Brustad grilles i Stortinget i dag

Jusprofessorer mener staten ikke har grunn til å klage på Røkke.

- NAIVT: Professor Filip Truyen (f.v.), amanuensis Hugo Matre og professor Johan Giertsen, alle fra Universitetet i Bergen, har finlest Akers avtale med staten og synes ikke staten har noen grunn til å klage. De mener regjeringen har opptrådt naivt. Foto: Nina Hansen
- NAIVT: Professor Filip Truyen (f.v.), amanuensis Hugo Matre og professor Johan Giertsen, alle fra Universitetet i Bergen, har finlest Akers avtale med staten og synes ikke staten har noen grunn til å klage. De mener regjeringen har opptrådt naivt. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| —?Naivt.

—?Dårlig håndverk.

—?Henger ikke på greip.

Jussprofessor Filip Truyen hamret løs på næringsminister Sylvia Brustad og hennes forgjenger Dag Terje Andersen under et åpent seminar på Handelshøgskolen BI i går. Det samme gjorde to andre jussprofessorer og én amanuensis.

Tilbaketrukket
De fire har finlest avtalen mellom staten og Røkke-selskapet Aker fra 2007. De synes ikke den gir staten noen grunn til å klage over at Røkke nå gjør omtrent som han vil.

—?Staten ønsket en tilbaketrukket rolle, sa Truyen, med studenter, pressefolk og en rekke toppjurister på plass i salen.

— Dårlig håndverk
Truyen synes ikke det henger på greip når Sylvia Brustad to år seinere plutselig vil inn i rollen som en «co-driver» for selskapet som staten og Aker eier sammen. Dette begrunner han blant annet med stortingsdokumentene som lå til grunn for avtalen.

—?Hvis staten hadde et bredere ambisjonsnivå om å blande seg inn, har de gjort et dårlig håndverk, sier Truyen.

I dag grilles Brustad for Aker-saken, under en høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Høyres fremste Brustad-kritiker, Per-Kristian Foss, var ikke til stede på BI i går. Det var derimot Akers konsernsjef, den tidligere BA-HR-advokaten Øyvind Eriksen.

TØFFE UKER: Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad måtte til slutt akseptere handelen med Aker Solutions. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX
TØFFE UKER: Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad måtte til slutt akseptere handelen med Aker Solutions. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX Vis mer

I over en time satt han på første rad og koste seg over ekspertenes juridiske utlegninger.

Da publikummer og BI-professor Ole Gjems-Onstad sa at Røkke ikke nødvendigvis hadde moralsk rett, selv om han hadde juridisk rett, hadde Øyvind Eriksen gått.

Professorvorspiel
I dag settes et foreløpig punktum for den såkalte Aker-saken i Stortinget. Etter at Brustad i påsken protesterte heftig mot det felleseide selskapet Aker Solutions kjøp av fem selskaper fra et annet Røkke-selskap, gikk Kjell Inge Røkke til et rabiat motangrep, med alt som kunne krype og gå av presse til stede. Deretter la Brustad seg paddeflat.

Dermed var Røkke fornøyd. Opposisjonen hadde derimot fått blod på tann.

Etter gårsdagens professorvorspiel er det i dag klart for grillfest på Stortinget.

• Les alt om Aker-saken.

Aker-saken

• 2. april i år meldte Røkkedominerte Aker Solutions ASA at de hadde kjøpt fem selskaper av det enda mer Røkkedominerte Aker ASA for 1,9 milliarder kroner.

• Flere analytikere raste mot handelen, og på børsen raste Aker Solutions-kursen.

• Næringsdepartementet, som er medeier i Aker Solutions, protesterte først, men ga senere sin tilslutning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer