Bruset fra fontenekanten

Surfende på en retorisk kjempebølge gikk professor Rune Slagstad først til verbalangrep på Universitetsforlagets to hovedeiere. Siden, da TV-teamene var gått, var stemningen mellom de tre jovial som på en hagefest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Striden om Universitetsforlaget, med eierne William Nygaard fra Aschehoug og Geir Mork fra Gyldendal i sentrum, har mange ansikter, og gårsdagens første var sint.

Til trommevirvler og med et innrammet oljemaleri av forlagsgründer Tønnes Andenæs høyt hevet, marsjerte forlagets ansatte inn på Sehesteds plass i går formiddag.

Iført hvite t-skjorter med påskriften Geir og William: Tåler dere ikke konkurranse? lyttet de med stramme kjever mens Handel og Kontor-leder Liv Seljevold i kraftige ordelag tok avstand fra den avviklingsprosessen som er satt i gang. Da var det fagforeningsstemning for alle vekslepengene.

Fakta om Universitesforlaget

  • Gyldendal og Aschehoug skal avvikle Universitetsforlaget etter at man ikke lyktes i finne nye eiere.
  • De to bokgigantene deler det som finnes av lukrativ bokproduksjon mellom seg. Den lønnsomme tidsskriftdelen vil de selge til utlandet, mens resten av selskapet avvikles.
  • Forlaget mottok dødsdommen sist onsdag.
  • Innen årets utgang vil bemanningen være redusert og forlagets bygning på Tøyen trolig være solgt.

En på tygga

De var ikke alene. Foran maleriet av sin bror sto selve den akademiske veteran, jusprofessor Johs. Andenæs, rank i sitt 88. år.

Og det skal sies til William Nygaard og Geir Morks ære at de stilte opp og viste for all verden at norsk forlagskapitalisme enn så lenge tar de verbale svingslagene stående og med stil.

Mange av de Asch/Gyld-ansatte hadde også trukket ut i solskinnet, forlagene Pax, Oktober og Samlaget var fyldig representert- for de små er det alltid hyggelig å se de store få en på tygga- og forfatterne K. Fløgstad, J. Kjærstad, K. Hagerup og K. Alnæs var på plass, om det nå var for å demonstrere støtte til den dødsdømte, levere nye manuskripter til Aschehoug og Gyldendal eller hente royaltysjekker. Eller alt på en gang.

En kjempe er født

Så besteg hovedappellant Rune Slagstad bassengkanten.

I tur og orden filleristet han «herrene på Sehesteds plass» (historieløshet og intellektuelt analysenivå like lavt som i den strømmen av middelmådige romaner de sender ut); deres påtroppende styreformann i Universitetsforlaget, Jens Kristian Thune (fra Gutteklubben Grei, en mann som enten ikke har skjønt noe i det hele tatt eller snakker mot bedre viten) og universitetsrektor Kaare Norum og pro-rektor Rolv Mikkel Blakar (ikke gjort hjemmeleksene, sovet i samfunnsfagstimen).

Drabelige karakteristikker fløy gjennom fontenebruset, og ved til slutt å påkalle statsråd Jon Lilletun- av alle! (vår anm.)- ble Slagstad så monumental at etterfølgende kraftsatser fra Eirinn Larsen og Trond Andreassen mistet både insinuerende og injurierende kraft.

Det er tungt å nedkomme i minuttene etter at en kjempe er født.

Tid for fornavn

Det ble tid for kommentarer. En alvorlig Nygaard gjentok sin forståelse for de ansattes følelser av urettferdig behandling, aksepterte rollen som syndebukk, men bedyret eiernes gode hensikter med å videreføre verdiene i Universitetsforlaget.

Mork hadde for vondt i halsen til å si stort, men understreket at det ble arbeidet hardt for å finne den beste løsningen.

Så løsnet stemningen.

Nygaard og Andenæs fant hverandre i en tilsynelatende jovial passiar, og sannelig kom Slagstad slentrende med et stort smil og ble hilst av Andenæs med et: «Du var visst nokså sint. Jeg hører ikke så godt lenger, men jeg tror du nevnte navnet mitt en rekke ganger, jeg får vel royalty, nå da?»

Slagstad opplyste at talen kommer på trykk i Aftenposten og så var det smil, artigheter og håndtrykk før William og Rune- tid for fornavn nå- vandret sammen inn i det aschehougske hus.

Hva de skulle snakke om der, ville de ikke fortelle.

Men Geir ble sendt hjem, så kanskje skulle Rune undertegne Aschehoug-kontrakt om å skrive boka om Universitetsforlagets fall?

RETORISK FONTENE: Fra bassengkanten på Sehesteds plass gikk Rune Slagstad (t.h.) hardt ut mot Aschehoug og Gyldendal, som avvikler det 49 år gamle Universitetsforlaget.