Donald Trump

Brus-blemme etter boikott-oppfordring

Den tidligere presidenten oppfordret til boikott mot blant annet Coca-Cola. Det er bare ett problem …

2018: Daværende president Donald Trump drikker Diet Coke under en lunsj for verdensledere under en generalforsamling for FN i New York. Foto: REUTERS/Carlos Barria / NTB
2018: Daværende president Donald Trump drikker Diet Coke under en lunsj for verdensledere under en generalforsamling for FN i New York. Foto: REUTERS/Carlos Barria / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

3. april oppfordret tidligere president Donald Trump til boikott av flere selskaper, blant annet Coca-Cola, for å kritisere delstaten Georgias nye valglov.

To dager seinere la hans tidligere rådgiver Stephen Miller ut et bilde av de to sammen på Trumps kontor i Florida, med teksten «hadde nettopp et flott møte med president Trump!».

Her er det én detalj som har vakt oppsikt. På skrivebordet, bak telefonen, står det mange mener er en glassflaske fra Coca-Cola.

«Brus-knapp»

Mange Twitter-brukere spør hva som skjedde med boikotten.

- Det ser ikke ut som ekspresidenten er med på Cola-boikotten, bemerker en av de mange som har kommentert på innlegget.

Det er fra tidligere av kjent at Donald Trump er glad i brus, særlig Cola Light. På skrivepulten i det ovale kontoret hadde han angivelig en knapp for å tilkalle noen som kunne bringe ham lettbrusen. Det oppdaget radiojournalist Tom Newton Dunn under et intervju med Trump.

Da Biden tok over presidentskapet, forsvant knappen, ifølge Dunn.

I januar 2018 omtalte CNN Trumps morgenrutiner, som angivelig inkluderte rikelig med Cola Light, skumlesing av dagens aviser og en god runde på Twitter.

Boikott

Blant dem som har lagt merke til Stephen Millers bilde, er CNNs Det hvite hus-produsent Donald Judd, som har publisert en skjermdump at Trumps boikott-uttalelse fra 3. april.

Her skrev Trump at «de radikale venstre-demokratene har spilt skittent ved å boikotte produkter når noe fra selskapet er gjort eller uttalt på en måte som fornærmer dem».

Videre skrev den tidligere presidenten at det er på tide at republikanerne og de konservative slår tilbake. Deretter oppfordret han til boikott av blant annet flyselskapet Delta, banken JPMorgan, budfirmaet UPS og brusgiganten Coca-Cola.

TAKKETALE: Her taler Donald Trump for siste gang som president i USA. Video: AP. Vis mer

- Ikke gå tilbake til produktene deres før de gir etter. Vi kan spille spillet bedre enn dem.

Deretter gjentok han påstandene om at demokratene stjal 2020-valget, noe som ikke har blitt bevist.

Omstridt valglov

Det hele dreier seg om en omstridt valglov som ble signert av Georgia-guvernør Brian Kemp i slutten av mars. Loven innskjerper regler for forhåndstemming.

Både under høstens presidentvalg og det viktige ekstravalget til Senatet sikret demokratene seg en knepen seier i delstaten. Republikanerne har imidlertid fortsatt flertall i delstatsforsamlingen, og det var de som stemte gjennom lovendringen.

Demokrater og stemmerettighetsgrupper mener loven vil gjøre at uforholdsmessig mange svarte velgere mister muligheten til å stemme.

NOK ER NOK: Fox News-programleder Laura Ingraham, har framstått som en varm forsvarer og tilhenger av Donald Trump i lang tid. Her får hun nok av ekspresidenten. Video: Fox News. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

En av de største endringene er at politikerne gis større kontroll over valgmyndighetene i delstaten, noe som ifølge flere organisasjoner kan føre til større partipolitisk innflytelse.

Blant dem som reagerte sterkt på loven, var Coca-Cola-sjef James Quincey, som sa til CNBC at loven var uakseptabel og «et steg tilbake», ifølge Forbes. I en uttalelse forrige uke sa han også at han ønsker å være krystallklar og konstaterte at selskaper er skuffet.

- Å stemme er en grunnleggende rettighet i Amerika og vi har lenge jobbet for å gjøre det lettere å stemme.

Vil fjerne Coca-Cola-produkter

Det er ikke bare Trump som tilsynelatende er misfornøyd med Cola-sjefens ståsted. En gruppe på åtte republikanere har sendt et brev til presidenten for Georgias Beverage Association, altså en lobbyvirksomhet for drikkevareindustrien i delstaten. De ber om å få fjernet Coca-Cola-produkter fra sine kontorer, skriver NBC News, som siterer Atlanta Journal-Constitution.

BRYLLUP: Lørdag 27. mars kapret tidligere president Donald Trump nok en gang en plass i søkelyset, men på en litt annerledes måte denne gangen. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, AP, TMZ Vis mer

- Gitt Coca-Colas valg om å bøye seg for presset til en «cancel»-kultur ute av kontroll, ber vi respektfullt om at alle Coca-Cola-produkter blir fjernet fra vårt kontor umiddelbart.

Brusgiganten, som har hovedkontor i Atlanta og sysselsetter rundt 4000 personer i delstaten, har levert gratis drikke til de folkevalgtes kontorer i flere tiår, ifølge Atlanta Journal-Constitution, som har fått tilgang på brevet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer