Brutale bilder i retten

Kristiansand: Bildene av to døde småjenter førte Kristiansand byrett rett inn i den brutale virkeligheten som Jan Helge Andersen forklarte seg om forrige uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andersen stirret ned i bordplaten da politiførstebetjent Gøran Dyvesveen fra Kripos viste bildene fra scenen som møtte etterforskerne i Baneheia 21. mai i fjor. Etter hvert gløttet han opp mens bilder av greiner og busker ble vist.

Men bildene av de døde jentene ville han ikke se. Noen meter unna fulgte derimot Viggo Kristiansen med, uten andre reaksjoner enn enkelte samtaler med medforsvarer Svein Hagen.

På forhånd hadde bistandsadvokatene gått gjennom bildematerialet for å vurdere om de ville begjære lukkede dører. Dette ble ikke gjort, og journalistene fikk dermed ta plass foran skjermen.

Påkledd

De er ingen tvil om at Lena Sløgedal Paulsen var påkledd da hun ble drept, mener Kripos-etterforskeren. Da jentene ble funnet, var klærne deres blodige på utsiden. Buksen Lena Sløgedal Paulsen hadde på seg, satt så stramt at det var tydelig merke på kroppen som viste at den hadde vært på da hun ble drept.

Dette er forenlig med deler av forklaringen som tiltalte Jan Helge Andersen har gitt. Ifølge ham skal jentene ha kledd på seg etter overgrepene.

Men spesialmedarbeider ved personavsnittet, Eva Marit Gaukstad, fortalte til retten at jentene neppe har kledd på seg selv, slik Andersen hevder. Ikke minst er dette lite sannsynlig fordi Lena var mye større enn Stine Sofie. Dessuten hadde jentene splitter nytt tøy, og ville nok derfor helst ha tatt på seg egne klær.

Klare bevis

Kniv, hår og sæd er de sikreste bevisene aktor har mot de to tiltalte. Politiførstebetjent Dyvesveen la mandag fram bevisrekken som kan felle de to tiltalte.

Kniven som ble beslaglagt i Kristiansens bu, har sår i knivbladet som stemmer overens med ett av sårene som ble påført Lena Sløgedal Paulsen. Sakkyndige fra Rettsmedisinsk institutt skal senere i uken forklare hvilke funn som er gjort fra kniven og sliren.

Kripos-etterforskeren forklarte også at håret som er funnet på stedet politiet mener jentene ble drept, ble funnet blant blodig løv og skogbunn og undersøkt i et laboratorium. Håret har en DNA-profil som stemmer overens med Jan Helge Andersens DNA-profil.

Men det viktigste beviset er sædfunnene som etterforskerne har gjort. De viser at det høyst sannsynlig har vært to gjerningsmenn. Sædfunnet knytter både Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen til ugjerningene.

Det ble funnet flekker som sannsynligvis stammer fra et løsemiddel på både Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen. Flekkene mener Kripos stammer fra et løsemiddelstoff som vanligvis brukes i oljeprodukter.

Aktor, førstestatsadvokat Edward Dahl spurte Dyvesveen om dette kunne bety at overgriperen hadde hatt arbeidsklær på seg. Dette kunne ikke Dyvesveen slå fast, annet enn at stoffet kunne smittet av både fra klær og hud.

Pågripelsen

Rett etter at Andersen ble pågrepet og satt på håndjern inne på soverommet sitt, ringte telefonen. Telefonutskriften viste at det var medtiltalte Viggo Kristiansen som ringte. Andersen våknet av at fire politimenn kom inn i soverommet hans, med en pågripelsesbegjæring. Andersen var rimelig overrasket. Etter at han hadde lest pågripelsesbeslutningen, spurte han to ganger om Kristiansen var pågrepet.

Viggo Kristiansen satt med matpakken sin på jobben da han ble pågrepet 13. september i fjor. Han tok pågripelsen kaldt og rolig, forklarte politibetjent Jon Kvitne i retten mandag.

Klokken var 11.45 da Viggo Kristiansen ble pågrepet. Da han spurte hva det gjaldt, ble han bedt om å følge med til politibilen. Der fikk han lese pågripelsesbeslutningen. Kristiansens umiddelbare reaksjon var fire setninger som politibetjenten noterte ned ordrett.

-Jeg visste dette ville skje.

-Er dere klar over at dere tar feil personer?

-Jeg sier ikke noe før jeg har fått snakket med en advokat.

-Er Jan Helge også tatt?

(NTB)