- Brunosten blir 2 kroner dyrere med Høyre

Matprisene i Norge blir høyere med Høyre, mener Senterpartiet, som har regnet seg fram til at du må betale 11.000 kroner mer i året for maten du spiser under en Høyre-regjering. Høyre avviser utspillet som tøv.

Foto: Mette Møller
Foto: Mette MøllerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiets stortingsgruppe har innhentet tall fra Finansdepartementet og regnet seg ut til at en gjennomsnittlig norsk familie på fire vil måtte betale 11.000 kroner mer i året for mat under en Høyre-styrt regjering, skriver Dagbladet.

Blant annet vil en brunost som i dag koster 22 kroner, koste 24 kroner hvis Høyre får styre landet, ifølge Sps beregninger.

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener han har avslørt at Høyre på denne måten skal finansiere kutt i formuesskatten. Han viser til at Høyre i sitt alternative statsbudsjett kuttet 1,6 milliarder kroner i formuesskatt, og økte matmomsen med 1 prosent, som gir en inntekt til staten på 1,4 milliarder kroner.

Matmomsen er i dag på 15 prosent. Hvis Høyre går inn for full moms på mat, altså 25 prosent, vil det gi 14 milliarder kroner i økte skatteinntekter, ifølge Vedum. Formuesskatten gir 15 milliarder kroner i inntekter.

Høyres stortingsrepresentant i finanskomiteen, Jan Tore Sanner, avviser Vedums påstand.

- Det er tøv. Nå må Senterpartiet slutte å røre. Det er vel Høyre som må definere Høyres politikk, ikke landbruksministeren, sier han.

Han legger til at Høyre har nesten samme holdning til matmomsen som den sittende regjeringen, og at Høyre aldri har sagt at det vil ha full moms på mat. Han avviser kategorisk Vedums påstand.
(NTB)