Brusautomater kan bli forbudt

I alle landets militærleirer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsedirektoratet, Norges Diabetesforbund og tannlegesjefen i Forsvaret vil fjerne brusautomatene fra landets militærleirer.

Ifølge en undersøkelse publisert i magasinet Soldatnytt har halvparten av soldatene i norske militærleirer syreskader og hull i tennene. 70 prosent av de spurte sa de drakk mer enn en halv liter brus hver dag.

Tannlegesjef Øyvind Asmyhr i Forsvaret mener brusforbruket må ned. Det gjør også Diabetesforbundet, som foreslår å fjerne brusen fullstendig, skriver Aftenposten.

- Det kan ikke være Forsvarets jobb å selge brus til soldatene eller å fremme brussalget. Sett heller opp vannfontener, del ut vannflasker og tilby frukt og grønt. De som vil ha brus, kan selv gå og kjøpe det i butikken. Brusdrikking fører bare til at en blir slapp og sulten, sier forbundets generalsekretær Bjørnar Allgot.

Han sier at ingen vil ta skade av at automatene fjernes.


Helsedirektoratet ser på forslaget hans som positivt.

- Å fjerne brusautomatene fra militærleirene er et godt forslag. Men samtidig som man fjerner dem, bør man innføre gode vannalternativer, sier seniorrådgiver Lars Johansson i avdeling for ernæring i Helsedirektoratet.

Men soldatene selv ser ikke på fjerning av automatene som noen løsning.

Brusautomater kan bli forbudt

- Vi synes det er et interessant forslag, og flere leirer har diskutert hva de skal gjøre, men jeg er ikke for å fjerne samtlige automater i landet. Det er noe som soldatene på den enkelte leir må bestemme lokalt, sier Steffen Rogstad, landstillitsvalgt for de vernepliktige soldatene.

(NTB)