Brustads smålighet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Opptil 5000 nordmenn kan ha blitt smittet av Hepatitt C-virus ved blodoverføringer på norske sykehus fram til 1990-tallet. Dette skjedde på en tid da man ikke var klar over akkurat denne smittekilden. Først for noen år siden ble problemene erkjent og tiltak for å hindre dem satt i verk. Det store smitteomfanget ble kartlagt i 2003. Da nedsatte daværende helseminister Dagfinn Høybråten et utvalg som skulle vurdere hva staten kunne gjøre for dem som var blitt smittet under behandling på sykehusene. Utvalget anbefalte rause erstatningsordninger. Bl.a. mente utvalget at myndighetene burde se bort fra reglene om foreldelse, som gjelder for pasientskadeerstatninger.

Etter å ha vurdert utvalgets anbefalinger lenge og vel, er dagens helseminister Sylvia Brustad kommet til at foreldelsesfristene skal opprettholdes også for disse pasientene. Det betyr at de som ikke fikk en klar diagnose før 20 år var gått etter at smitten ble overført, ikke er berettiget til et erstatningsoppgjør fra staten.

Så langt er det få som har kommet krav om erstatning, og av dem er det ni personer som har fått avslag. En av grunnene til at så få har meldt seg, er at det ble gjort lite fra myndighetenes side for å oppspore dem som kunne være smittet. Derfor ble også diagnosen stilt for seint. Med andre ord: Ikke nok med at pasientene ble smittet av infisert blod på offentlige sykehus, myndighetene var også så trege med å varsle dem da fadesen ble oppdaget, at mange av dem faller utenfor den formelle foreldelsesfristen. På den måten er pasientene blitt påført to lidelser: En smertefull sykdom og tap av mulighet for erstatning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer