Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brus og juice spiser tenner

Syreholdige drikker kan ødelegge tennene dine for alltid. Det viser en ny norsk undersøkelse: Ungdom helt ned i 13- 14-årsalderen må sette krone på tennene fordi brus, juice og sportsdrikker har slitt emaljen helt ned til tannbeinet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er dokumentert at brus og juice-drikking har gitt ungdom mindre og spisse tenner.
Disse uhyggelige skadevirkningene kommer fram i en omfattende undersøkelse som tar for seg sammenhengen mellom ungdoms tannhelse og inntak av drikker med lav pH-verdi som brus, juice og sportsdrikker.

Undersøkelsen er den største som noen gang er gjennomført i Norge og omfatter 800 Ringsaker-ungdommer mellom 12- 20 år. Undersøkelsen avdekker at de unge drikker mer enn en halv liter leskedrikk om dagen, skriver medlemsbladet for Norsk Tannvern, Munnpleien.

- Utviklingen bekymrer. Vi oppdaget slitasjeskader vi ikke hadde sett før, også der tennene ikke er i kontakt med hverandre, for eksempel på baksiden av fortennene. Flere hadde også synlige groper på jekslene i underkjeven, sier tannlege Ruth A. Ryttervold til Dagbladet, som er en av dem som står bak undersøkelsen.

Ifølge henne hadde flere av ungdommene også kortere og spissere fortenner enn normalt.

Smertefullt og dyrt

- Vi fant grelle eksempler der tannemaljen til ungdom ned i 13- 14-årsalder var så slitt at tannbeinet var synlig, sier Ryttervold.

Problemet er at unge som er utsatt for syreangrep ofte har tilsynelatende fine tenner uten hull.

- Vi tannleger har nok ikke vært flinke til å oppdage skadene tidlig nok. Det er ofte for seint når en 20-åring kommer til oss og klager over ising i tennene, sier Ryttervold.

Når tannemaljen først har etset bort, er det for seint. Emaljen kommer aldri tilbake. Det kan både bli smertefullt og koste dyrt.
- Er skadene omfattende og man må sette på krone eller porselensfasade, kommer prisen fort opp i 2500 kroner per tann, sier Ryttervold.

Truer tannhelsa

Ryttervold mener halvliteren med skrukork er en av de største truslene mot barn og unges tannhelse i dag.

- Den er en styggedom. Smådrikkingen skader mest. Når ungdom kjøper halvlitersflasker med brus drikker de ofte en slurk, setter på korken, venter et kvarter for så å ta en ny slurk og sånn fortsetter det. Dermed utsettes tennene for langvarige og skadelige syreangrep, hevder Ryttervold.
Tall fra Norsk Bryggeri og Mineralvannindustris Forening viser at norske ungdom ligger på topp i Europa når det gjelder brusdrikking. I fjor drakk norsk ungdom 124 liter. De mellom 15 og 30 år drikker aller mest.

Tannemaljen oppløses når den stadig utsettes for drikker med pH-verdier under 4,5. Alle brusmerkene i den norske undersøkelsen hadde pH-verdier under 3,5, lightprodukter og juice inkludert.

- Mange idrettsungdommer føler seg friske og sunne når de drikker ulike sportsdrikker. Men også de er fulle av syre og dermed skadelige for tennene, sier Ryttervold.

ALVORLIGE SKADER: </B> Jørgen Marius Fjeld (18) sluker gjerne to liter brus om dagen. Det er halvannen liter mer enn gjennomsnittet. Bak t.v. Trude Skolla (18) og Mia Bell (17).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!