Brutale funn: - Må tas på største alvor

Mens debatten raser og Oslo-skolen stenger, slår ansatte i skole, SFO og barnehage alarm om et kritisk arbeidspress, tynget av voldsomme bekymringer. Det viser tall fra Fagforbundets ferske medlemsundersøkelse.

KREVENDE: Ansatte i skole, SFO og barnehage opplever nå en arbeidshverdag som er minst like tøff som for de ansatte i helsevesenet. Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Fagforbundet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KREVENDE: Ansatte i skole, SFO og barnehage opplever nå en arbeidshverdag som er minst like tøff som for de ansatte i helsevesenet. Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Fagforbundet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- Dette er klar tale fra ansatte ute i felt, som må tas på største alvor, sier Fagforbundets leder Mette Nord til Dagbladet.

Hun viser til flere oppsiktsvekkende funn i en fersk medlemsundersøkelse, der både ansatte i skole, SFO og barnehage nå slår alarm om en arbeidshverdag som «er minst like tøff som for de ansatte i helsevesenet.»

Tilbakemeldingene skisserer en urovekkende arbeidssituasjon for ansatte i landets oppvekstsektor.

- For dårlig

I SFO og barnehage tegnes det et særlig kritisk bilde av en arbeidsbelastning som har økt betraktelig den siste tida.

  • Åtte av ti oppgir at de nå jobber mer enn før.
  • Seks av ti svarer at arbeidsplassen ikke har nødvendig kapasitet om coronasmitten øker i omfang.
  • Åtte av ti som jobber i SFO eller barnehage svarer at bemanningen er for dårlig.
  • En av tre i oppvekst mener smittevernreglene ikke er gode nok.
  • Åtte av ti i oppvekst svarer at de fortsatt ikke har fått tilbud om tredje dose.

Medlemsundersøkelsen er gjennomført av Fagforbundet, der 9 448 medlemmer ble trukket tilfeldig. Undersøkelsen varte fra 8. til 13. desember. Av disse svarte 1982 på ett eller flere spørsmål, som gir en svarprosent på 21 prosent.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

Innstendig oppfordring

I tillegg til større arbeidsbelastning og bemanningsutfordringer, råder det frykt blant ansatte i oppvekstsektoren om å bli smittet på jobb. Aller størst er bekymringen for å dra med seg smitte hjem, viser undersøkelsen.

- Det må rettes stor oppmerksomhet mot avlastende tiltak for å redusere denne byrden, og det må skje nå, fortsetter hun.

Nord understreker at dette gjelder en yrkesgruppe som arbeider i førstelinjen, hvor det er nær sagt er umulig å holde avstand.

- Dette er mennesker som jobber med avstandskrav, men de må tørke snørr, tårer og skifte bleier. Det er snakk om nærkontakt av tredje grad. Selv om våre medlemmer er positive til gult nivå, fører dette også til ekstraarbeid og ytterligere arbeidsbelastning.

- ET MARATON UTEN MÅLSTREK: Fagforbundets leder Mette Nord mener medlemsundersøkelsen viser den brutale virkeligheten som mange ansatte innenfor oppvekstsektoren nå står i. Hun mener det haster å ta grep. Foto: Gorm Kallestad / NTB
- ET MARATON UTEN MÅLSTREK: Fagforbundets leder Mette Nord mener medlemsundersøkelsen viser den brutale virkeligheten som mange ansatte innenfor oppvekstsektoren nå står i. Hun mener det haster å ta grep. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Frykter nedstenging

- Frykter du at systemet kan knele?

- Dette er et maraton uten målstrek, og det er usikkerhet knyttet til hvor lenge det vil vare. Over tid, dersom denne utviklingen fortsetter, vil det føre til slitasje.

- Hva legger du i det?

- Dersom smittetrykket øker enda mer, og det slår ut i høye karantenetall, vil det føre til enda færre ansatte i en det som allerede er en presset bemanningssituasjon. Bekymringen er at man potensielt må stenge skoler, barnehager og SFO fordi bemanningen ikke er tilstrekkelig.

Nestleder i Utdanningsforbundet, Terje Skyvulstad, forteller at de kjenner seg igjen i beskrivelsen.

- Hovedinntrykket om økt arbeidsbelastning både i skoler og barnehager etter at smittetallene har gått opp kan vi bekrefte. Det mener vi har sammenheng med at vi står i to kriser; det ene er en bemanningskrise som følge av veldig høyt sykefravær og den andre er smitteverntiltak som egentlig krever økt bemanning.

Utdanningsforbundet organiserer det store flertallet av norske lærere og har til sammen 180 000 medlemmer.

Skyvulstad sier at hans tillitsvalgte forteller om en fortvilt situasjon på skolene.

- De forteller at ansatte er utslitte etter å ha stått i dette i nesten to år. Det er et høyt sykefravær som skyldes både at mange er smittet, men også generell slitasje og annen sykdom. I tillegg kommer frustrasjon over at politikerne ikke tar ansvar for at mange barnehager og skoler ikke klarer å gi barn og unge det tilbudet de egentlig har rett på.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hva mange gjør feil når de benytter seg av selvtester. Video: Dagbladet TV Vis mer

Vil ha strakstiltak

Det er den velkjente trafikklysmodellen som brukes for å styre smitteverntiltakene i barnehager og skoler. Torsdag denne uka innføres rødt nivå for videregående skoler og gult nivå i barnehager og på barne- og ungdomsskoler.

Nord understreker at ansatte ute i felt gjør en formidabel jobb, men mener det nå haster å iverksette tiltak for å lette arbeidsbyrden.

- Jeg registrerer at regjeringen har bedt kommunene om å prioritere skole- og barnehageansatte for tredje dose. Det er bra. Vi mener likevel at det finnes andre grep som bør tas på kort sikt.

- Bekymret

Fagforbundets leder foreslår blant annet følgende strakstiltak:

  • Få inn ekstra ressurser på smitterenhold, slik at de ansatte får frigjort kapasitet til å jobbe med barna.
  • Gi dispensasjon fra pensjonistreglene, slik at pensjonerte fagfolk kan komme inn og jobbe som vikarer.

- Mye av de ansattes tid går til å drive smitteforebyggende tiltak. Flere er av den grunn bekymret for at de ikke får gjort en god nok jobb med barna, sier Nord og fortsetter:

- Hva gjelder de pensjonerte, så er det en forholdsvis enkel gruppe å mobilisere ved nødvendighet. Dette er fagfolk som kan bidra til å styrke bemanningen innenfor barnehage, skole og SFO.

- Alvorlig

Ifølge Oslo kommune er det svært høyt fravær blant ansatte i mange barnehager og skoler i hovedstaden nå på grunn av sykdom eller karantene. Nord peker videre på et annet tiltak som de mener vil avlaste situasjonen.

- Vi har tatt til orde for at man i jula reduserer driften i SFO og barnehager, og går over til rødt nivå. På den måten sikrer man barn som har spesielle behov og barn av samfunnskritisk personell og at disse fortsatt har tilgang til SFO og barnehager. Men det vil først og fremst bidra til å redusere arbeidspresset.

Sunniva Holmås Eidsvoll, byråd for oppvekst og kunnskap, tok også til orde for å innføre drastiske grep tidligere denne uka.

- Smittesituasjonen for barn og unge i Oslo er mye høyere og mer alvorlig nå enn den har vært på noe tidspunkt i pandemien. Det er derfor helt nødvendig at vi setter inn kraftige tiltak som samtidig bidrar til å holde barnehager og skoler åpne, uttalte Eidsvoll mandag.

Tar Oslo-grep

Onsdag kom altså beskjeden om at hele Oslo-skolen går over til heldigital undervisning fra og med fredag denne uka.

- Det er nødvendig å innføre heldigital undervisning for alle skoler fram til juleferien for å sikre et forsvarlig tilbud til alle elevene i Oslo. AKS og barnehagene vil være åpent, men med mulighet for reduserte åpningstider der det er behov for det, skriver Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), byråd for oppvekst og kunnskap, i en pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer