DYREBARE VARER: Meksikansk politi med beslaglagt marihuana og kokain i Sinaloa i Mexico. Landet har massive problemer med mektige narkotikagjenger og -kartell, som står bak tallrike likvidasjoner hvert år. Foto: MARCO UGARTE/AP/SCANPIX
DYREBARE VARER: Meksikansk politi med beslaglagt marihuana og kokain i Sinaloa i Mexico. Landet har massive problemer med mektige narkotikagjenger og -kartell, som står bak tallrike likvidasjoner hvert år. Foto: MARCO UGARTE/AP/SCANPIXVis mer

- Brutale meksikanske narkokartell på plass i Norge

Ifølge spansk presse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brutale meksikanske narkotikakartell etablerer nå underavdelinger i Europa, blant annet i Oslo, ifølge spanske medier.

Narkobandene går under samlenavnet «las maras». Fortropper av bandene er allerede p plass i Barcelona, Madrid, Málaga, Bilbao, Amsterdam, Paris og Oslo, skriver den spanske avisen El Periódico.

Avisen henviser til opplysninger fra FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC). Aftenposten har forsøkt å få kommentar fra norsk politi, men har ikke lyktes i det.

- Vi vet at kartellene Sinaloa, Golfo og Tijuana er i ferd med å trene opp unge mareros. Med dem håper de å ekspandere til Europa. Tiden da las maras bare var et problem i Mellom-Amerika, er over. Nå er de også en trussel mot Europa, sier José Manuel Martínez, som er UNODCs regionale representant.

Bandene er fra før godt etablerte i Mellom-Amerika og USA, spesielt i Washington D.C. og i California.

Den spanske avisen skriver videre at kartellenes mål i første omgang er å få innpass på det europeiske markedet slik at de kan kontrollere kokaintrafikken. Videre skal målet være å oppnå monopol på lukrative ulovligheter som våpensmugling, prostitusjon og menneskehandel. (NTB)