Barack Obama - «Et lovet land»

Brutalt ærlig om flere verdensledere

I ny bok røper Barack Obama hva han virkelig tenkte om flere av verdenslederne.

OBAMA: I sin nye bok åpner Barack Obama opp om hva han virkelige tenkte om flere av verdens tidligere og nåværende ledere. Obama omtaler Russlands president Vladimir Putin som en «avdelingssjef». Foto: AFP/NTB.
OBAMA: I sin nye bok åpner Barack Obama opp om hva han virkelige tenkte om flere av verdens tidligere og nåværende ledere. Obama omtaler Russlands president Vladimir Putin som en «avdelingssjef». Foto: AFP/NTB. Vis mer
Publisert

«Et lovet land» er tittelen på Barack Obamas nye bok som kom ut denne uka.

Boka solgte nærmere 890 000 eksemplarer i USA og Canada første døgn - som er mer enn noen andre presidentmemoarer.

I boka åpner den tidligere presidenten både opp om hvordan det var å forlate Det hvite hus, og om da han var i Norge for å motta Nobels fredspris.

- På ett plan var det en illusjon folkemengden der nede jublet for. Og likevel så jeg, i blafringen av stearinlysene, også noe annet. Jeg så et uttrykk for kraften til millioner av mennesker over hele verden, skriver Obama om Norgesbesøket.

I boka skriver også Obama om hva han egentlige synes om en rekke av verdens nåværende og tidligere ledere.

- Avdelingssjef

GIR INTERVJU: Barack Obama har gitt CBS et intervju etter valget og går hardt ut mot Donald Trump. Video: CBS via YouTube Vis mer

Russlands president Vladimir Putin er blant dem som får gjennomgå i boka.

Den tidligere presidenten omtaler Putin som en «avdelingssjef, bortsett fra at han har atomvåpen og med vetorett fra FNs sikkerhetsråd» i boka, ifølge BBC.

Kanalen har lest boka og omtaler det Obama sier om en rekke verdensledere.

- Putin minnet meg om de mennene som en gang hadde styrt Chicago-maskinen eller Tammany Hall (en politisk organisasjon i New York red.anm.). Tøffe, gatesmarte, usentimentale karakterer som visste hva de visste. Som aldri beveget seg utenfor sine smale erfaringer, og som så på beskyttelse, bestikkelser, nedstengninger, svindel og sporadisk vold som legitime verktøy for handelen, skriver Obama om Russlands leder.

- Likte ham

Storbritannias statsminister David Cameron får på sin side ros av Obama i boka.

Obama skriver at Cameron, som var statsminister i Storbritannia fra 2010-2016, både var «urban og selvsikker», ifølge kanalen.

- Jeg likte ham personlig. Selv når vi var uenige, skriver den tidligere presidenten, men legger ikke skjul på at han også var uenig med Cameron på ulike temaer innen politikken.

NY BOK: I Barack Obamas nye bok «A promised land» forteller han om Oslo-besøket i 2009. Vis mer

Hevder Merkel var skeptisk

Neste verdensleder som blir omtalt i Obamas bok er Angela Merkel. Tysklands forbundskansler blir referert til som både «stødig og ærlig» i Obamas nye bok.

Ifølge kanalen hevder Obama i boka at Merkel skal ha vært skeptisk til ham på grunn av hans «retorikk- og taleferdigheter», men USAs tidligere president skriver at han ikke ble fornærmet av den grunn.

- Emosjonelle utbrudd

Frankrikes tidligere president, Nicolas Sarkozy, får på sin side ikke like mye skryt av den tidligere presidenten.

Obama hevder Sarkozy hadde «emosjonelle utbrudd og overblåst retorikk» i boka. Ifølge kanalen skriver at han samtalene med den tidligere franske presidenten var morsomme, men påstår at de svingte mye.

- De var aldri avvikende fra hans primære, knapt forkledde interesse, som skulle være i sentrum av handlingen, og ta æren for hva det enn var som kan være å ta æren for, skriver Obama.

Fryktet

I sin nye bok omtaler Obama også Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, samt Manmohan Singh, Indias tidligere statsminister og tidligere statsminister i Tsjekkia Václav Klaus.

Erdogan var i Obamas øyne «hjertelig og generelt lydhør over hans forespørsler», men Obama hevder at presidenten ofte klagde i samtalene deres.

IMPONERER: Barack Obama skulle bare hjelpe Joe Biden i valgkampen, når går denne videoen viralt av den tidligere presidenten. Foto: @barackobama/Instagram. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Jeg fikk et sterkt inntrykk av at hans engasjement for demokrati og rettssikkerhet bare kunne vare så lenge det bevarte hans egen makt, skriver Obama.

Singh blir på sin side beskrevet som både «klok og gjennomtenkt», mens Klaus i var mer bekymringsfull i Obamas øyne. Obama forteller at han fryktet at sistnevnte signaliserte en økning av høyrepopulismen over hele Europa.

Fjerde bok

Barack Obama var De forente staters 44. president. Han ble valgt i november 2008 og satt i to perioder før Donald Trump gikk av med seieren i 2016. Obama bor i Washington D.C. med kona Michelle. Sammen har de døtrene Malia og Sasha.

«Et lovet land» er hans fjerde bok. Fra før har den tidligere presidenten utgitt «Å leve en drøm - min afrikanske arv», «Mot til å håpe» og «Of Thee I Sing».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer