Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brunt vann i store deler av Oslo

Som følge av vannlekkasjen kan store deler av Oslo oppleve brunt vann i springen mandag kveld. - Ikke vask hvitt tøy, sier Vann- og avløpsetaten.

BRUNT VANN: Parkeringshuset i Kiellands Hus i Oslo ble stengt etter vannlekkasjen mandag ettermiddag. Lekkasjen fører nå til at store deler av Oslo kan få brunt vann i springen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
BRUNT VANN: Parkeringshuset i Kiellands Hus i Oslo ble stengt etter vannlekkasjen mandag ettermiddag. Lekkasjen fører nå til at store deler av Oslo kan få brunt vann i springen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer

Store deler av Oslo kan mandag kveld og tirsdag morgen oppleve brunt vann i springen.

Det forteller kommunikasjonsrådgiver i Vann- og avløpsetaten til Dagbladet.

Bakgrunnen for det brune vannet er vannlekkasjen som rammet storbyen tidligere mandag.

- Nå er det ganske mange som kan oppleve brunt vann etter vannlekkasjen, sier Tone Spieler, kommunikasjonsrådgiver i Vann- og avløpsetaten til Dagbladet.

- Når vi får en så stor vannlekkasje som dette, renner det så mye vann ut at trykket faller i rørene. Da kan belegg fra veggene i vannledningene bli med vannet videre, forsetter hun.

Det var Aftenposten som omtalte denne saken først.

Hun forteller at det brune vannet kan vedvare til i morgen.

- Ikke farlig

Spieler opplyser at det brune vannet ikke er farlig å drikke eller lage mat med, men anbefaler folk å styre unna hvitvasken med det første.

LEKKASJE: Politiet i Oslo melder om en større vannlekkasje i rundkjøringa ved Stavangergata og Uelandsgate. FOTO: Vilde Holta Røssland. Vis mer

- Man bør la vannet renne en stund før man bruker det. Det må ut av ledningene. Ikke vask hvitt tøy før du ser at vannet er klart. Det kan bli misfarget av det brune vannet, forteller hun til Dagbladet.

Kommunen har i tillegg publisert følgende råd ved brunt vann på sine nettsider:

  • Åpne en kran med kaldt vann og la vannet renne til det er klart.
  • Bruk helst vannkranen som er nærmest vanninntaket til boligen og skru av eventuell sil på tuppen av kranen.
  • Hvis vannet ikke er klart etter at du har latt det renne i en time bør du kontakte oss.
  • Du bør ikke trekke ned i toalettet så lenge du har brunt vann i springen. Du kan bruke toalettet, men skyll da ned med vann fra bøtter.
  • Unngå å tappe varmt vann for å hindre grums til varmtvannstanken.
  • Utsett lys klesvask til vannet er klart igjen. Hvis du er uheldig og får brunfarge på klesvasken, anbefaler vi at du holder klærne våte til du får vasket dem i rent og klart vann. Tørker klærne, kan de misfarges.
  • Det er ikke farlig å drikke vannet eller bruke det i matlaging.

- Rammer mange

Spieler vil ikke estimere hvor mange som opplever brunt vann i springen, men forteller at de har fått mange meldinger fra beboere i Oslo.

VASSER: Suleyman Ortac på Kiellands blomster prøver å redde varene fra lageret som er rammet etter vannlekkasjen på Sagene. Foto: Ralf Lofstad. Redigering: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Lekkasjen var på en stor vannledning som dekker mange mennesker. Blant annet folk på vestkanten har ringt inn, sier hun.

Vannlekkasjen som rammet Oslo mandag ettermiddag ble stoppet etter en drøy time, men skapte store trafikale problemer i Oslo sentrum.

Et parkeringshus på Alexander Kiellands plass var også nødt til å stenge som følge av de store vannmengdene.

Spieler estimerer at det kan ha fosset 1000 liter vann ut av vannrøret i sekundet. Bruddet på vannledningen skal ifølge kommunikasjonsrådgiveren også ha vært på rundt 100 meter.

Er vannet ditt brunt? Tips Dagbladet på [email protected]