REAGERER: Prosjektleder Hege Ramseng i Bryggeri- og Drikkevareforeningen reagerer sterkt på en sak i Dagbladet hvor amerikanske forskere setter sukkerholdig drikke i forbindelse med 180000 årlige sykdomsdødsfall. Foto: Kaia Means
REAGERER: Prosjektleder Hege Ramseng i Bryggeri- og Drikkevareforeningen reagerer sterkt på en sak i Dagbladet hvor amerikanske forskere setter sukkerholdig drikke i forbindelse med 180000 årlige sykdomsdødsfall. Foto: Kaia MeansVis mer

- Brus kan trygt inngå som en del av en sunn og aktiv livsstil

Amerikanske forskere hevder sukkerholdig drikke er knyttet til 180000 dødsfall i året. Det får Bryggeri- og Drikkevareforeningen til å se rødt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - I motsetning til hva man kan få inntrykk av, underbygger ikke denne studien at brus kan føre til kroniske sykdommer eller 180000 dødsfall, sier prosjektleder Hege Ramseng i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Tidligere i dag omtalte Dagbladet amerikansk forskning som hevder at for høyt inntak av sukkerholdige drikker kan knyttes til mer enn 180000 sykdomsdødsfall i året. Dette fordeleler seg på 133000 diabetesdødsfall, 44000 hjertedødsfall og 6000 kreftdødsfall.

Omtalen av den amerikanske studien har falt Bryggeri- og Drikkevareforeningen tungt for brystet. De påpeker at studien bare er lagt fram på en konferanse, ikke gjennomgått av andre forskningsmiljøer eller publisert i et medisinsk tidsskrift.

- Ikke belegg - De har ikke vitenskapelig belegg for å hevde at en enkel matvare eller drikk, inkludert brus, kan kobles direkte til de kroniske sykdommene eller dødsfallene. Som alltid er det sunn fornuft og moderasjon som gjelder, og vi som bransje støtter helsemyndighetenes anbefaling om et variert kosthold med regelmessig fysisk aktivitet, sier Ramseng som mener at Dagbladets omtale av studien kan «bidra til ubegrunnet frykt blant forbrukere».

Prosjektlederen i bransjeforeningen påpeker også at det er varierende kvalitet i det verdensomspennende datagrunnlaget de amerikanske forskerne bygger sine analyser på.
 
Ramsalt kritikk Her er Bryggeri- og Drikkevareforeningens samlede kritikk mot den amerikanske studien som forskere ved Harvard School of Public Health og University of Washington står bak og som ble lagt fram i regi av American Heart Association:
 
• Det er ikke vitenskapelig belegg i studiene for å hevde at en enkel matvare eller drikk kan kobles direkte til de kroniske sykdommene eller dødsfallene.

• Det er ikke dataunderlag for å støtte påstanden om at brus kan kobles som direkte årsak til de kroniske sykdommene som er de faktiske dødsårsakene som er dokumentert i studiene.

• De kroniske sykdommene som undersøkes i studien har komplekse årsakssammenhenger knyttet til en rekke arv- og miljøfaktorer som familiehistorikk, alder, røyking, overvekt og stillesittende livsstil.

• Studien påpeker at det er et sammenfall mellom 43 ulike livsstilsfaktorer og kroniske sykdommer, men den er ikke en årsaksanalyse som kobler noen av faktorene direkte til sykdommene. Blant 43 livsstilsfaktorene er de viktigste høyt blodtrykk, røyking, høyt alkoholforbruk, miljøpåvirkning/forurensing, lavt inntak av frukt og grønt og lavt aktivitetsnivå. Inntak av brus kommer ned på 32. plass blant de mange livsstilsfaktorene som kan bidra til kroniske sykdommer, som igjen knyttes til dødsfall i studien.
 
- Brus i sunn livsstil - Brus kan trygt inngå som en del av en sunn og aktiv livsstil, og det er ikke slik at en enkel matvare eller drikk alene er ansvarlig for overvekt, fedme eller livsstilssykdommer, understreker Hege Ramseng og legger til:
 
- Som bransje anerkjenner vi at fedme og overvekt er en viktig problemstilling. Våre medlemmer merker næringsinnholdet på produktene sine, og er opptatt av å tilby forbrukere valget mellom en rekke alternativer med lavere eller ingen kalorier. Faktisk er 40 prosent av all brus i salg i Norge i dag sukkerfritt.
 

FORSVARTE BRUSEN: Store og små protesterte da New York-ordfører Michael R. Bloomberg i 2012 foreslo å lovbegrense hvor store enheter av sukkerholdig brus det skal være lov å selge. Foto: REUTERS/Andrew Burton/NTB Scanpix
FORSVARTE BRUSEN: Store og små protesterte da New York-ordfører Michael R. Bloomberg i 2012 foreslo å lovbegrense hvor store enheter av sukkerholdig brus det skal være lov å selge. Foto: REUTERS/Andrew Burton/NTB Scanpix Vis mer