Brutal raner - eller liten blomst?

Politiet mener Ridvan Halimi er en brutal raner som må sperres inne på ubestemt tid. En psykolog beskriver ham som en liten blomst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Psykolog Laila Danielsen er oppnevnt av Halimis forsvarer for å undersøke den tidligere straffedømte norskalbaneren. Etter 15 timer med samtaler ga hun i går sin karakteristikk av mannen som er tiltalt for å ha deltatt i drapsranet i Stavanger:

-  Jeg fant en veldig spennende ung mann, med mye mellom ørene. Han er intelligent og har mye empati. Han viser omsorg, og var veldig opptatt av at jeg hadde det bekvemt. Dette var ikke spill for galleriet, for tro meg: Det har jeg sett mange ganger før, sa Danielsen.

Psykologen beskrev Halimi (26) som en helt annen enn myten som er skapt om ham, en åpen, ærlig, høflig og ekstremt tillitsfull mann.

-  Veldig mange kriminelle lærer seg til en måte å snakke på. De er lett manipulerende, med glatte tunger. Dette er ikke et trekk hos Ridvan Halimi, konkluderte psykologen, som til daglig jobber ved Ullersmo fengsel.

Beskrives som en blomst

Danielsen fant ingen grunn til å ta personlighetstester på ham. Det ville være å kaste bort tida, mener hun.-  Jeg tok ikke den såkalte «psykopat-testen». Det var ingen glatt psykopat jeg hadde med å gjøre, slo hun fast.

Hun mener Halimis småkriminelle fortid skyldes at han kom til Norge som gutt, at familien flyttet mye, og han fikk til dels dårlige venner.

-  Han er en liten blomst som ble trukket opp med rota i Mitrovica og plantet ned i en rekke nye bed, med variert jordsmonn, sa psykologen.

Hun mener at Halimi hadde en «åndelig oppvåkning», og tok et oppgjør med seg selv mens han var på rømmen i Kosovo. Hun avviser fullstendig at tiltalte må sperres inne på ubestemt tid hvis han blir kjent skyldig.

Mener han er normal

Tvert imot stiller Danielsen seg uforstående til at påtalemyndigheten i det hele tatt kan vurdere forvaring for Ridvan Halimi. Hun har ikke funnet noe i personligheten hans som tyder på gjentakelse.

-  Han er helt normal. Av og til har han gjort dumme ting, men han er ikke dum, sa Danielsen i retten. Statsadvokat Tor Christian Carlsen sier dette om vitnet:

-  Jeg stiller meg kritisk til hennes metodebruk, spesielt at hun ikke bruker anerkjente testverktøy. Jeg er kritisk til at hun la så lite vekt på strafferettsdokumentene. Jeg er kritisk til at hun ikke leverer noe skriftlig. Jeg er også kritisk til at hun bruker ikkeanerkjente begreper som «åndelig oppvåkning», sier Carlsen.

GIR DÅRLIG SKUSSMÅL: Aktor Tor Christian Carlsen.
BESKRIVES POSITIVT: Ridvan Halimi er en høflig og omsorgsfull ung månn, ifølge en psykolog som har undersøkt ham. Bildet som er skapt av 26-åringen er en myte, mener hun.