Brussel-politiet leter etter «to terrorister», sier ordfører

Terrortrusselen i Belgia har satt Brussel i høyspenn.

 NESTEN TOM:  Besøkende og beboer i Brüssel velger å bli inne som følge av det høynede trusselnivået i landet og særlig i Brussel-regionen. Her et bilde fra Rue Neuve, en av Brussels mest travle handlegater som er nesten folketomt søndag formiddag. Foto: EPA / NTB Scanpix
NESTEN TOM: Besøkende og beboer i Brüssel velger å bli inne som følge av det høynede trusselnivået i landet og særlig i Brussel-regionen. Her et bilde fra Rue Neuve, en av Brussels mest travle handlegater som er nesten folketomt søndag formiddag. Foto: EPA / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Brussel-politiet leter etter «to terrorister», skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP). De refererer til ordfører Bernard Clerfayt som tidligere i dag fortalte journalister at statsministeren Charles Michel har sagt at «det er to terrorister i Brussel-regionen som kan begå svært farlige handlinger».

(Dagbladet): Natt til lørdag hevet Belgia trusselnivået i landet. I Brussel-regionen er trusselnivået nå på sitt aller høyeste, fire av fire på skalaen. Begrunnelsen er at det foreligger det politiet kaller «en alvorlig og umiddelbar» terrortrussel.

Belgiere og besøkende i Europas hovedstad ble derfor advart mot å oppsøke store folkemengder. Kjøpesentre og T-banen ble stengt og fotballkamper og kulturarrangmenter ble avlyst.

Advarslene og trusselnivået gjelder ennå.

Livløse gater De vanligvis myldrende gatene i Brussel er nå nesten livløse.

- Folk er redde, sier Steven Devisscher, pub-eier, til nyhetsbyrået Bloomberg.

Puben hans i sentrum av Brussel, er gjerne helt full lørdag kveld. Det var den ikke i går.

- Politiet ville at vi skulle stenge. Vi holdt åpent, men ingen kom. Gatene er døde, legger han til.

Beskrivelsen er ifølge Bloomberg og bilder fra byen, svært beskrivende.

Jakter Paris-terrorist Belgiske myndigheter antar at Salah Abdeslam (26), en av Paris-terroristene, befinner seg i Belgia - trolig i Brussel. Annet enn at det foreligger «en alvorlig og umiddelbar» terrortrussel mot Belgia, er sikkerhetsmyndighetene i landet sparsomme med opplysninger.

Ifølge Belgias statsminister Charles Michel er beslutningen om å oppjustere trusselnivået bygget på «ganske presis informasjon om fare for et angrep lignende det som skjedde i Paris».

- Det er fare for at flere personer med våpen og sprengstoff kan komme til å gjennomføre et angrep, kanskje på flere steder samtidig, sier Michel ifølge Reuters.

I praksis har advarselene, samt et stort politi- og militærnærvær, stengt hele byen.

Fra Belgia Stengingen kommer som følge av de grusomme terroranslagene som rammet Paris i Frankrike forrige fredag. I alt ble 129 mennesker drept i flere koordinerte terroranslag mot forskjellige mål i byen.

I alt ni terrorister skal ha deltatt i enten planleggingen eller gjennomføringen av terroranslagene.

Flere av terroristene bodde i Belgia, i Brussel-forstaden Molenbeek.

Fant våpen Belgisk politi skal ha funnet våpen i en leilighet i bydelen Molenbeek i Brussel fredag kveld, ifølge nettstedet DH.be. De melder også at eksplosiver og kjemiske arsenal skal være funnet. 

Om dette er noe av grunnen til at Brussel nå er i full terroralarm, er ennå ikke bekreftet.

Personen som hadde leiligheten ble arrestert i går, og er mistenkt for å være med å planlegge terroristangrep og i å delta i en terrorgruppe.

Gjerningsmennene Politiet mener ni personer gjennomførte terrorangrepet i Paris. Sju ble drept i angrepene. Fem av de sju er så langt identifisert av påtalemyndigheten.

• Salah Abdeslam (26), belgisk. På frifot. Ble stanset av fransk politi få timer etter angrepet, men fikk kjøre videre.

• Brahim Abdeslam (31), fransk, bosatt i Belgia, bror av Salah. Sprengte seg i luften utenfor restauranten Comptoir Voltaire, like ved konsertlokalet Bataclan. Knyttes til den belgiske IS-krigeren Abdelhamid Abaaoud.

• Ismail Omar Mostefai (29), fransk. Sprengte seg i Bataclan. Dømt for flere mindre lovbrudd.

• Bilal Hadfi (20), navngitt som en av selvmordsbomberne ved Stade de France.

• Samy Amimour (28), fransk. Selvmordsbomber i Bataclan. Etterforsket av antiterrorpolitiet etter at han skal ha forsøkt å reise til Jemen, men forsvant høsten 2013. Det var utstedt en internasjonal arrestordre på ham.

• Franske myndigheter bekrefter torsdag at mannen de har pekt ut som hjernen bak angrepene, Abdelhamid Abaaoud (27), var blant tre personer som ble drept i en politiaksjon i Paris-forstaden Saint-Denis onsdag. Belgieren, med marokkansk opphav, skal ha sluttet seg til IS i Syria.

• En kvinne som er identifisert som Abaaouds kusine. Det ble først meldt om at hun sprengte seg selv under politiets aksjon i bydelen Saint-Denis. Senere viste det seg at dette ikke stemte, men at det var en annen som bar selvmordsbeltet.

• Mohammed Amri (27) og Hamza Attou (21) er pågrepet i Belgia. De to skal ha plukket opp Salah Abdeslam i Paris etter terroraksjonen og kjørt ham til Brussel.

Kilde: NTB