Brutal strategi avslørt av telefon­opptak

Nye dokumenter avslører ytterligere detaljer om Wagner-gruppas voldsomme krigføring.

AVSLØRT: Wagner-gruppas brutale metoder på slagmarken i Ukraina skal være avslørt av nye dokumenter. Her er lederen av Wagner-gruppa, Jevgenij Prigozjin, avbildet sammen med Russlands president Vladimir Putin. Foto: Alexei Druzhinin / AP / NTB
AVSLØRT: Wagner-gruppas brutale metoder på slagmarken i Ukraina skal være avslørt av nye dokumenter. Her er lederen av Wagner-gruppa, Jevgenij Prigozjin, avbildet sammen med Russlands president Vladimir Putin. Foto: Alexei Druzhinin / AP / NTB Vis mer
Publisert

Den russiske leiesoldatgruppa Wagner har i økende grad blitt brukt som frontlinjesoldater på bakken i Ukraina, og har den siste tida påtatt seg mye av æren for de russiske framskrittene i Bakhmut og Soledar.

Etterretningsdokumenter avslører nå detaljer om Wagners brutale strategi på bakken i Ukraina, skriver CNN, som har fått tilgang til dokumentene.

Avslørt av telefonopptak

I en ukrainsk, militær etterretningsrapport fra desember 2022 konkluderes det med at Wagner-gruppa representerer en «unik trussel» på nært hold - også når gruppa selv lider ekstraordinære tap.

Den beryktede hærstyrken er kjent for sine voldsomme krigsmetoder, inkludert mot sine egne soldater.

«Dødsfallene til tusenvis av Wagner-soldater har ingen betydning for det russiske samfunnet. [...] Soldater trekker seg ikke tilbake uten kommando. Uautorisert tilbaketrekking av ikke-skadde soldater straffes med henrettelse på stedet », heter det i rapporten, ifølge CNN.

Telefonavlyttinger, gjennomført av en ukrainsk etterretningskilde, indikerer også en nådeløs holdning på slagmarken.

NEKTER: Video publisert i sosiale medier skal vise russiske soldater som nekter å reise tilbake til Ukraina for å kjempe. Video: Telegram Vis mer

I et av opptakene hører man det som angivelig skal være en soldat som snakker om en Wagner-tilhenger som ønsket å overgi seg.

- Wagner-soldatene fanget ham og kuttet av de jævla ballene hans, sier soldaten.

Det har de siste månedene kommet flere historier om at Wagner henretter egne soldater som forsøker å desertere eller overgi seg. Det har blant annet Wagner-avhopper Andrej Medvedev - som nylig flyktet til Norge og søkte asyl - hevdet.

Lydopptakene har blitt delt med CNN, men kanalen har ikke evnet å verifisere samtalen.

«Mest erfarne i verden»

Den private militære gruppa skal angivelig operere uavhengig av de øvrige russiske styrkene i Ukraina.

Wagner-leder Jevgenij Prigozjin, bedre kjent som «Putins kokk», har et nært forhold til president Vladimir Putin. Likevel, har han gjentatte ganger kritisert den russiske forsvarsledelsen strategi og prioriteringer i krigen.

Så seint som forrige uke hevdet han at Wagner er den «mest erfarne hæren i verden i dag».

Ifølge den ukrainske rapporten er Wagners taktikk «den eneste som er effektiv for de utrente mobiliserte troppene», som utgjør majoriteten av de russiske bakkestyrkene. Det antydes videre at den russiske hæren vil endre strategien sin i et forsøk på å bli mer lik Wagner-gruppa, skriver CNN.

Noen av de mobiliserte soldatene beskriver Wagner-gruppa som «himmelen» i forhold til den regulære russiske hæren, og skal angivelig ha et ønske om å knytte seg til den private hærstyrken.

Wagner skal angivelig bruke rakettdrevne granater og droneteknologi i sanntid i sin krigføring, noe som beskrives som et «nøkkelelement» av ukrainsk etterretning. I tillegg har gruppa erfarne jagerfly, med varmesøkende kameraer og nattsynsutstyr, til rådighet, skriver CNN.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer