- Brustad har en dårlig sak

Røkkes Aker har tilsynelatende opptrådt ryddig, mener eksperter.

SINT: Nærings- og handelsminister mener seg ført bak lyset av Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker ASA i forbindelse med salget av fem mindre selskaper fra Aker til Aker Solutions - og vil ha kjøpet omgjort. Foto: HÅKON EIKESDAL
SINT: Nærings- og handelsminister mener seg ført bak lyset av Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker ASA i forbindelse med salget av fem mindre selskaper fra Aker til Aker Solutions - og vil ha kjøpet omgjort. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg er forbanna, sa Sylvia Brustad på pressekonferansen om de omstridte Aker-transaksjonene onsdag denne uka.

Hun gikk knallhardt ut og sa at regjeringen ville ha nullstilt transaksjonene, eller at saken ble behandlet i Aker Solutions' generalforsamling. Flere dager med harde utspill, beskyldninger og delvise unnskyldninger seinere mener flere eksperter på selskapsrett at Brustad og regjeringen har en dårlig sak.

- Praktiske hindreHugo Matre, amanuensis ved Universitetet i Bergen og ekspert på selskapsrett, sier det er flere praktiske hindre i veien for å omgjøre transaksjonen, der fem mindre selskaper i Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker ASA ble solgt til Aker Solutions, der både Røkke og staten har eierinteresser.

- Transaksjonen er gjennomført, og aksjene er på nye hender. Skal aksjene tilbakeføres, blir det formelt en ny transaksjon og dermed en ny beskatning og potensielt tap for partene, sier Matre til Dagbladet.

Han legger til:

- Det er umulig å komme tilbake til utgangspunktet. Det betinger at transaksjonen blir kjent ugyldig - og selv da er det ikke sikkert at ting blir tilbakestilt til hvor de var før, sier amanuensisen.- Sagt fra seg virkemidlene- Jeg lurer på hva hun skal stoppe transaksjonen med. Regjeringen har manøvrert seg til en posisjon der de har gitt avkall på de fleste virkemidler, sier Filip Truyen, professor ved Universitetet i Bergen, til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer