- Brutal motoffensiv gir grobunn for Boko Haram

- Menneskerettsbruddene er omfattende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nigerianske myndigheters brutale framferd mot Boko Haram har gjort det lettere for den ytterliggående islamistgruppa å rekruttere nye medlemmer, ifølge lokale aktivister.

- Menneskerettsbruddene er omfattende. Vi ser grove brudd, både der og her. Vi ser utenomrettslige henrettelser og kidnappinger. Sikkerhetsfolk mistenker feil folk, arresterer dem og banker dem opp, ofte til døde, sier Bala Abdullahi Gaduwama, som leder den lokale menneskerettighetsorganisasjonen Network for Justice i byen Kano.

- Dette bidrar selvsagt til mer radikalisering. Folks integritet blir stadig krenket, sier han til den norske journalisten Maren Sæbø, som nylig besøkte de uroherjede områdene nord i Nigeria.

Sæbø dro på reportasjereise til Nigeria etter en kronerulling på Facebook. Artiklene fra turen står på trykk i neste nummer av Verdensmagasinet X, som utkommer neste uke.

Unntakstilstand Boko Haram fikk store overskrifter verden over da nærmere 200 skolejenter ble bortført i april i år. Jentene har ennå ikke kommet til rette.

Tirsdag tok islamistgruppa kontroll over mesteparten av byen Bama nordøst i Nigeria.

I de tre delstatene Yobe, Adumawa og Borno som er hardest rammet av Boko Harams herjinger, er det nå erklært militær unntakstilstand. Uroen har drevet nærmere en halv million mennesker på flukt, og et ukjent antall er drept. I slutten av august erklærte sektens selvutnevnte leder Abubakar Shekau at deler av nordøst-Nigeria skal være et kalifat.

Brutal offensiv Nigerianske myndigheter har iverksatt en større offensiv mot Boko Haram. Ved siden av det nigerianske militæret er en sammenslutning av politi og diverse militære enheter, kjent i Nigeria som Joint Task Force (JTF), aktive i kampen mot Boko Haram. Det finnes også JTF-enheter hvor borgermilits deltar, samt borgermilits som opererer på egen hånd.

Til nå har den brutale framferden til regjeringsstyrkene vært lite kjent. Men nylig offentliggjorde Amnesty en video som dokumenterer at regjeringsstyrkene står bak grove brudd på menneskerettighetene.

Videoopptakene, bildene og vitnesbyrdene som er samlet i delstaten Borno, er ifølge den internasjonale menneskerettsorganisasjonen uhyggelige bevis på utenomrettslige henrettelser og alvorlige menneskerettsbrudd.

Opptakene viser bilder av fanger som får strupen skåret over og deretter blir dumpet i massegraver av menn som ser ut til å være medlemmer av den nigerianske hæren og den statsstøttede sivile militsen CJTF, ifølge organisasjonen.

Ikke bare Boko Haram I tillegg er det mye som tyder på at mange av dem som blir pågrepet og mishandlet av regjeringsstyrkene, slett ikke tilhører Boko Haram.

Derimot har spenninger mellom kristne og muslimer, mellom forskjellige språkgrupper og mellom kvegdrivere og bønder blitt forsterket av Boko Harams aktiviteter. Den allerede haltende økonomien i nord er også rammet, skriver Sæbø.

- Det er så mye desperasjon her i nord. Folk har få muligheter og lite å se fram til. Det gjør det selvsagt lett å rekruttere folk til radikale grupper, sier Gadumawa til den norske journalisten. (©NTB)