Kriminelle ungdomsgjenger i Oslo

Brutal virkelighet: - Folk blir farligere

Abdi (20) frykter at volden blir grovere i de kriminelle ungdomsmiljøene. Han har selv brukt kniv og blitt stukket med kniv. Her forteller han sin rå og ærlige historie om livet som gjengmedlem på Grønland i Oslo.

GRØNLANDSGUTT: Abdi (20) har vært en del av det kriminelle ungdomsmiljøet på Grønland i Oslo. Han tror konfliktene blir hardere og frykter dagen skytevåpen blir en del av gamet. Til Dagbladet forteller han om en brutal hverdag. Nå har han fått jobb ved Marita Stiftelsen og ser livet på gata i bakspeilet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
GRØNLANDSGUTT: Abdi (20) har vært en del av det kriminelle ungdomsmiljøet på Grønland i Oslo. Han tror konfliktene blir hardere og frykter dagen skytevåpen blir en del av gamet. Til Dagbladet forteller han om en brutal hverdag. Nå har han fått jobb ved Marita Stiftelsen og ser livet på gata i bakspeilet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mannen som filmet med mobilen lo hånlig da den unge gutten falt bakover på den våte asfalten i Grønlandsleiret. En hettekledd gutt tok fart og sparket han hardt i ansiktet. Gutten på bakken forsøkte å beskytte seg med hendene, men rakk ikke opp før en jernstang traff ham i hodet med stor kraft. Fire andre ungdommer kom løpende til og grisebanket gutten med slag og spark før de forsvant mot mørket ved Vaterlandsparken og Brugata.

VOLD: En person ble liggende på bakken i Grønlandsleiret. Han ble sparket i ansiktet og slått med en stang. Video: Snapchat.
VOLD: En person ble liggende på bakken i Grønlandsleiret. Han ble sparket i ansiktet og slått med en stang. Video: Snapchat. Vis mer

- Velkommen til Grønland, sa mannen som filmet og delte videoen på snap.

Politiet kom raskt til stedet, men gjerningspersonene var forsvunnet. Gutten, som ble brakt blødende til legevakta, ønska ikke å forklare seg. Saken ble henlagt.

Voldsepisoden skjedde i februar 2020 og var en del av det eskalerende oppgjøret mellom ungdommer på Grønland og Tøyen. I bakgrunnen spøkte gangstere fra forskjellige fraksjoner. Mortensrud, Stovner, Hells Angels, Furuset og Lørenskog. Ingen ville gi en millimeter av det profitable narkomarkedet øst for Akerselva i Oslo sentrum. I løpet av vinteren og våren fløt blodet i Gamle Oslo i kampen om å dominere narkosalget i det tett befolkede området.

Politiet i sentrum fikk i oppgave å slå ned på konfliktene og den brutale volden og satte ned en arbeidsgruppe som besto av politifolk fra den nedlagte gatepatruljen, erfarne politijurister, forsterket av drapsetterforskere fra voldsavsnittet og hardbarka spanere fra orgkrim. Uniformerte patruljebiler fulgte ungdommene døgnet rundt. Sakene skulle oppklares kjapt og hurtigbehandles i systemet.

Oslo tingrett, sal 828. Uke 42.

- Jeg har ikke tillit til politiet. Jeg ville forklare meg for dommeren som er mer til å stole på. Dere vrir og vender på det jeg sier i avhør, sa en 20 år gammel mann fra tiltalebenken.

Mannen tilhører et kriminelt ungdomsmiljø på Grønland i Oslo og sammen med seks andre satt han på i retten, tiltalt for et grovt knivangrep på en mann.

Offeret ble knivstukket, banket med en trestokk, slått og sparket. Hendelsen skjedde 12. februar i 2019.

RETTFERD: Voldelige oppgjør mellom ungdomskriminelle fyller mange av salene i Oslo tingrett denne høsten og vinteren. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
RETTFERD: Voldelige oppgjør mellom ungdomskriminelle fyller mange av salene i Oslo tingrett denne høsten og vinteren. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Politiadvokat Erik T. Hansen forsøkte å presse flere opplysninger ut av det lille 20-åringen hadde sagt i avhør da han ble pågrepet og varetektsfengslet for et knivangrep i. I retten beskrev 20-åringen avhøret som om politiet forsøkte å presse ord i munnen på ham.

Da den neste av de seks tiltalte skulle forsvare seg i den alvorlige voldssaken, klang det et ekko mellom veggene i rettssal 828.

Kort oppsummert så lød det slik: Hvis noen føkker med oss, så fikser vi det selv.

Enda kortere:

Hevn!

Narkosalg

Hevntørsten blant unge oslofolk har gjødsla brostein og asfalt med litervis av blod de siste åra. Det samme har voldelige sammenstøt basert på rykter, blikking, dama til, søstera til, fyllerør, nark og mangel på respekt.

Blodflekkene koagulerer på heller, kunstgress og rue lekeplasstepper, trekker ned i sprekker og hull og blir til en del byens sjel i noen få timer, mens overskriftene slår knockout på leserne sanser i nettavisene. Akkurat nå! Machete-angrep! Knivskadd! 15-åring pågrepet. 16-åring livstruende skadd.

Så hva skjer a? Hvorfor er ungdomsmiljøene så brutale?

- Miljøet på Grønland er hardt. Alle driver og «kaster», sier Abdi (20). Å kaste er et uttrykk for å selge hasj.

20-åringen, som ikke ønsker å bruke sitt virkelige navn i avisa, var en av de seks tiltalte i rettssal 828. Han mener årsaken til ungdom på østkanten blir kriminelle er åpenbar.

- Det er ingen som har noe tilbud eller noe å gjøre. Da samler man seg med guttene og selger og røyker og finner på tull. De gjør ikke det for gøy. De gjør det for penger. Da «catcher du cases» til slutt, sier 20-åringen, som har to dommer på seg for vold og narkotika.

Abdi har gått ungdomsårene sine på gata i Oslo øst.

- Folk ser på hverandre som fiender. Alle er ute etter penger. Du kan ikke «kaste» når det er ti andre gjenger som gjør det samme. Da blir det konflikt og kamp om området. Fra slåssing går det til knivstikking. Når en blir knivstukket, så skal gutta hans ta hevn. Da går det i sirkel. Det blir ikke ferdig før alle sitter inne, sier Abdi, til Dagbladet.

Det er ingen som ringer til politiet når konfliktene utspiller seg

- Det er ikke noe «snitching». Vi ringer ikke politiet. Vi gjør opp selv.

Utenfor

Abdi (20) bunter sammen kvister og trær og bærer avfallet ned til et bål ved strandkanten på Høvik. Den oransje regnjakka er våt av det kalde regnet som faller fra en grå, pregløs vinterhimmel over eiendommen som han er med på å rydde.

I oktober satt han på tiltalebenken i en av de mange sakene som omhandler grov knivbruk blant unge menn med innvandrerbakgrunn på Oslos østkant. Nå jobber han på ryddelaget til Marita-stiftelsen, en organisasjon som plukker opp unge mennesker som har havnet på feil side av loven og gir dem betalt jobb og en ny retning i livet.

ARBEID: Abdi har han fått jobb ved Marita Stiftelsen og håper gjenglivet hører fortiden til. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
ARBEID: Abdi har han fått jobb ved Marita Stiftelsen og håper gjenglivet hører fortiden til. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Han kom til Norge da han var 12 år. Faren snakket dårlig norsk og visste lite om landet som familien kom til.

- Da var det vanskelig å lære noe av faren min, sier Abdi.

Han bodde på Furuset og ville spille ishockey, men faren snakket hans hadde knapt med penger og dyrt sportsutstyr sto langt nede på prioriteringslista. Den 12 år gamle gutten kunne ikke kodene og så nordmenn som hadde kule klær og fikk det de trengte og foreldre som stilte opp og kjørte barna sine på treningskamper.

- Jeg følte meg som dritt, sier Abdi.

På leting etter et fellesskap og venner fant han gutter i samme situasjon som seg selv. Utenforfølelse. De begynte å røyke hasj og havna i bråk.

- Da skjønte jeg hvor fucka samfunnet er, sier Abdi.

Farlig smug

Grønland 12, smuget mellom et utested og en restaurant har vært et kjent handelssted for nark i en årrekke. Fra Grønlandsleiret er det ikke mulig å se hva som skjer i den mørke bakgården.

For noen år siden endret kriminalitetsbildet seg og flere grove voldshendelser skjedde i smuget og i umiddelbar nærhet. Det er mange som har havna på traumeavdelingen med alvorlige stikk- og hoggskader i forbindelse med konflikter knyttet opp til et ganske lite geografisk område.

GRØNLAND 12: Smuget har vært åsted for en rekke voldelige hendelser. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
GRØNLAND 12: Smuget har vært åsted for en rekke voldelige hendelser. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Politiet ønsker ikke å gå ut med statistikk på hendelser i en så begrenset sone.

Ifølge oslopolitiets kommunikasjonsavdeling er det fordi de ikke ønsker å stigmatisere mulige beboere i området. I tillegg mener kommunikasjonsavdelingen det er uforholdsmessig mye arbeid for politiet å finne fram tallene som kunne fortalt i detalj om omfanget av kriminaliteten i området.

- Grunnen til at vi står i smuget er at ingen har jobb. De fleste har ikke fullført skolen en gang, sier Abdi. Han flytter munnbindet med Marita-logoen på til under haka for å ta en sigg.

Voldsbølge

I fjor ble tre av sentrumspolitiets viktigste innsatser mot ungdomskriminalitet slått sammen til en avdeling. Gruppa fikk navnet «Spesiell innsats etterretning» og Håvard Sharma-Sundheim fikk jobben med lede det som nå er en av de større siviloperative politienhetene i Norge.

Etter et par måneder i sjefsstolen skyllet en flodbølge av knivangrep og konflikter i miljøene over Grønland.

Akkurat nå! Machete-angrep! Knivskadd! 15-åring pågrepet. 16-åring livstruende skadd. Den brutale volden skjedde nesten daglig. Dagbladet fulgte utviklingen i miljøet tett.

MACHETE-ANGREP: Politiet rykket til Tøyen i våres etter et blodig oppgjør der en ung mann ble hugget med machete. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
MACHETE-ANGREP: Politiet rykket til Tøyen i våres etter et blodig oppgjør der en ung mann ble hugget med machete. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Det var en bølge av knivepisoder og konflikter i det miljøet. Det har vi jobba mye med og det har roet seg etter sommeren. Ut fra vår kjennskap til miljøet, så klarte vi å plukke ut de mest aktive i de fleste hendelsene. Flere av dem sitter i varetekt, sier Sharma-Sundheim.

Mange av sakene har vært i retten og flere unge menn og ungdommer sitter fengslet på voldsdommer eller er overført til oppfølging av barnevernet.

Hovedoppgaven til gruppa Spesiell innsats etterretning å følge med på Grønland, ungdomskriminalitet, gjenger i aldersgruppen 16 til 25 år.

- Vi gjør det vi kan for å gjøre det til et bedre område for dem som bor der, sier Håvard Sharma-Sundheim.

Over hele Oslo opplever politiet og forebyggere at unge bevæpner seg med kniv. Sentrumsmiljøene er ikke noe unntak.

- Det starter med en verbal krangel, så begynner de å slåss, så blir knivene bare større og større. Heldigvis så har de ikke skytevåpen ennå, sier Håvard Sundheim. Han er bekymret for voldsutviklingen.

Lønnsomt område

Dagbladet kjenner til at kriminelle fra flere kjente gjenger i Oslo bruker området for å omsette sine illegale stoffer. Grønland er det største salgsmarkedet i Oslo.

- Dette har vært et problem siden jeg begynte i politiet i 2002. Det åpne rusmiljøet i Brugata, nærheten til buss, tog og T-bane. Det er veldig kort vei for alle som skal kjøpe narkotika, sier Sharma-Sundheim.

SALG: En dealer viste Dagbladet det han hadde å selge på Grønland. Bildet er fra våren 2020. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
SALG: En dealer viste Dagbladet det han hadde å selge på Grønland. Bildet er fra våren 2020. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Steder i nærheten som Jordal, Kampen, Tøyen og Gamlebyen ser også sitt av narkotikasalget.

Rollene i de kriminelle gjengene i området kan deles opp i tre nivåer.

  • Distributørene
  • Gateselgerne
  • Ungdommer som ønsker å selge

- Den inngangsverdien man har opp mot hver enkelt er noe man må tenke på. Yngre personer møtes med forebyggere og en bevisstgjøring av konsekvenser, sier Håvard Sharma-Sundheim.

For de eldre som politiet har arrestert mange ganger før, så er det en del av livet deres.

- De lever av å selge narkotika. Det innebærer også en del annen kriminalitet. De kjemper om områdene, de kjemper om hvem som skal få levert narkotika fra hvem. De må vi møte på en annen måte, sier Sharma-Sundheim.

Knivstukket

Da han var yngre slåss de en mot en. Det er det ingen som gjør lengre. Volden har blitt mer hensynsløs, forteller Abdi

- Folk blir farligere. Du synes ikke det er brutalt lenger. Terskelen endres. Nå handler det om å knocke han ut så fort som mulig. Da blir det knivstikking, sier Abdi.

I 2018 våknet Abdi (20) opp, omtåket i en seng på Ullevål sykehus, med et dren i lungen. Han var blitt knivstukket. Han ønsker ikke å gå i detalj om hendelsen for å ikke rippe opp i gamle konflikter.

- Når noe skjer med deg, så glemmer du hva du gjør med en annen person. Da gjør du det samme med den personen, sier Abdi.

Da han var 17 år, ble han siktet for å ha «stæbba» en annen person med en saks, men påtalemyndigheten frafalt siktelsen på grunn av bevisets stilling.

- Nå har det blitt litt rolig fordi mange sitter inne, men jeg tror det kommer til å bli farligere på gata. Til slutt begynner noen å skyte og da skal det også hevnes. Samme greiene. En sirkel, sier Abdi.

Roligere

Status i de kriminelle ungdomsmiljøene på Grønland og Tøyen er per i dag roligere enn det var på vårparten, men Sundheim beskriver situasjonen som betent.

Han mener det viktigste er å hindre at de yngre rekrutteres inn i de dårlige miljøene og at det må gjøres en langvarig innsats i området.

- Man må ha tålmodigheten til å jobbe i to-tre år, sier Håvard Sharma-Sundheim.

Politimannen er redd for at konfliktene på Grønland skal blusse opp igjen.

- Jeg tror ikke det er så mye som skal til før det smeller igjen. Derfor er det så viktig at vi jobber med å holde situasjonen på det nivået vi er i dag, sier han.

Avdelingen hans er for det meste ute i miljøet, mer enn de fleste andre politifolk i Norge.

- Det blir litt vel offensivt av meg å si at vi klarer å fjerne alle kriminalitet i området. Det er ikke mulig, sier Sharma-Sundheim.

Lovlig hustler

Abdi forteller at han ser livet på gata i bakspeilet, men frykter at mange av vennene hans fortsetter. Det er et kjent problem for kriminelle som ønsker å bytte retning, trekkes inn i det gamle miljøet. Vennskap, trygghet og samhold er faktorer som spiller inn.

- Jeg skal ikke lyve. Det er vanskelig for meg å ikke møte gutta. Jeg kan ikke bare få meg venner som bor på vestkanten og som aldri har opplevd hva det betyr å bli knivstukket. Der føler jeg meg utenfor. Nesten alle vennene mine har vært og er kriminelle, sier Abdi.

Abdi mener han har forandret seg og er ferdig med det livet.

RYDDELAG: Abdi får arbeidsinstrukser fra Stig Morten Seierstad som jobber på Marita Stiftelsen. Han har også en fortid som kriminell, men jobber nå døgnet rundt for å hjelpe folk ut av det kriminelle livet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
RYDDELAG: Abdi får arbeidsinstrukser fra Stig Morten Seierstad som jobber på Marita Stiftelsen. Han har også en fortid som kriminell, men jobber nå døgnet rundt for å hjelpe folk ut av det kriminelle livet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Jeg har blitt flinkere til å stramme meg opp og holder meg unna trøbbel. Gutta mine forstår at det er opp til meg om jeg vil være med dem og de respektere valgene mine. Når jeg snakker med dem og forteller om jobb, så sier flere at de også vil forandre seg. Men når du har vært veldig hardt inne i gjengmiljøet er det vanskelig å trekke seg ut, sier han.

- Jeg skjønner mye nå. Før «hustla» jeg på en ulovlig måte. Nå kan jeg «hustle» lovlig. Jeg ser bare framover, sier han, og tar på seg regnjakka. 20 minutters pause er over.

Hagen på Høvik er ikke ferdig rydda og Abdi plukker opp mer avfall som han kaster på bålet. Glørne fyker mot den grå himmelen som små lysglimt av håp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer