Brustads helsereform

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sammenslåingen av Helse Øst og Helse Sør var beretningen om en varslet endring. Men nyheten slo likevel ned som ei bombe, da helseminister Sylvia Brustad kuppet kveldsnyhetene onsdag. Reaksjonene var som forventet. De ansattes organisasjoner mener de burde vært trukket mer med i prosessen. Og lokalpolitikere er skeptiske til hva sammenslåingen vil gjøre med deres sykehus.

Men argumentene for sammenslåingen er tyngre enn motargumentene. I dag går skillet mellom Helse Øst og Sør midt i Oslo. Det fører delvis til overlappende innsats og dårlig samhandling i landets mest pasienttette område. Hovedbegrunnelsen for Brustads helsegigant er nettopp bedre ressursutnyttelse og samordning. Det skal, ifølge departementet, i sin tur gi grunnlag for bedre rekruttering av helsepersonell og spesialister til andre steder i landet.

Sammenslåingen er dessuten sukret med 800 millioner kroner i ekstra bevilgninger som helt åpenbart vil avhjelpe den vanskelige økonomiske situasjonen mange helseforetak er i. Siden overføringen av sykehusene fra fylkeskommunene til staten i 2002 har de ulike helseforetakene akkumulert store underskudd. Den nye regjeringen har imidlertid satt kniven på strupen på foretakene og krever nå at de går i balanse. Tidligere har det alltid lyktes sykehusene å få ekstrabevilgninger. Det går ikke lenger. Derfor leser og hører vi til stadighet om dramatiske kutt som nødvendigvis går ut over pasientene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer