- Brutal, internasjonal terrorisme av verste sort

Statoil-sjef Helge Lund bekrefter at ny nordmann er i trygghet - men ber oss være forberedt på dårlig nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FORUS (Dagbladet): Helge Lund, konsernsjef i Statoil, kom i kveld med ny informasjon om gisselsituasjonen i Statoil. De siste timene har vært svært dramatiske, der norsk UD har bekreftet at den massive militæraksjonen som har vært igangsatt mot terroristene er over, og spesialsoldater har måttet fjerne miner fra anlegget som terroristene hadde plassert ut.

- I dag morges ga vi informasjon om to gisler. Nå kan vi bekrefte at ytterligere en Statoil-ansatt er frigitt. Dette er han som ble intervjuet nå for litt siden, sier Statoil-sjef Helge Lund.

«Terrorisme av verste sort» - Situasjonen er uavklart for fem Statoil-ansatte, og verken Statoil eller UD har ny, bekreftet informasjon om dem. Vi kjenner en dyp og økende uro for våre fem kollegaer, og arbeider for fullt med å skaffe informasjon og få hjelp fram til de fem, fortsetter Lund - tydelig preget av den svært dramatiske situasjonen.

- Vi vil og må beholde håpet om flere positive nyheter fra Algerie, men samtidig er vi forberedt på at vi de nærmeste dagene må forholde oss til dårlig nytt, slår Helge Lund fast.

Han karakteriserer det som har foregått i Algerie som «brutal, internasjonal terrorisme av verste sort».

- Grusomme handlinger begått av hensynsløse terrorister har skapt en internasjonal tragedie. Dette rammer uskyldige mennesker fra en rekke nasjoner. Algerie, England, USA, Frankrike, Japan, Norge og flere. Uskyldige ofre fra Statoil, BP, Sonatrach og andre er rammet av hensynsløs vold. Våre tanker går til alle som er rammet, uavhengig av selskap og uavhengig av nasjonalitet.

Søker gjennom sykehus Lund bekrefter at han og Statoil-ledelsen har vært i kontakt med en rekke overlevende etter gisselaksjonen. De beskriver handlinger som det er vanskelig å forstå at kan bli begått, slår Lund fast.

- De bærer med seg opplevelser som vil prege dem og deres familier for livet. Statoil og jeg personlig kjenner et stort ansvar for å stille opp for dem som er rammet og deres kjære, erklærer en preget Statoil-sjef.

Lund opplyser at Statoils folk på bakken i Algerie gjennomsøker sykehus både i Alger og i andre byer for å lete etter flere norske overlevende.

- Flere pårørende er fortsatt i den situasjonen at de må vente på svar. Vi må forberede oss på at det kan ta tid før vi får svar. Vi går vanskelige timer og dager i møte, sa Lund - takket pressen, og forsvant geleidet av informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. og konserndirektør Hans Christian Bacher.

Fotografert Flere gisler er i dag fotografert og intervjuet i Algerie, deriblant en nordmann som ble gestaltet av algerisk politi. Dette er mannen som Helge Lund nå bekreftet at var i trygghet.

Nordmannen ble reddet ut av gassanlegget i dag, og forteller at han har oppholdt seg på sitt rommet siden alarmen gikk onsdag.

- Da jeg våknet tidlig onsdag morgen, hørte jeg alarmen og skuddveksling. I henhold til prosedyrene holdt vi oss på rommet. Jeg ble på rommet til vi ble reddet i morges av de militære, sier mannen, som ikke er blitt navngitt.

Han forteller at han ikke har lidd noen fysisk nød og at han er blitt godt tatt hånd om.

Dagbladet har i kveld gjentatte ganger vært i kontakt med en rekke personer i Statoils informasjonsapparat, men ingen har villet gi noen form for informasjon om nordmannen før pressekonferansen nå i kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer