Brutale landsfar «gjenvalgt»

JAKARTA (NTB): Indonesias 76 år gamle diktator, general Mohammed Suharto, nekter å gi slipp på makten i landet. Økonomisk krise og kaos til tross, i dag ble han gjenvalgt som president av en enstemmig nasjonalforsamling der opposisjonen rett nok er nektet representasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen innsettes han formelt for fem nye år, på dagen 32 år etter at soldater under hans ledelse omringet forgjengeren Sukarnos palass i Jakarta.

Månedene i forveien hadde general Suharto ledet en nådeløs kampanje mot kommunister og venstreorienterte, som kostet opptil én million indonesere livet. Da nedslaktingen var over, og 100 000 overlevende var kastet i fengsel, overtok generalen makten.

I to år lot han Sukarno sitte, før han selv formelt overtok som president i 1968. 30 år senere holder han fortsatt noen av de gamle kommunist-lederne bak murene, sammen med hundrevis av andre han har stemplet som farlige for rikets sikkerhet.

Opposisjon forbudt

All opposisjon er forbudt i Suhartos Indonesia, og stemplet som en fare for rikets stabilitet og sikkerhet. Studentledere, fagforeningsledere, forfattere og journalister sitter fengslet, og presidentens seks barn, familie og venner har sikret seg kontroll over store deler av landets næringsliv.

Befolkningen teller i dag over 200 millioner mennesker. Foruten å være verdens største muslimske land, er det i tillegg verdens fjerde mest folkerike.

Vekst og overgrep

Under Suharto har indoneserne opplevd en velstandsvekst få kan vise maken til, levealderen har steget med nærmere 20 år, landet er blitt selvforsynt med mat og har bygd opp en imponerende skole- og helsetjeneste.

Med verdens laveste lønninger, sine rike naturressurser og politiske stabilitet har Indonesia det siste tiåret samtidig vært som en magnet for utenlandske investorer.

Indonesia regnes i dag som et av verdens mest korrupte land.

Invasjonen av den tidligere portugisiske kolonien Øst-Timor, og det påfølgende folkemordet på en tredel av befolkningen, har bidratt til å vise regimets sanne ansikt.

Mistet troen

Det siste halve året har Suharto i tillegg ført landet opp i en økonomisk krise som er i ferd med å rive ned alt han har bygd opp. Den statlige og private utenlandsgjelden er på astronomiske 1000 milliarder kroner. Tørke har bidratt til matmangel.

(NTB)

ENSTEMMIG FORSAMLING: Den indonesiske nasjonalforsamlingen stemte inn president Suharto for fem nye år.