Brustad tilbakeviser UDI-kritikk

OSLO: Kommunalminister Sylvia Brustad reagerer på at opposisjonen på Stortinget kritiserer henne for å ha somlet med å rydde opp i problemene i Utlendingsdirektoratet (UDI).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad påpeker at hun ikke fikk det hele og fulle ansvaret for UDI før i januar i år. Tidligere var direktoratet underlagt Justisdepartementet.

- Siden det har jeg og mine medarbeidere jobbet på høytrykk og brukt mesteparten av tiden til å jobbe med dette feltet, sier Sylvia Brustad til NTB.

Flere politikere Aftenposten har snakket med mener at problemene i UDI har vært kjent lenge, og at Arbeiderpartiet gjentatte ganger har fått beskjed om å rydde opp.

- Vi har visst om problemene lenge, og er ikke overrasket over at sjefen nå går. Men vi synes det er merkelig at Sylvia Brustad kan være overrasket over alvoret i rapporten, sier Øystein Djupedal i SV.

Oppgitt

Også Erna Solberg i Høyre, er oppgitt over Brustads behandling av saken.

- Brustad burde ha stilt krav til UDI. Vi trengte ikke vente på denne rapporten, sier hun.

Høyre-politikeren mener Brustad må stå til ansvar politisk for de 29.000 sakene som nå ligger i behandlingskø hos Utlendingsdirektoratet.

- Vi må huske på at denne bunken dreier seg om mennesker. Det er mange tøffe skjebner her, sier hun.

Senterpartiets Magnhild Meltveit Kleppa sier at Stortinget gjentatte ganger har bedt departementet om å få fart på saksbehandlingen i UDI.

- At det er rom for forbedringer i UDI er ingen nyhet. Rapporten bekrefter det vi har tatt opp gjentatte ganger, sier hun.

Varsler strakstiltak

Statsråd Brustad sier at hun allerede i februar og mars varslet flere endringer i utlendingsloven for å gjøre saksbehandlingstiden kortere. I tillegg har Stortinget bevilget mer penger til UDI gjennom revidert nasjonalbudsjett.

Nå varsler Brustad strakstiltak for UDI fra mandag. Det første hun må gjøre er å finne en ny direktør, etter at UDI direktør Petter J. Drefvelin sa opp stillingen sin fredag, samme dag som konsulentfirmaet PricewaterhouseCoopers (PwC) la fram en rapport som var sterkt kritisk til UDI.

- Mandag starter vi et prosjekt for å nedarbeide restansen, det vil si alle de sakene som har ligget altfor lenge i UDI. Vi kommer videre til å lage et omstillingsprosjekt for hele UDI og måten deres å jobbe på, sier Brustad.

Statsråden har som mål at alle de gamle sakene skal være ferdigbehandlet innen et år.

(NTB)