- Brustenging vil ha store konsekvenser

Tirsdag kveld meldte Statens vegvesen at de har besluttet å stenge 14 fagverksbruer tre. - Stengningen vil ha store negative konsekvenser for folk og næringsliv, sier samferdselsministeren.

STENGES: Tveit bru på E16 i Valdres er en av fagverksbruene i tre som blir stengt inntil videre. Foto: Eli Ramstad, Statens vegvesen
STENGES: Tveit bru på E16 i Valdres er en av fagverksbruene i tre som blir stengt inntil videre. Foto: Eli Ramstad, Statens vegvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- I påvente av at årsaken til brukollapsen på fylkesvei 254 på Tretten blir klar, skriver de i en pressemelding.

- Et døgn etter at Tretten bru på fylkesvei 254 kollapset, er årsaksforholdet fortsatt uavklart. Etter å ha vurdert situasjonen i dag, har vi kommet til at vi må stenge 14 tilsvarende fagverksbruer inntil til vi vet mer om årsaken, sier veidirektør Ingrid Dahl Hovland.

- Jeg synes det virker fornuftig at Statens vegvesen nå følger føre var-prinsippet og stenger de tilsvarende bruene, fram til de vet mer om årsaken til kollapsen. Det viktigste nå er å ta vare på sikkerheten. Det skal være trygt å ferdes på norske veier, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Disse blir stengt

Bruene som blir stengt er og deres tilhørende kommune:

 • Moumbekken bru - Fredrikstad
 • Bliksland bru - Indre Østfold
 • Statsrådveien bru - Eidsvoll
 • Sundbyveien bru - Eidsvoll
 • Fjell-Leet bru - Eidsvoll
 • Blakkesrud bru - Eidsvoll
 • Sletta bru - Eidsvoll
 • Majorplassen bru - Kongsberg
 • Fv. 2188 Evenstad bru - Stor-Elvdal
 • Skubbergsenga bru (overgangsbru over rv. 2) - Eidskog
 • Fv. 206 Ny Flisa bru - Åsnes
 • E16 Norsenga bru - Kongsvinger
 • E16 Tveit bru - Vang
 • Skytebanen bru - Grane

Stengingen trer i kraft så raskt som mulig.

Omkjøringer

På Twitter opplyser Vegsentralen vest tirsdag kveld at omkjøring for Tveit bru i Vang, vil være via riksvei 52 Hemsedal og fylkesvei 51 Golsfjell.

Vegsentralen øst opplyser om at omkjøring for Norsenga bru i Kongsvinger vil være via riksvei 2, fylkesvei 1992, fylkesvei 2003.

Senere opplyser de at omkjøring for Moum bru i Fredrikstad er via fylkesvei 107 Vardeveien og fylkesvei 130 Haldenveien. For Bliksland bru i Indre Østfold, vil omkjøring være via fylkesvei 120, fylkesvei 211 og fylkesvei 1006.

- Store negative konsekvenser

Stengningene vil få trafikale konsekvenser i de aktuelle områdene.

- Det beklager vi, men slik vi vurderer situasjonen nå, har vi ikke noe annet valg. Sikkerheten har førsteprioritet, sier veidirektøren.

- Stengningen vil ha store negative konsekvenser for folk og næringsliv, og jeg har full forståelse for at situasjonen er krevende. Nå vil vi be Statens vegvesen se på muligheter for tiltak, slik at trafikken kan flyte best mulig fortest mulig, sier samferdselsministeren.

Beslutningen støttes av Innlandet og Viken fylkeskommuner.

Veidirektør Hovland håper å få åpnet bruene så raskt som mulig, men understreker at det avhenger av at vi vet mer om årsaken til brukollapsen på Tretten.

Statensvegvesen opplyser at omkjøring vil bli skiltet.

Statens vegvesen og Innlandet fylkeskommune har bedt SINTEF granske brukollapsen på Tretten, og hendelsen skal også etterforskes av politiet.

Eidsvoll-ordfører letta

5 av 14 bruer er i Eidsvoll kommune. Ordfører Hege Svendsen er letta over avgjørelsen.

- Denne saken har fått meg til å ligge våken om natta. Det handler om innbyggernes sikkerhet, sier hun til Dagbladet.

Hun forteller at stengingen vil føre til omkjøringer for noen av kommunens innbyggere. Ingen vil bli fullstendig isolert som følge av at fem bruer nå blir stengt.

- Jeg hadde samferdselsministeren på besøk i går hvor jeg uttrykte min bekymring knyttet til disse bruene. Derfor støtter jeg denne avgjørelsen, sier hun.

Riving av Tretten bru

Riving av Tretten bru vil trolig starte onsdag formiddag, skriver Innlandet fylkeskommune i en pressemelding.

Fagfolk har jobbet med å planlegge riving av brua og arbeide vil sannsynligvis starte onsdag formiddag rundt klokka 11.

- Vi har brukt dagen til å gjøre grundige sikkerhetsvurderinger i ei gruppe av fagfolk med god kompetanse på bru, anleggsvirksomhet og rivearbeid. Nå har vi en god plan for hvordan arbeidet kan skje på en trygg måte, sier samferdselssjef Aud M. Riseng i Innlandet fylkeskommune.

Det er uvisst hvor lang tid det kan ta å fjerne brua, men Riseng påpeker at selv om arbeidet er krevende, er det viktig å få åpnet E6 fortest mulig. Hun understreker at må ta den tiden det tar, for å få det gjort å en sikker måte.

Under operasjonen er det første som vil skje å fjerne de to kjøretøyene som står fast i brua. Deretter vil selve brukonstruksjonen bli klippet bort, heist på land og fraktes bort.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer