Brus Brothers

HAUGESUND (Dagbladet): Tre glade gubber på 79, 75 og 71 år plugger korken på Sjako-flaska og gir opp kampen mot Pepsi og Cola. - Ja ja, vi er bare småfolk. Men det er trist at det ikke er liv laga for en liten brusfabrikk i dag, sukker Karl Johan Leite (79).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minstebror Øyvind (71) retter litt på sveisen til Karl Johan, mens Ole Andreas på 75 fører nye tall inn i den grønne regnskapsboka. De eier og driver en unik bedrift som synger på siste verset.

Landet blir en fargeklatt mindre når Viking Mineralvannfabrikk i Haugesund stenger dørene for godt om få dager. Her har de tre Leite-brødrene lagt ned sine liv, og brusen het Sjako.

- Nei da. Ingen får oppskriften til Sjako, den går i grava med oss, er de alle enige om.

Karl Johan er sjefen i huset og begynte i sin fars brusfabrikk som 14-åring. I 65 år har han tappet Sjako og andre brusmerker - og aldri tatt ferie.

- Jeg har likt det best slik, sier han og fester blikket i golvet. De er ikke menn av store ord, ingen krav og beskyldninger - de har bare jobbet og slitt. Nå taper de kampen mot de mektige kjedene.

- Butikkene får jo ikke handle hos de små produsentene, alle er bundet til å kjøpe fra kjedene. Hva kan vi da gjøre? spør Karl Johan. Ole Andreas hvisker lavt at en lokal Rema-butikk er utro og i hvert fall har Sjako på bakrommet.

Populær Sjako-brus

De tre bestevennene synes det er vemodig å legge ned. Det er ikke bare et brusmerke som forsvinner, en unik kulturarv utraderes når Leite-familien tapper siste Sjako-flaske.

- Trøsten får være at vi er gamle, sier Karl Johan. Bror Øyvind er litt krank til beins, men blikket for de nøyaktige tall i regnskapsboka er sylskarpt.

Ryktene har gått om Sjako-brusens endelikt. Folk ringer som gale for å sikre seg noen flasker. Sjako har fått en ny vår på dødsleiet.

- Vi solgte svært godt før kjedene begynte å få monopol, sier Ole Andreas, og husker at de hadde 10- 12 ansatte.

- Nå ja, det nytter ikke å snakke oss store. Vi er småkarer, sier Karl Johan.

Sprengte åpent pengeskap

Brødrene er milde som den mjuke dialekten på Haugalandet og de har aldri kranglet om en detalj. Og de har aldri purret inkassodjevelen på kundene.

- Vi har vært snille, altfor snille. Det er ikke slik i dag, vet du. Innbrudd har vi også hatt. Noen prøvde å sprenge pengeskapet. Døra sto åpen i skapet, men det sjekket ikke tjuvene, flirer Ole Andreas, mens Karl Johan ikke synes slikt fanteskap er noe å snakke høyt om.

Nå følger de bikkjeslagsmålet mellom Pepsi og Cola og tror ingen vil seire.

- Det er som krigen mellom jøder og palestinere, mener Karl Johan.

De vil ikke slutte med høytid og fest, bare låse døra og gå hjem.

- Ordføreren kommer vel, og det burde vel vanke en medalje?

- Vi inviterer ingen og forventer ikke noe. Vi er ubetydelige og gamle, men hverdagen blir nok trist. Vi får hogge ved, sier Karl Johan Leite.

GIR SEG: Brødrene Ole Andreas (75, f.v.) og Øyvind Leite (71) eier og driver Viking Mineralvannfabrikk i Haugesund. Nå stenger brusfabrikanten som aldri kunne overlevd mot de store.
KORKEN I FLASKA: Karl Johan, Øyvind og Ole Andreas setter sluttstrek for brusproduksjonen. Men oppskrifta på Sjako vil de aldri oppgi.