Brutal hudsykdom sprer seg rundt IS' hovedsete

Humanitær organisasjon melder om dramatisk økning i antall tilfeller.

STORE SÅR: Infeksjonen leishmaniasis kommer i flere utgaver. En av dem etterlater seg store åpne sår på hudoverflaten slik som bildet viser. Foto: Centers for Disease Control and Prevention (CSC)
STORE SÅR: Infeksjonen leishmaniasis kommer i flere utgaver. En av dem etterlater seg store åpne sår på hudoverflaten slik som bildet viser. Foto: Centers for Disease Control and Prevention (CSC) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Leishmaniasis er navnet på infeksjonen forårsaket av en liten encellet parasitt som nå angivelig hjemsøker hovedsetet til den ekstreme islamistgruppen IS. Den smitter fra dyr til mennesker og etterlater seg store åpne sår på hudoverflaten, den verste varianten dreper.

Det var aktivistgruppen «Raqqa is being slaughtered silently» som opererer fra innsiden av Raqqa - IS' hovedsete i Syria - som først meldte om ytterligere spredning av sykdommen som har vært i området i lang tid.

- Dramatisk utvikling Infekjsonen finnes i flere varianter og oppstår ofte som følge av miljømessige endringer som avskoging, bygging av demninger, vanningsordninger og urbanisering.

- Det er sant at Leishmaniasis er den vanligste smittsomme sykdommen i det nordlige Syria for tiden, og den har utvidet seg dramatisk de siste årene, forteller Richard Allan, direktør i The Mentor Initiative til Dagbladet.

Han sier økningen skyldes ødeleggelse av byer og tettsteder, noe som igjen har skapt nye hekkeplasser for sandfluen, som overfører sykdommen fra dyr når den stikker. Organisasjonen hans har jobbet og jobber fortsatt med nettopp denne sykdommen gjennom sitt humanitære arbeid i Syria.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer