Brutal bande truer FN-soldater

En skruppelløs og tungt væpnet bande av rike opprørere står nå mot en udisiplinert og dårlig trent regjeringshær i Sierra Leone, mens en lett væpnet fredsstyrke fra FN holder seg nokså hjelpeløst i bakgrunnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprørernes har milliardinntekter fra diamanter, og deres yngre garde er fryktet som narkomane slaktere.

Styrkeforholdet i Sierra Leone kom klart til syne denne uka. FN-styrken forsøkte å avvæpne opprørere fra Foday Sankohs Revolusjonære forente front (RUF) i innlandet, i tråd med mandatet. I et slag i Masiaka ble 220 FN-soldater fra Guinea og Nigeria skutt i senk av RUF.

Med bare lette våpen måtte FN trekke seg tilbake da ammunisjonen tok slutt.

Titusener av flyktninger fra innlandet har strømmet inn til den hovedstaden Freetown, der FN-styrker og sivile frykter et angrep fra RUF.

Avhogde ører

Hovedstaden har tidligere vært i RUFs hender, og mennesker med avhogde ører og hender husker deres herjinger bedre enn noen.

Regjeringsstyrkene til president Ahmad Tejan Kabbah og militsen til Johnny Paul Koroma, tidligere fiender og nå allierte, rykket torsdag ut til Newton, bare fire mil unna, for å stanse RUF.

Diamantgruver

RUF gikk til angrep på FN da FN trengte inn i deres område, hvor diamantgruver gjør Sankoh og hans opprørere søkkrike i det lutfattige landet.

Inntektene er usikkert anslått til 1,6 milliarder kroner i året.

RUF har mellom 10000 og 20000 soldater, ifølge varierende vestlige anslag. En stor del er fullt militært utrustede og veltrente. Tallet er høyere om en tar med alle de væpnede ungdommene i tjeneste hos Sankoh.

Disse barnesoldatene satte midt på 90-tallet skrekk i sivile med sin fanatiske brutalitet, og de slo tilbake militære styrker.

Avhoppere har fortalt at de sloss i narkorus. I det forlatte huset til Sankoh fant man denne uka tusenvis av brukte sprøytespisser.

«Billig» FN-styrke

FN har nå 8900 soldater, og er først fulltallig med 11000 soldater i neste måned. Flere land har lovet forsterkninger, men avsenderlandene har ikke fly nok til transport. De har for det meste lette våpen.

Over 500 av dem er gisler hos RUF, uten at FN kan gjøre noe. De fire som slapp unna i går rømte, og to ble utlevert fordi de var sjuke.

Dårlig utrustet

FN-soldatene kommer fra mange land: Kenya, Ghana, India, Guinea, Jordan, Zambia, Bangladesh og Nigeria. De er ulike på alle vis, og vanskelige å samordne. De har liten eller ingen øvelse, og er dårlig utrustet.

Regjeringshæren (SLA) under president Kabbah teller rundt 3000 dårlig væpnede soldater, med en sedvane for å gå i oppløsning på vanskelige dager. Krigsherren Johnny Paul Koroma og hans Væpnede styrkers revolusjonære råd (AFRC) og deres allierte kamajormilits teller kanskje 15000 stridende med varierende våpen. Denne alliansen har god erfaring i å skyte på hverandre.

SKRUPPELLØS: Opprørsleder Foday Sankoh leder en brutal bande som ofte kjemper i narkorus.