Stortingsvalget 2021:

Brutal MDG-dom: - Utrolig

Miljøpartiet De Grønne (MDG) gikk fra jubel til sorg på kort tid mandag kveld. Nå retter flere valgforskere kritikk mot partiets tankegang.

Video not found
- FLERE REAGERER: På MDGs valgvake avslører våre reportere dagens meny, men en ting skiller seg ut. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jubelen sto i taket på Sentralen under MDGs valgvake i Oslo da de første prognosene kom klokka 21 mandag kveld.

Partiet lå an til å få 4,1 prosent av stemmene og var dermed over den magiske sperregrensa, men ettersom timene gikk, ble stemninga mer og mer laber.

GLEDE OG KJÆRLIGHET: Det ble en kortvarig glede for valgvaken til Miljøpartiet de grønne. Vis mer

Til slutt havnet partiet under grensa, og endte på 3,8 prosent. Ved stortingsvalget i 2017 endte partiet på 3,2 prosent.

Ifølge NTBs utregninger er de 0,2 prosentene 5258 stemmer unna 4-tallet.

- Ganske utrolig

Jonas Stein, førsteamanuensis i Statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, mener MDG-nederlaget er valgets store bombe.

- Det overrasker meg. De har blødd mye til SV og til Rødt, og det er kanskje et signal på at folk har vært veldig opptatt av at klimapolitikk og avgifter kan ramme både geografisk og sosialt skjevt, og at det er en viktig del å ta med seg i omstillingen, sier han til Dagbladet.

DRAMA: Her ser Lan Marie Berg MDG falle under sperregrensa på direkten. Reporter: Amanda Walnum. Foto: Ivan Larson / Dagbladet TV Vis mer

For utenfor Oslo oppnådde MDG et svakt resultat i årets valg.

- De har nesten ni prosent i Oslo, og da er det ganske utrolig at de ikke klarer å komme over sperregrensa nasjonalt. Og selv i Oslo hadde de et håp om å gjøre det enda bedre. Det er kanskje et signal om at velgerne mener klimakrisa må tas på alvor, men at de mener MDGs løsninger er for radikale.

- Mener du det er behov for en selvransakelse i MDG-leiren?

- Ja, altså, jeg tenker at velgerne har oppfattet beskjeden om at det er stort behov for å gjøre en klimaomstilling, men da må kanskje MDG gå i seg selv og se hva det er med deres politiske løsninger, og måten de snakker om det på, som gjør at de ikke treffer bedre blant velgerne.

Stein trekker også fram at MDG hadde best tenkelig drahjelp med den alarmerende klimarapporten som kom bare uker før valget.

- Du kan nesten ikke få et bedre opplegg enn at den rapporten kom da, så hvorfor gikk det ikke? Det blir nok for snevert og de har ikke klart å treffe virkeligheten utenfor Oslo.

OVERRASKET: Valgforsker Jonas Stein hadde trodd at MDG skulle komme over sperregrensa. Foto: John Trygve Tollefsen
OVERRASKET: Valgforsker Jonas Stein hadde trodd at MDG skulle komme over sperregrensa. Foto: John Trygve Tollefsen Vis mer

- Spiser av hverandre

Stein får støtte av sin kollega, førsteamanuensis Svein Erik Tuastad, ved Universitetet i Stavanger.

- Dette er andre stortingsvalg på rad der Rødt, MDG og SV spiser av hverandre. Dette er tre partier som er veldig like. De er omtrent like venstreradikale og liberale. De er for ulv og sykkel. Når Rødt kommer over sperregrensa, havner MDG under, sier Tuastad til Dagbladet.

Han sier også at det er flere trekk ved valget som er gjenkjennelig fra resten av Europa.

- Det blir økte skillelinjer mellom by og land. I byene har de høyere utdanning, er mer liberale og mer miljøbevisste. Vi ser at MDG, Rødt og SV blir større i Oslo, sier Tuastad.

BRAKVALG: Rødt og leder Bjørnar Moxnes gjorde et brakvalg og nådde sperregrensa med god margin. - Rødts suksess viser at velgerne er mer opptatt av helhetlige parti, enn ensakspartier, sier Stein. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
BRAKVALG: Rødt og leder Bjørnar Moxnes gjorde et brakvalg og nådde sperregrensa med god margin. - Rødts suksess viser at velgerne er mer opptatt av helhetlige parti, enn ensakspartier, sier Stein. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

- Lavere deltakelse

Førsteamanuensis ved institutt for statsvitenskap på UiO, Jørgen Bølstad, tror at frammøtet ved valget kan ha påvirket oppslutningen til MDG.

- Det har vært et mønster ved tidligere valg at de gjør det dårligere i valget enn meningsmålingene tilsier. En mulig forklaring kan være at yngre velgere har stemt i en mindre grad og det kan ha trukket ned resultatene til miljøpartiene.

- Hvorfor gjør miljøpartiene det dårligere enn det målingene sier?

- Min teori er at folk sier de vil stemme for et parti, men så er det ikke sikkert at de stemmer i det hele tatt. Det er mange unge som må forhåndsstemme, og da kan det bli lavere deltakelse. Det ble køer den siste dagen man kunne forhåndsstemme, og hvis man ikke rakk det da, kan det var at mange unngikk å stemme.

- Ikke så viktig med klimakamp

Johannes Bergh er forskningsleder for politikk, demokrati og sivilsamfunn, samt leder av Stortingsvalgundersøkelsen ved Institutt for samfunnsforskning.

Også han synes det er overraskende at MDG ikke klarte å dra seg over sperregrensa.

- Det kan være at klimakampen ikke var så viktig som det så ut tidlig i valgkampen. Så kan det være at unge ikke stemte i så stor grad under valget. Vanligvis er det unge som stemmer minst.

Han forklarer at valgdeltakelsen gikk opp i 2019, etter at klima- og miljøsaken kom på dagsorden.

- Spørsmålet er om det ikke har skjedd i år. Det er litt overraskende med så mye. Både SV og Venstre gjorde et godt valg, men ikke veldig godt. Så kanskje vi har overvurdert betydning av klimasaken.

INNE: Rasmus Hansson er en av tre personer som skal reprerestere MDG på Stortinget de neste fire årene. Foto: Annika Byrde / NTB
INNE: Rasmus Hansson er en av tre personer som skal reprerestere MDG på Stortinget de neste fire årene. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Tre mandater

De neste fire åra vil MDG bli representert på av tre representanter på Stortinget. Dette er Rasmus Hansson og Lan Marie Berg, som vil være representanter på Oslo-benken, mens partileder Une Bastholm vil representere Akershus.

Dette er såkalte direktemandater. Hadde partiet havnet over sperregrensa, kunne de fått tre til fire utjevningsmandater i tillegg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer