Brustad angrer ikke på hjemsendelse

Etter halvannen uke i tenkeboksen fattet kommunalminister Sylvia Brustad i dag vedtak om at alle barnefamilier fra Kosovo får bli i Norge over vinteren. Men det hjelper ikke familien Vitija som mandag ble hentet av politiet fra Ringsaker statlige mottak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Forutsetningen da vi tok imot kosovo-albanerne til midlertidig opphold i 1999, om at alle i utgangspunktet skulle dra tilbake når forholdene ble trygge, står fast, åpnet Brustad en pressekonferanse i ettermiddag.

Kommunalministeren hadde avlyst et møte i Harstad for å imøtegå den massive kritikken hun har måttet tåle etter at en familie ble sendt hjem mandag.

- Av humanitære grunner skal alle kosovo-albanske barnefamilier få bli til 1. mars 2001, fortsatte Brustad.

- De har det bra

Avgjørelsen er tatt etter anmodningen fra FN-administrasjonen om å vurdere retur av kosovo-albanere i vinterhalvåret. Ifølge Brustad har Sverige, Danmark og Tyskland ennå ikke tatt en avgjørelse etter anmodningen. Sveits har bestemt seg for å ikke endre sine tilbakesendingsbestemmelser.

På pressekonferansen slo kommunalministeren de mange medieinnslagene om familien Vitija i hjel. UDIs stedlige representanter i Kosovo besøkte familien i dag, og avviser rapportene i media.

- Familien bor ikke i det huset som er vist på tv. Huset som er vist tilhørte foreldrene. Vitija-familien bodde i nabohuset, og det er fortsatt beboelig. Boligdelen av huset står som før, det har ikke strøm og vann, men det hadde de heller ikke da de bodde der før krigen, sa Brustad.

- Dessuten bor familien nå hos naboene i et nytt, stort hus. Og de har penger nok til å bygge seg et nytt hus hvis de skulle ønske det. Vitija returnerte til Kosovo allerede i mai, og fikk med seg 75.000 kroner i tilbakevendingsstøtte. De valgte senere å komme tilbake til Norge, men de har fortsatt 35.000 kroner.

Avgjørelsen om å la alle barnefamilier bli i Norge over vinteren kommer sannsynligvis for seint for de to barnefamiliene som har blitt returnert siden 16. oktober.

På spørsmål om de to familiene kan komme tilbake til Norge for så å returnere sammen med sine landsmenn etter 1. mars, svarte Brustad:

- Det ser jeg som en svært lite aktuell måte å gjøre det på.

Savner skolen

Faglig rådgiver Harald Johnson ved Ringsaker statlige mottak var spent foran ettermiddagens pressekonferanse.

- De har det veldig tungt. Jeg snakket med Lirie (15) og Merita (13) på telefon i går, sa han til Dagbladet.no før pressekonferansen.

- De holder utrolig nok motet oppe. Men de savner vennene og skolekameratene i Norge, og det vet jeg er gjensidig. I dag hadde barneskolen der Gezim (11) gikk, Kosovo-dag. Elevene har skrevet brev til kommunalminister Sylvia Brustad og bedt henne hente familien Vitija tilbake til Norge. Og vi har sagt at vi veldig gjerne huser dem gjennom vinteren, sier Johnson.

Han beskriver en familie som har hatt det tøft, men som er «likandes» folk og gode representanter for Kosovo i Norge. Barna er bekymret for sin videre skolegang. Da de bodde på mottaket hadde de et godt tilbud. Der de er nå finnes det ikke skole.

- Foreldrene er bekymret over at barna skal miste enda et skoleår, sier Johnson.

Han er også opptatt av hjelpen familien vil trenge til å takle alt de har vært gjennom. Minner fra et liv i krig og på flukt har tatt på.

- Da de først kom til oss, bodde de på et rom i første etasje. Mot slutten måtte de flyttes oppover i etasjene. Da mørket falt på kom minnene, og de turte ikke lenger bo på bakkenivå, sier han.

FULGT TIL GARDERMOEN:</B> Familien Vitija ble fulgt til Gardermoen av polititjenestemennene Geir Weium og Linda Medalen, tidligere kaptein på kvinnelandslaget i fotball.