- Brussel-byråkratiet veltet Rena Kartonfabrik

- Det er vondt og fryktelig bittert - ikke minst fordi det er en beslutning fattet i utlandet som avgjør framtida vår, sier ordfører Åse Grønlien Østmoe i Åmot. Etter 85 års drift kan det være slutt for alltid ved Rena Kartonfabrik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åmot-ordføreren, som innbitt har forsøkt å bidra til å redde «kartongen», forsøkte forgjeves å holde tårene tilbake da konkursen var et faktum fredag. En vurdering gjort av byråkrater i Brussel hindret gjennomføringen av finansieringsplanen som lå klar. EFTAs kontrollorgan ESA mener planen smakte for sterkt av statlige subsidier.

10 prosent ledighet

173 mennesker mister arbeidet ved kartongfabrikken. Det skjer samtidig som at 45 årsverk må fjernes i kommunesektoren. Det vil si at Åmot får en arbeidsledighet på rundt 10 prosent. Og nå frykter ordføreren fraflytting, selv om den største kreditoren - Sparebanken Hedmark - håper hjulene i kartongfabrikken skal komme i gang igjen.

Ved sosialkontoret i Åmot er beredskapen økt. Mange mennesker har stor gjeldsbyrde, og det er lenge siden de Rena-ansatte sist mottok lønn.

- Min verste dag

- Dette er min verste dag som politiker, sier ordfører Åse Grønlien Østmoe til NTB. - Jeg vil ikke peke ut syndebukker, men jeg vil påpeke at forsøket på å redde Rena Kartonfabrik strandet hos ESA i Brussel. Når vi samtidig vet at store bedrifter i EU får langt større tilskudd - hvordan dét enn kan gå an - er det forferdelig å se at byråkratiet i Brussel bryr seg med «småpoteter» i Distrikts-Norge, sier Grønlien Østmoe. Hovedtillitsvalgt Magne Mikkelsen er ikke mindre skuffet.

- Jeg har vært innbitt EU-motstander, og Rena-saken er et bevis på hvordan Brussel kan velte et lite lokalsamfunn, sier han.

Ingen mulighet

- Vi var avhengige av SNDs hjelp, og det fantes ingen andre alternativer. Det er med tungt hjerte vi må innse at regelverket i Brussel klarte å stoppe den siste fasen av en restruktureringsplan for bedriften, sier styrefomann Christian Rytter jr. i Rena Kartonfabrik.

Skissen til en finansiell løsning lå klar. Men fordi EFTAs kontrollorgan ESA ikke kunne godkjenne den refinansieringsplanen som forrige helg ble forhandlet fram av kartongfabrikkens ledelse, Sparebanken Hedmark og Statens nærings- og distriktsutviklingsfond, måtte det bli oppbud for hjørnesteinsbedriften.

Husmenn

144 millioner kroner er tapt siden Rena Kartonfabrikk gjenoppsto etter den forrige konkursen for to år siden. Administrerende direktør Harry Konterud i Sparebanken Hedmark deler skuffelsen over at ESA stoppet videre drift ved Rena.

- Det er utrolig. Jeg synes vi er blitt husmenn nå, sier Konterud til NTB. - At det ikke lot seg gjøre å få stablet på beina 15 millioner kroner i lånekapital - hvorav vi var villige til å gå inn med 9 - er ikke til å begripe. Det sto om 6 millioner fra SND, og det er tragisk at Rena Kartonfabrik går nedenom på grunn av et organ i Brussel der det attpåtil sitter en nordmann som sjef, sier Konterud.

Taus Sponheim

Åmot-ordførerens partifelle fra Hedmark, kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad (Sp), vil ikke kommentere Rena-konkursen, men «henviser til næringsministeren i denne fasen».

Næringsminister Lars Sponheim (V) opplyste fredag gjennom sin informasjonssjef Øistein Øisjøfoss at han ikke ønsket å gi noen kommentarer på dette tidspunktet. Regjeringen skal orienteres om saken mandag, får NTB opplyst.

(NTB)