DIGITAL MALEJOBB: Disse to bildene ser ut til å være identiske. Bilde til høyre viser den uredigerte virkeligheten. Faksimile: FINN.NO
DIGITAL MALEJOBB: Disse to bildene ser ut til å være identiske. Bilde til høyre viser den uredigerte virkeligheten. Faksimile: FINN.NOVis mer

Brunt hus ble hvitt i prospektet

Ville vise mulighetene for kjøperne, forklarer megler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det var jo brunt, konstaterer boligkjøper Petter Hem og datteren Tale da de får øye på huset på Grefsen i Oslo.

Tomannsboligen til salgs i Bjerkealleen 16 er hvitmalt på forsiden av prospektet og på noen av bildene på Finn.no.

I virkeligheten er huset brunt, med balkonger i ubehandlet tre.

Hem la merke til at huset har to farger i annonsen.

- Vi har tolket det som at en av veggene var malt hvite, men nå ser vi jo at hele huset er brunt, sier han da Dagbladet møter han på visning av tomannsboligen i går ettermiddag.

Må male selvEiendomsmegler Alexander Sveen i Foss & Co bekrefter at noen av bildene er endret digitalt.

- Det har vært snakk om å male huset før man la det ut for salg. Men siden våren kom såpass sent, har man ikke rukket å gjøre det, forklarer Sveen til Dagbladet.

Maleprosjektet har blitt lagt på hylla og det blir eventuelt opp til de nye eierne å endre fargen på boligen.

- Bildene fungerer som en illustrasjon for å synliggjøre mulighetene. Det ser mye penere ut med et hvitt hus, derfor har vi også valgt å bruke disse bildene. De ble tatt for en liten stund, så har vi fått et firma til å «male» dem om.

Fjernet rot i hagenBåde det opprinnelige bildet og den redigerte utgaven har blitt lagt ut i nettannonsen.

I tillegg til at huset har fått noen strøk hvitmaling i et redigeringsprogram, har også en grushaug i hagen blitt tilsynelatende dekket over med snø.

Sveen påpeker at grusen ble fjernet etter at bildene ble tatt og at det derfor ikke har noen betydning.

- For å si det sånn, hadde man ikke skrevet noe om bildene var endret, hadde vi lurt folk. Men det står veldig klart og tydelig både på nettet og i prospektet. Og vi har ikke fått en eneste klage på dette. Folk har heller vært positive.

På nettet bærer bildene av den hvite husutgaven påskriften «eksempel fasade dersom huset males hvitt».

En liknede formulering er også tatt med under Diverse-posten i papirprospektet.

- Jeg har fått et par telefoner fra folk som har lurt på fargen, men de har gjerne ikke lest gjennom annonsen. De fleste andre ser ut til å ha fått det med seg.

Få klagerHuset skal avbildes slik det ser ut i virkeligheten, er den klare regelen når det kommer til eiendomsprospekter, ifølge seksjonssjef i Forbrukerombudet Jo Gjedrem.

- Spørsmålet er om markedsføringen kan oppfattes som villedende, sier Gjerdem og utdyper:

- Manipulert snø og feil farge på huset er langt fra det verste jeg har hørt. Langt mer problematisk er det når man velger å bruke bilder av et annet hus, fjerner kraft- og telefonledninger eller tegner inn parker som ikke finnes.

Forbrukerombudet får generelt få klager på bildebruk i boligannonser.

- Mitt inntrykk er de fleste meglere gjør dette på en skikkelig måte. Alle vet at stuene piffes litt opp og man bruker vidvinkel, men det er stort sett det. Folk blir irritert hvis de kommer på visning på feil premisser. Det tror jeg meglerne er veldig klare over.

Bryr seg ikke om fargenI Bjerkealleen ser ikke boligkjøperne ut til å bry seg om den digitale malerjobben.

- Det har vært en voldsom interesse og vi har lange lister med interessenter å jobbe med i morgen, forteller megler Sveen ubeskjedent mandag kveld.

Heller ikke Hem bryr seg om at huset viste seg å være helbrunt.

- Vi synes faktisk det var bedre slik og ville uansett ikke ha malt det hvitt, sier han og utdyper:

- Fargen har ingenting å si. Vi er mer opptatt av hvordan huset oppleves, pris og beliggenhet. 

BRYR SEG IKKE OM FARGEN: Petter Hem og datteren Tale var i går kveld på visning på Grefsen i Oslo. Ut i fra annonsen var Petter litt usikker på om tomannsboligen var hvit eller brun, men påpeker fargen ikke har noen betydning. 
Bildetekst: Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
BRYR SEG IKKE OM FARGEN: Petter Hem og datteren Tale var i går kveld på visning på Grefsen i Oslo. Ut i fra annonsen var Petter litt usikker på om tomannsboligen var hvit eller brun, men påpeker fargen ikke har noen betydning. Bildetekst: Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer