Mellomvalg i USA

Brutal valgkamp: - Døde nesten

I en av de mest dramatiske valgkampene i USA kjemper den slagrammete demokraten John Fetterman mot Oprah Winfreys tidligere TV-lege, Mehmet Oz.

GIGANT: Demokratenes senatorkandidat John Fetterman vifter fra toget på Arbeidernes dag i Pittsburgh 5. september. Til venstre kona Gisele. Foto: Steve Mellon/Pittsburgh Post-Gazette / AP / NTB
GIGANT: Demokratenes senatorkandidat John Fetterman vifter fra toget på Arbeidernes dag i Pittsburgh 5. september. Til venstre kona Gisele. Foto: Steve Mellon/Pittsburgh Post-Gazette / AP / NTB Vis mer
Publisert

YORK/WILKES-BARRE (Dagbladet): - Fetterman har gjort en veldig god jobb med å få fram forskjellene mellom ham og doktor Oz. Og jeg tror det kommer alle andre demokratiske kandidater i delstaten til nytte også. Alt som tjener ham, tjener oss andre også, så jeg er veldig takknemlig for det, sier Sharmaine Daniels til Dagbladet.

Hun kjemper for å bli demokratisk kongressrepresentant fra rustbeltet i Pennsylvania etter valget i november. Nå er hun ute i gatene i York for å overbevise velgere om at hun bør overta setet fra republikaneren Scott Perry, som er involvert i FBIs etterforskning av Donald Trump.

FOLKEMØTE: Dagbladet er på plass i Pennsylvania og sjekker stemningen i forkant av Trump-rally. Reporter i USA: Vegard Kvaale. Video: Johannes Berg Vis mer

Daniels synes hun kan kjenne at valgvindene går litt mer i hennes favør.

- Vi klarer nok ikke å overtale folk som støtter Donald Trump. De er ikke folk som tror på demokratiske prinsipper. Men dersom han fyrer opp sine kjernevelgere, fyrer han også opp motstandere som kommer og stemmer på oss, sier Daniels.

VALGKAMP: Den demokratiske politikeren Sharmaine Daniels kjemper (t.h.) for å bli kongressrepresentant fra Pennsylvania. Her møter hun velgerne Linda og Tom Rhomberg på gata i York.
VALGKAMP: Den demokratiske politikeren Sharmaine Daniels kjemper (t.h.) for å bli kongressrepresentant fra Pennsylvania. Her møter hun velgerne Linda og Tom Rhomberg på gata i York. Vis mer

- Ytterpunkter

Mellomvalget i november vil avgjøre om demokratene klarer å beholde kontrollen over Senatet og Representantenes hus i Kongressen. Lenge så det an til at republikanerne skulle surfe inn til en solid valgseier. Den siste tida har imidlertid demokratene fått mer vind i seilene, og kvinnene i Pennsylvania kan få den avgjørende stemmen.

PÅ LAG: Den kjente TV-legen, Mehmet Oz, får hjelp av USAs forrige president, Donald Trump, i valgkampen for å bli senator i Pennsylvania. Foto: REUTERS/Andrew Kelly
PÅ LAG: Den kjente TV-legen, Mehmet Oz, får hjelp av USAs forrige president, Donald Trump, i valgkampen for å bli senator i Pennsylvania. Foto: REUTERS/Andrew Kelly Vis mer

Natt til forrige søndag var USAs forrige president, Donald Trump, i Pennsylvania for å drive valgkamp for sin foretrukne kandidat, TV-legen doktor Oz (62). For øyeblikket sliter han tungt mot Fetterman (53). Demokraten, som er viseguvernør i delstaten, har hatt et tøft år helsemessig. I mai ble han rammet av slag. Det førte til at han også fikk satt inn en pacemaker.

- Slaget jeg ble rammet av 13. mai, kom ikke ut av ingenting. Som så mange andre - og særlig menn - har jeg unngått å gå til legen selv om jeg visste jeg ikke følte meg bra. Resultatet var at jeg nesten døde, sa Fetterman 3. juni, ifølge Washington Post.

- Fetterman og Oz representerer ideologiske ytterpunkter. Fetterman er en tydelig progressiv kandidat, mens Oz er MAGA-kandidat (såkalte Trump-kandidater.red.anm.) Men enda mer enn et ideologisk valg handler dette om et valg mellom en autentisk og en uautentisk kandidat, sier den erfarne demokratiske meningsmålingseksperten og historieprofessoren John Zogby til Dagbladet og forklarer:

- Med Fetterman vet du hva du får. Oz framstår fullstendig uautentisk. Han pleide å være en kirurg, en TV-personlighet som var ekspert på sunn mat og en medisinsk ekspert du ville sverget på at var en liberaler. Nå er det mange som lurer på hvem han virkelig er. Han er blitt en hardcore trumper som benekter valgresultatet i 2020. Han er plutselig mot retten til selvbestemt abort.

Tatoveringer og metal

Mens doktor Oz ser ut som en velstriglet TV-lege, minner Fetterman lite om en tradisjonell politiker. Han er en massiv mann på 203 centimeter. Ifølge Pittsburgh Post-Gazette hører han helst på metal eller grunge, går helst med hettegenser og shorts og har tatoveringer. Mest minner han kanskje om en litt rufsete dørvakt.

Den tidligere ordføreren i småbyen Braddock beskriver seg selv som progressiv. Han vil blant annet bygge ut offentlige helsetjenester, øke minstelønna, innføre en fengselsreform og legalisere marihuana.

Fetterman ser dessuten ut til å ha lyktes med å tegne et bilde av Oz, som først ble kjent ved hjelp av Oprah Winfrey, som en kjendisriking som lever fjernt fra vanlige folk. Blant annet har Fetterman-kampanjen vært ivrige på å latterliggjøre Oz feiltrinn på Twitter.

- Doktor Oz var et dårlig valg på så mange vis. Tanken var at han var en god TV-kandidat, men han har fullstendig misforstått klassemotsetningene i Pennsylvania og den lokale identifikasjonen. Han har også en marerittmotstander i Fetterman, som tilhører Twitter-æraen i amerikansk politikk, sier David Birdsell, professor ved Kean University og ekspert på politisk kommunikasjon, til Dagbladet.

VALGKAMP?: Donald Trump publiserte tirsdag 9. august en kryptisk video på sitt sosiale medium Truth Social. Videoen kan minne om en valgkampanjevideo. Vis mer

Grønnsakrangel

Særlig har Fetterman-kampanjen gjort narr av en valgkampvideo fra Oz hvor han går rundt på et supermarked og sier han skal handle inn grønnsaker til en «crudites». For amerikanere flest høres det ut som et snobbete ord for tallerken med oppkuttede grønnsaker, og dermed et eksempel på at Oz tilhører eliten.

Nylig forsøkte imidlertid TV-legen å slå tilbake ved å gjøre narr av Fettermans helseproblemer.

- Dersom John Fetterman noensinne i sitt liv hadde spist grønnsaker, så hadde han kanskje ikke fått et stort slag, og han ville kanskje ikke befinne seg i en posisjon hvor han måtte lyve konstant, sa Oz's kommunikasjonsrådgiver Rachel Tripp i en uttalelse til Business Insider.

- Jeg vet politikk kan bli stygt, men jeg hadde ikke forestilt meg at noen ville latterliggjøre andres helseutfordringer, svarte Fetterman.

Deretter sendte han ut et brev fra 100 andre leger i Pennsylvania, som kritiserte Oz for å «promotere udokumenterte, dårlige og noen ganger farlige behandlinger».

- Som en berømt TV-lege har Mehmet Oz vist en skammelig evne til å se bort fra medisinsk vitenskap og sitt eget publikums velvære, skriver legene, ifølge Washington Post.

Mange hus

Oz ble også nylig spurt under et valgarrangement om hvor mange hus han eier.

- Reelt så eier jeg to hus, svarte Oz.

Kritikere hevder han fortsatt bor i New Jersey, og egentlig ikke har særlig lokal tilknytning til Pennsylvania. Selv har han forklart at han for tida bor sammen med svigerfamilien sin i en forstad til Philadelphia mens han pusser opp en annen eiendom i Pennsylvania.

Imidlertid har The Daily Beast gjort en gjennomgang som viser at TV-kjendisen i tillegg eier minst ti andre boliger. Det omfatter blant annet en storfegård i Florida og hjem i Tyrkia foruten flere utleieeiendommer flere steder i USA. Oz og kona bodde også tidligere i et svært herskapshus i Cliffside i New Jersey med utsikt over Manhattan.

- Doktor Oz har opptrådt temmelig tonedøvt hittil. Men det er også vanskelig å spå om hvordan velgerne vil stille seg til en kandidat som holder på å komme til hektene igjen etter et slag, sier Birdsell.

Foruten doktor Oz's egne svakheter som kandidat, er det også flere hendelser ser ut til å mobilisere demokratiske velgere nå.

- Farlig mann

Nylig beslagla FBI mobiltelefonen til Sharmaina Daniels republikanske motkandidat til Kongressen, Scott Perry.

- Scott Perry er en veldig farlig mann, og vi kunne ikke la han få stille til gjenvalg uten kamp, sier Daniels til Dagbladet

Hun mener han i aller høyeste grad er en av MAGA-republikanerne Biden nylig beskrev som en trussel.

- Er det lettere å mobilisere velgere - særlig kvinner - siden beslutningen om abort i høyesterett?

- Vi vet at kvinner er mer engasjert, og vi begynner å se at det kan få betydning. Vi ser at det er en overvekt av kvinner blant dem som nå registrerer seg for å stemme. Dette fyrer opp folk som tidligere satt på gjerdet, som ikke brydde seg så mye. De innser at dersom vi ikke stemmer, kan høyesterett ta beslutninger mot våre rettigheter, sier Daniels.

- Er Trump en faktor i valgkampen din?

- Jeg tror kvinner i forstedene kommer til å vende seg mer til oss, men vi må fortsette å jobbe hardt for å mobilisere dem til å stemme. Dersom bare noen få hundre mennesker sitter hjemme på valgdagen, kan det avgjøre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer