Brutal leder bak gisseldramaet

Mannen som leder gisseltakerne i Moskva, Mosvar Barajev, sier han er slektning av en av de mest brutale geriljalederne fra Tsjetsjenia-krigen, ifølge BBC.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mosvar Barajev skal være nevø av Arbi Barajev som ble drept av russiske styrker i juni i fjor.

Det er den tsjetsjenske nettsiden kavkaz.org som opplyser at lederen for gisseltakerne heter Mosvar og er nevø av Barajev.

Barajev er blitt beryktet som en særdeles brutal gisseltaker, og skal ha hatt forbindelser til terrornettverket al-Qaida, ifølge BBCs journalist Stephen Mulvey.

Halshogde gisler

Både vestlige og russiske statsborgere havnet i Barajevs hender. I 1998 ble fire telemontører, tre briter og en newzealander, kidnappet og senere halshogd. Barajev sto bak.

Osama bin Laden skal ifølge en BBC-reportasje i november i fjor ha betalt 270 millioner kroner for å få de fire gislene likvidert. Barajev fikk pengene gjennom en annen beryktet gerilja leder av arabisk opprinnelse, Khattab, som antakelig var de tsjetsjenske opprørernes forbindelse med bin Laden. Khattab ble tatt av dage av russerne tidligere i år, og liket vist fram.

Betalte mest

Hodene til Stanley Shaw, Darren Hickey, Rudolf Petschi og Peter Kennedy ble funnet i en sekk på en landevei i desember 1998, et par måneder etter at de ble bortført. Tsjetsjenias president Aslan Maskhadov beskyldte «utenlandske spesialstyrker og deres tsjetsjenske håndlangere» for de bestialske drapene på britene og newzealanderne som var i Tsjetsjenia for å installere nytt mobiltelefonsystem.

Arbeidsgiverne til britene og newzealenderen, British Telecom og Granger Telecom, forsøkte å kjøpe sine ansatte fri med en løsesum på 10 millioner dollar, men Barajev skal ha blitt tilbudt 20 millioner til, altså totalt 30 millioner dollar, fra «arabiske venner» hvis han drepte dem. Disse «vennene» skal ha vært ingen andre enn al-Qaida.

Mafia

Da Arbi Barajev ble drept etter seks dagers harde kamper mot russiske styrker i hjembyen Alkhan-Kala, tok en av nevøene hans over kommandoen over Arbis geriljasoldater og hans «imperium» bestående blant annet av lukrativ handel med tsjetsjensk olje, kontroll med en av de viktigste gjennomfartsårene i republikken og også gisselaksjoner som innbrakte penger. Denne nevøen var Mosvar Barajev.

Russiske styrker startet ifølge BBC en operasjon for å drepe Mosvar Barajev i august 2001. På den tiden ble han kalt Mosvan Suleimanov. Russerne hevdet at de hadde drept ham i byen Argun. Hvis Mosvar Barajev leder gisselaksjonen i Moskva, er det åpenbart at russerne må ha drept en annen av Arbi Barajevs nevøer.

Men det er heller ikke første gangen russerne har hevdet at de har tatt livet av en tsjetsjensk geriljaleder, som senere har «gjenoppstått».

NTB