Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brutal hudsykdom sprer seg rundt IS' hovedsete

Humanitær organisasjon melder om dramatisk økning i antall tilfeller.

STORE SÅR: Infeksjonen leishmaniasis kommer i flere utgaver. En av dem etterlater seg store åpne sår på hudoverflaten slik som bildet viser. Foto: Centers for Disease Control and Prevention (CSC)
STORE SÅR: Infeksjonen leishmaniasis kommer i flere utgaver. En av dem etterlater seg store åpne sår på hudoverflaten slik som bildet viser. Foto: Centers for Disease Control and Prevention (CSC) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leishmaniasis er navnet på infeksjonen forårsaket av en liten encellet parasitt som nå angivelig hjemsøker hovedsetet til den ekstreme islamistgruppen IS. Den smitter fra dyr til mennesker og etterlater seg store åpne sår på hudoverflaten, den verste varianten dreper.

Det var aktivistgruppen «Raqqa is being slaughtered silently» som opererer fra innsiden av Raqqa - IS' hovedsete i Syria - som først meldte om ytterligere spredning av sykdommen som har vært i området i lang tid.

- Dramatisk utvikling Infekjsonen finnes i flere varianter og oppstår ofte som følge av miljømessige endringer som avskoging, bygging av demninger, vanningsordninger og urbanisering.

- Det er sant at Leishmaniasis er den vanligste smittsomme sykdommen i det nordlige Syria for tiden, og den har utvidet seg dramatisk de siste årene, forteller Richard Allan, direktør i The Mentor Initiative til Dagbladet.

Han sier økningen skyldes ødeleggelse av byer og tettsteder, noe som igjen har skapt nye hekkeplasser for sandfluen, som overfører sykdommen fra dyr når den stikker. Organisasjonen hans har jobbet og jobber fortsatt med nettopp denne sykdommen gjennom sitt humanitære arbeid i Syria.

Det er anslagsvis 1,5 millioner nye tilfeller årlig på verdensbasis.

Nest dødeligst i verden Flere medier har den siste tiden spekulert i om IS vil blir utslettet av nettopp denne infeskjonen og på sosiale medier godter folk seg over det de anser som en straff fra Gud. Sjansene for dette er nok likevel minimale. Sykdommen kommer i flere varianter. Den mest alvorlige er visceral leishmaniasis - også bedre kjent som svartfeber. Infeksjonen angriper innvollene og tar mellom 20 til 30 000 liv årlig. 

Sykdommen har nesten alltid et dødlig utfall dersom den ikke behandles og er den nest mest dødelige parasittsykdommen i verden, kun forbigått av malaria, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Den andre, som er mer utbredt, kalles kutan leishmaniasis og etterlater åpne sår og blemmer på hudoverflaten. Inkubasjonstiden er alt fra én uke til flere måneder, og selv om parasitten i all hovedsak ikke smitter fra menneske til menneske, kan den i enkelte tilfeller smitte via væske fra sårene den etterlater eller gjennom bruk av urene sprøyter.

- Nesten alle tilfellene er kutan leishmaniasis. Det har vært bare en håndfull av viscerale tilfeller så langt, forteller Allan om sykdomsforløpet i Syria.

For to år siden ble det rapportert om 200.00 tilfeller bare nord i Syria.

Tilstede i Syria The Mentor Initiativ sier de har fått gjennom både medisiner og forebyggende kampanjer til Raqqa til tross for at IS holder byen nærmest hermetisk lukket. Raqqa er stedet hvor terrorgruppa har kommet lengst i sitt såkalte statsprosjekt. De har opprettet domstoler som håndhever en streng form for sharia, egne politistyrker som håndhever lovene, folk må betale skatt og IS hevder å ha startet egne sosiale programmer.  

- Medikamentene blir levert til helsefasilitetene der slik at alle tilfeller som henvender seg kan bli behandlet, sier direktøren.

Han kan derimot ikke si noe mer om sin egen organisasjons direkte involvering i området.

- Vi er fortsatt forpliktet til å støtte forsøkene på å få kontroll på leishmaniasis i Midtøsten, denne sykdommen rammer også Iran, Irak og Libanon, men jeg kan ikke gi informasjon om våre aktiviteter og konkrete steder på grunn av sikkerhetsreglene våre, forteller Allan.

Utbredt på verdensbasis Ifølge Folkehelseinstituttet forekommer visceral leishmaniasis i 90 prosent av tilfellene i seks land: Bangladesh, Brasil, Etiopia, India, Sudan og Sør-Sudan. Kutal leishmaniasis oppstår i to tredjedeler av tilfellene i landene Afghanistan, Algerie, Brasil, Colombia, Iran og Syria.

En tredje og mindre utbredt variant er Mukokutan leishmaniasis, som fører til delvis eller total ødeleggelse av slimhinner i nese, munn og svelg. Nesten 90 prosent av tilfellene oppstår i Bolivia, Brasil og Peru.

I 2005 ble flere soldater, inkludert norske, i den afghanske ISAF-styrken smittet av kutan leishmaniasis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!