- Brutal start på 17. mai-feiringen

Bygd i sjokk etter at 17-åring er siktet for drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UTSKARPEN/OSLO (Dagbladet.no): Den 17 år gamle jenta som er siktet for drap Rana, varetektsfengsles i to uker.

Det ble bestemt under dagens fengslingsmøte, som gikk for lukkede dører av hensyn til etterforskningen og den siktedes unge alder. Politiet ba om fire ukers varetekt, men Rana tingrett kom fram til to uker.

- Retten var enig med Politiet om at det var fare for bevisforspillelse, derfor valgte de fensel framfor barnevernsinstitusjon, sier jentas forsvarer, advokat John Erik Nygaard, til Dagbladet.no

Stoppet feiringa

Det tragiske drapet rammet den vesle bygda Utskarpen på Helgelandskysten på selveste nasjonaldagen, og fikk konsekvenser for hele bygda.

Drapet skjedde like ved Utskarpen skole.

- Det ble en brutal start på 17. mai-feiringa. Skolekorpset hadde akkurat tatt oppstilling ved flaggstanga for å spille nasjonalsangen mens flagget ble heist til topps. Da kommer en polititjenestemann bort og sier at vi kanskje bør endre programmet da det er funnet en død person i naboleiligheta, forteller rektor ved barne- og ungdomsskolen, Ernst Mikalsen, til Dagbladet.no.

Dermed ble flagget heist på halv stang på nasjonaldagen i bygda. I stedet for fest ble det en trist dag for mange.

PREGET: Rektor ved Utskarpen Skole, Ernst Mikalsen, sier at det ble en tøff start på nasjonaldagen i bygda. Ungene måtte droppe festen på grunn av drapet i nabolaget. Foto: HANS PETTER SØRENSEN
PREGET: Rektor ved Utskarpen Skole, Ernst Mikalsen, sier at det ble en tøff start på nasjonaldagen i bygda. Ungene måtte droppe festen på grunn av drapet i nabolaget. Foto: HANS PETTER SØRENSEN Vis mer

- For ungene som sto der og skulle spille nasjonalsangen var dette veldig skremmende. Det kom veldig brått på dem, forteller rektoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fikk snakket sammen
Feiringa og alle uteaktivitetene ble avlyst, i stedet møttes barn og voksne inne på skolen for å snakke om det som hadde skjedd i leiligheten like ved.

- Her var voksne og unge sammen og kunne snakke sammen, sier rektoren, og forteller at på det tidspunkt visste man lite om hva som egentlig hadde skjedd den skjebnesvangre natta. 

- Det vet vi kanskje ikke nå heller, sier rektoren.

Den 17 år gamle jenta som er siktet for drap var fra bygda, og bodde sammen med ei venninne i leiligheta der drapet skjedde. Utskarpen er et lite sted der alle kjenner alle, og mange barn og unge brukte fridagene til å snakke med foreldrene sine om det som hadde skjedd.

- Barna er preget

- Her har jo skjedd en tragisk hendelse, og ungene er preget av det som har skjedd. På skolen i dag startet vi med en orientering for personalet, som deretter gikk ut i klassene og snakket med elevene. Alle som ønsket fikk tilbud om å snakke med prest eller noen fra kriseteamet, forteller rektoren.

Nå forsøker både politi og innbyggerne på Utskarpen å få klarhet i hva som egentlig skjedde da ei 17 år gammel jente drepte venninnas kjæreste natt til 17. mai.

- Brutal start på 17. mai-feiringen

Jenta har forklart at det var hun som stakk Trond Roger Solum, men sier drapet skjedde  i selvforsvar. Hun er kjenner derfor ikke straffskyld for forsettlig drap.

Normalt blir ikke personer under 18 år varetektsfengslet, men retten har gjort et unntak på grunn av den alvorlige siktelsen, styrken av mistanke og andre forhold, melder NRK.

Les mer om saken her.