- Brustad må kaste Berit Kjøll fra Aker

Statens styrerepresentant informerte ikke regjeringen om planer om å kjøpe Røkke-aksjer for 1,9 milliarder. Høyre krever at hun kastes.

INFORMERTE IKKE STATEN: Styremedlem oppnevnt av Næringsdepartementet og sjefsgransker i Aker-saken, Berit Kjøll, på vei til NHOs årsmiddag i Operaen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
INFORMERTE IKKE STATEN: Styremedlem oppnevnt av Næringsdepartementet og sjefsgransker i Aker-saken, Berit Kjøll, på vei til NHOs årsmiddag i Operaen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag kunne Dagbladet.no fortelle at styret i Aker Holding ble orientert om Røkke og Aker ASAs planer om de kontroversielle milliard-aksjehandlene allerede i september 2008. To granskinger er igangsatt.

Store ambisjoner
Siden 2007 har Berit Kjøll sittet som Næringsdepartementets oppnevnte styremedlem i Aker Holding, opprettet for å eie Aker Solutions. Nå skal hun lede granskingen av aksjehandelen.

Morten Huse er professor ved Senter for Samvirkeforskning ved Handelshøyskolen BI. Han mener at det for en eier med store ambisjoner for eierskapet sitt som staten, må være naturlig å ha en tett dialog med et oppnevnt styremedlem.

- Naturlig å si fra
- Når det skjer spesielle ting, så er det naturlig at representanten har en tett dialog og kontakt med eieren, sier Huse til Dagbladet.no.

Onsdag kjøpte Aker Solutions, der staten er storaksjonær, aksjer av Aker ASA for 1,94 milliarder kroner i fem selskaper (se grafikk). Kjøpet har blitt sterkt kritisert i investormiljøer og fra politisk hold etter mistanke om overprising.

- Vi må huske på at staten gikk inn i Aker Solutions i 2007 for å sikre at viktige verdier i det norske samfunn ivaretas. Da er det veldig naturlig for et styremedlem å si fra om en slik plan, sier Huse.

RASER MOT BRUSTAD OG KJØLL: Finanspolitisk talsmann i Høyre mener statsråd Sylvia Brustad (Ap) må kaste statens håndplukkede styremedlem i Aker Holding, Berit Kjøll.
RASER MOT BRUSTAD OG KJØLL: Finanspolitisk talsmann i Høyre mener statsråd Sylvia Brustad (Ap) må kaste statens håndplukkede styremedlem i Aker Holding, Berit Kjøll. Vis mer

Kjell Inge Røkke har sittet på begge sider av bordet, ettersom han er majoritetsaksjonær i både Aker ASA og Aker Holding.

- Kjøll må kastes
Høyres næringspolitiske talsmann Torbjørn Hansen mener statsråd Sylvia Brustad må kaste Berit Kjøll som granskingsleder og som statens oppnevnte styremedlem i Aker Holding-styret.

- Her har det stått milliarder på spill og Berit Kjøll har, i egenskap av å være statens representant i styret, håndtert denne prosessen. Det har hun gjort på en uforsvarlig måte og Brustad må kaste henne fra disse posisjonene i Aker, sier Hansen.

- Brustad må kaste Berit Kjøll fra Aker

Stortingspolitikeren mener Kjøll, som ble utnevnt til Aker Holding-styret i 2007, skulle gitt signaler som gjorde staten i stand til å verne om sine verdier og interesser i selskapet.

- Røkkes tre styremedlemmer i Aker Holding har i stor grad stikk motsatt interesser av staten på flere områder, særlig i en aksjehandel med Aker ASA sin aksjer, sier Hansen.

Har visst lenge
Berit Kjøll fortalte Dagbladet.no om at Aker Holding-styret har kjent til planene i lang tid.

- Vi  har visst siden september 2008 at det har vært arbeidet med dette. Da fikk vi en orientering i  styremøte i Aker Holding, sier Kjøll til Dagbladet.no.

Flere verv:

Berit Kjøll (53) er styremedlem i:

• Aker Holding AS
• C Ludens Ringnes Stiftelse   
• Claus Helbergs Stiftelse
• Hurtigruten ASA
• Interoil Exploration And Production ASA
 •Victorius Invest AS

Hun vil ikke svare på om hun har orientert Næringsdepartementet om saken før 30. mars.

- Ikke informert departementet
Næringsdepartementet har flere ganger bekreftet overfor Dagbladet at 30. mars var første gangen departementet ble kjent med planene.

Tirsdag morgen sier kommunikasjonssjef Mette Fossum Beyer at Brustads departement ikke har fått vite om salget av Berit Kjøll før orienteringen om saken mandag forrige uke.

- Departementet ble ikke orientert om at denne saken var oppe på et styremøte i Aker Holding i fjor høst, sier Beyer til Dagbladet.no.

- Forventer aktivitet
Professor Huse mener Aker systemet har en forventing om aktive eiere og aksjonærer.

- NATURLIG Å SI FRA: Morten Huse er professor ved Senter for Samvirkeforskning ved Handelshøyskolen BI. Han mener det er naturlig at styremedlemmer sier fra til eierne om avgjørende handler.
- NATURLIG Å SI FRA: Morten Huse er professor ved Senter for Samvirkeforskning ved Handelshøyskolen BI. Han mener det er naturlig at styremedlemmer sier fra til eierne om avgjørende handler. Vis mer

- Se på Røkke selv. Hvorfor skulle ikke staten være en aktiv eier i dette selskapet, spør han.

Verken Berit Kjøll eller eller Sylvia Brustad har besvart Dagbladet.nos henvendelser i dag.

ÅPNER GRANSKING: Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) starter full gransking av akjetransaksjonene til en verdi av 1,94 milliarder kroner. Foto: Scanpix
ÅPNER GRANSKING: Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) starter full gransking av akjetransaksjonene til en verdi av 1,94 milliarder kroner. Foto: Scanpix Vis mer

Røkkes salg til Aker Solutions:

• 100 prosent i produktselskapet Midsund Bruk
• 46 prosent i Aker Oilfield Services
• 50 prosent i Aker DOF Deepwater (tidligere Aker DOF Supply)
• 33 prosent i teknologiselskapet Odim

Betaling fra Aker: 1434 millioner
Aksjonærlån: 207 millioner
Betaling til Dof: 277 millioner
Aksjonærlån fra Dof: 23 millioner

Totalt: 1941 millioner.
STAT OG KAPITAL: I 2007 investerte den norske stat over seks milliarder for å bli storaksjonærere i Aker Kværner (nå Aker Solutions). I dag har aksjene stupt i verdi og de siste transaksjonene vekker debatten om statlig eierskapspolitikk til live. Foto: Scanpix
STAT OG KAPITAL: I 2007 investerte den norske stat over seks milliarder for å bli storaksjonærere i Aker Kværner (nå Aker Solutions). I dag har aksjene stupt i verdi og de siste transaksjonene vekker debatten om statlig eierskapspolitikk til live. Foto: Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer