Brutal avslutning på okseløpene i Pamplona

Flere personer skadd og én risikerer kraftig bot for å ha tatt en «selfie» underveis i løpet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morges ble San Fermin-festivalens siste økseløp gjennom Pamplonas gater gjennomført. Reuters melder at to menn skal ha blitt spiddet av en okse som brøt løs fra resten av flokken.

Flere menn har til nå blitt skadd under festivalen, men dagens løp skal ha vært ekstra brutalt. Oksen som brøt seg løs skal ha gått til angrep mot en rekke løpere. To menn ble løftet opp etter å ha blitt spiddet i beinet av oksens horn. I tillegg ble fem andre personer skadd.

Noen av de andre deltakere prøvde å distrahere oksen og klarte til slutt å få den tilbake på tyrefekterarenaen. De tre til fem minutter lange løpene avsluttes da oksene ankommer tyrefekterarenaen der de senere på kvelden blir drept.

Ni personer ligger fortsatt på sykehus etter å ha blitt skadd under løp som fant sted forrige uke. Én av disse skal være amerikaneren
Bill Hillmann, som er medforfatter på boka «Fiesta: Hvordan overleve oksene i Pamplona». Han ble spiddet i låret etter at han snublet og falt. 

Bot for «selfie» Spansk politi er også på leting etter en mann som skal ha tatt bilde av seg selv mens han løp gjennom Pamplonas gater. Centimeter foran en halvt tonn tung okse skal mannen ha sakket ned farta under fredagens løp for å ta «selfien». Det skriver The Guardian.

Flere spanske medier har fotografier av mannen, som nå risikerer en bot på 3000 euro, eller rundt 25 000 kroner. Nye forskrifter som ble godkjent tidligere i år slår hardere ned på farlig adferd enn tidligere, og forbyr samtidig enhver uautorisert bruk av kameraer under løpene.

Dette betyr at mannen skal ha brutt to forskrifter på én gang. For å øke faren for andre løpere, og for å ha tatt et uautorisert bilde.

Berømt festival De daglige okseløpene i Pamplonas gater er en del av den berømte San Fermin-festivalen, som varer i ni dager. Deltakerne i løpene er kledd i hvitt med røde halstørklær. Alkoholholdig drikke er også en ingrediens i San Fermin-festivalen, og de fleste av dem som løper har tatt den en «styrkedrikk» eller to før de løper foran oksene.

Løpene finner sted hver morgen klokken åtte under festivalen. 

15 mennesker er omkommet i okseløpene siden man begynte å registrere dødsfallene i 1911. Sist gang var i 2009 da en 27 år gammel spanjol døde etter å ha blitt spiddet i nakken. I fjor ble 50 sendt til sykehus med skader.

Festival som har røtter tilbake til det 13. århundre har kommet under press de siste årene for å slå hardere ned på våghalsene.

Deres globale profil øker stadig og bilder av tusenvis av løpere kledd i rødt og hvitt spurtene gjennom byens gater med okser i hælene har blitt vanlig å se i mediene.

Titusener av spanske og utenlandske turister valfarter ned til Pamplona for å ta del i den ni dager lange festivalen.

SATTE LØPERE I FARE: Spansk politi jakter denne mannen i rød genser da de etterforsker om hans forsøk på å ta en selfie satte andre løpere i fare. Han risikerer en bot på 25 000 kroner. Foto: AFP / Rafa Rivas / NTB scanpix
SATTE LØPERE I FARE: Spansk politi jakter denne mannen i rød genser da de etterforsker om hans forsøk på å ta en selfie satte andre løpere i fare. Han risikerer en bot på 25 000 kroner. Foto: AFP / Rafa Rivas / NTB scanpix Vis mer