Brutal spionsjef «har massakrert tusenvis av mennesker», og kan avsløre Vestens hemmeligheter

Nå henrettes Abdullah al-Senussi før han rekker å snakke.

BETRODD ALLIERT: Muammar Kadhafis sjefsspion Abdullah al-Senussi (venstre) kom seg raskt inn i Kadhafis innerste sirkel etter at han giftet seg med presidentens svigerinne. Foto:  SABRI ELMHHEDWI / EPA / NTB Scanpix
BETRODD ALLIERT: Muammar Kadhafis sjefsspion Abdullah al-Senussi (venstre) kom seg raskt inn i Kadhafis innerste sirkel etter at han giftet seg med presidentens svigerinne. Foto: SABRI ELMHHEDWI / EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Abdullah al-Senussi var en av Kadhafis mest betrodde allierte og en nøkkelperson i presidentens skrekkregime.

- Han er kjent og fryktet i hele landet. Han er veldig brutal og veldig ambisiøs. Hvor enn Kadhafi gikk, så var Senussi der også, har en libyer i eksil tidligere uttalt til The Guardian.

Ifølge The Guardian kom Senussi seg raskt inn i Kadhafis innerste sirkel, etter at han giftet seg med presidentens svigerinne.

Senussi blir holdt ansvarlig for en rekke av grusomhetene utført av Kadhafis regime, deriblant forfølgelse av politiske motstandere i opprørshovedstaden Benghazi, og massakren av 1200 innsatte i Abu Salim-fengselet i 1996.

Dømt til døden Senussis etterretningstjeneste var en av de mektigste og mest effektive institusjonene for undertrykkelse av opposisjon i Kadhafi-regimet, ifølge Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

Tirsdag i forrige uke ble Senussi dømt til døden sammen med Kadhafis sønn og sju andre.

Og med det kan vestlige ledere trekke et lettelsens sukk, skriver den prisvinnende journalisten og forfatteren Robert Fisk, i The Independent.

Hvorfor? Ikke på grunn av at faren for nye overgrep er over, men fordi Senussi nå ikke lenger kan avsløre de lysskye forbindelsene mellom Kadhafi og Vesten, skriver Fisk.

Nøkkelperson Senussi hadde nemlig en sentral rolle i forholdet mellom Kadhafi og sikkerhetstjenestene CIA og MI6, og fungerte som en nøkkelperson i dialogen mellom de tre landene.

Så viktig var Kadhafi for vestlige makter, at britiske spesialagenter fra MI6 planla hvordan de kunne hjelpe Muammar Kadhafi med å rømme til et annet afrikansk land, mens hans styre i Libya kollapset i 2011, skrev The Telegraph i 2013.

Planen ble tegnet opp på høyt nivå mens den britiske regjeringen grublet over hvordan de kunne fjerne diktatoren. Detaljene om de oppsiktsvekkende planene kom fram i boka «In It Together» av den britiske journalisten Matthew d'Ancona.

Hemmelig brev Kadhafi var en viktig afrikansk alliert for Vesten, og ble sett på som en god samarbeidspartner i krigen mot terror.

Etter at Libya åpnet for å nedbygge sitt kjernefysiske kraftverk i 2003, ble Tony Blair i 2004 den første vestlige lederne på flere tiår til å besøke Libya og Kadhafi. Da benyttet han anledning til å skryte av Kadhafi og framhevet hans potensielle rolle som en alliert i krigen mot terror.

I januar 2015 kunne The Guardian avsløre et hemmelige brev fra Blair til Kadhafi datert 2007, hvor den britiske statsministeren skryter av Kadhafi og hans bidrag i en deportasjonssak.

- Personlig vil jeg takke deg for ditt bidrag i deportasjonssaken. Den støtten - og det strålende samarbeidet mellom ditt embetsverk og deres britiske kolleger, er en hyllest til det sterke bilaterale samarbeidet som er vokst fram mellom England og Libya. Som du vet, står jeg fast på at dette partnerskapet skal utvikle seg ytterligere.

Tar forbehold Det er ytterligere detaljer rundt denne typen samarbeid som trolig ikke vil nå offentligheten på grunn av Senussis dødsdom.

Da FNs menneskerettighetskontor uttrykte stor uro over dødsdommen mot Senussi og åtte andre Kadhafi-medarbeidere, fordi rettssakene ikke hadde møtt internasjonal standard for rettferdig rettergang, var det derfor merkelig stille fra amerikanerne og britene.

- Alle som har kjennskap til disse detaljene kommer til å bli skutt, skal en kilde ha sagt til journalist og forfatter Robert Fisk.

Syria-ekspert og professor i historie ved Universitetet i Bergen, Knut S. Vikør, ser ikke bort i fra at Senussi sitter på informasjon som britene gjerne skulle ha sett at aldri kom ut.

- Det er velkjent at Senussi har kunnskap som kan være pinlig for britene, sier Vikør til Dagbladet.

Han tar likevel forbehold om akkurat hvor sensitiv denne informasjonen er.

- Det er et åpent spørsmål hvor mye verdenssamfunnet vil bli preget av dette. Det er mange spekulasjoner, men det er ikke nødvendigvis så mye ny informasjon, sier Senussi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer