Brutalt drept på fest

William Ellingsen (28) ble frikjent for norgeshistoriens mest berømte kunsttyveri, tyveriet av Edvard Munchs «Skrik» fra Nasjonalgalleriet. I går ble småbarnsfaren drept etter at det ble avfyrt opp til 11 skudd i en bygård på beste vestkant i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til i går ble småbarnsfaren brutalt drept. En 31 år gammel kjenning av Ellingsen er siktet for det brutale drapet.

Vitner sier til Dagbladet at det skal ha blitt «skutt vilt» utenfor og i oppgangen til en bygård på beste vestkant. Ellingsen skal ha blitt truffet av flere skudd. Ifølge vitner ble det avfyrt opptil 11 skudd med et kraftig automatvåpen. Enkelte skudd skal ha truffet 28-åringen i ryggen.

Kilder opplyser til Dagbladet at det sannsynligvis ikke var Ellingsen som skulle drepes. 28-åringen skal ifølge kilder ha meklet i en krangel mellom flere festdeltakere.

Krimkjendis

William Ellingsen ble krimkjendis da han ble siktet og tiltalt for tyveriet av «Skrik» natt til lørdag 12. februar 1994, samme dag som åpningsseremonien for Lillehammer-OL fant sted. Etter en gigantisk politioperasjon, ledet av New Scotland Yard og den legendariske politimannen Leif A. Lier ved Oslo-politiet, ble maleriet funnet tre måneder seinere.

I januar 1996 ble Ellingsen dømt for å ha stjålet «Skrik», og fikk tre år og ni måneders fengsel i første rettsinstans. Han anket dommen, og ble frikjent i lagmannsretten. Ellingsen benektet hele tida at han var skyldig i tyveriet av «Skrik».

Kjente kriminelle

William Ellingsen var på en innflyttingsfest i andre etasje i bygården natt til i går.

- En rekke kjente kriminelle var til stede på festen, der det ble en krangel utpå natta, sier en politikilde til Dagbladet.

Flere av festdeltakerne har vært involvert i en rekke større kriminalsaker de siste åra - både i Norge og i utlandet. Dagbladet kjenner identiteten til flere av dem, som tilhører et meget hardt belastet kriminelt miljø. Politiet har i andre sammenhenger karakterisert enkelte av dem som svært farlige.

Den siktede 31-åringen skal ha forlatt leiligheten og returnert med et kraftig håndvåpen.

31-åringen er tidligere domfelt for brudd på veitrafikkloven og heleri, men skal ifølge politikilder være godt kjent.

Kraftig krangel

- Det ble en kraftig krangel, der den siktede 31-åringen var involvert. William prøvde å mekle. Siktede forlot festen etter midnatt, men kom tilbake. Han ringte på ytterdøra, og William åpnet. Da ble det avfyrt en rekke skudd, sier en som var på festen, til Dagbladet. Også naboer fikk med seg det som skjedde.

- Vi hørte høy musikk hele natta, men det må jo være lov når man har innflyttingsfest. Men utpå natta begynte folk å krangle på utsiden. Jeg sto opp og gikk til vinduet. Da hørte jeg en rekke smell, det var et voldsomt bråk, forteller et av politiets hovedvitner til Dagbladet.

Mannen så gjerningsmannen gå fra stedet i rask gange - med armene langs siden, som om han skjulte et våpen.

- Det ble først skutt utenfra og inn. Det ble avfyrt flere skudd, også i oppgangen. Det ble skutt inn i en tom leilighet i første etasje, forteller vitnet til Dagbladet.

Ett av skuddene gikk gjennom tre dører.

Charlie Chaplin-stunt

En annen som var på innflyttingsfesten, forteller at han ikke fikk med seg alt som skjedde.

- Det ble mye bråk, kjefting og utskjelling. Plutselig hører vi bare mange skudd, og William blir liggende igjen. Men William skulle mekle i en krangel. Det var ikke ham som skulle drepes, hevder han.

Politiet fikk meldingen om skuddene klokka 03.37. Ellingsen var i live da ambulansen kom til stedet, men døde på vei til sykehuset.

William Ellingsen het William Åsheim da han ble siktet og tiltalt for «Skrik»-tyveriet. Ifølge folkeregisteret skiftet han navn til Ellingsen i 1999.

De berømte bildene av tyvene som brøt seg inn i Nasjonalgalleriet, gikk verden rundt.

- Det så ut som et Charlie Chaplin-stunt. Det var faktisk ganske morsomt, fortalte Åsheim til Dagbladet om det kjente videoopptaket.

Gjenstår avhør

Politiavdelingssjef Finn Abrahamsen sier politiet nå prøver å få oversikt over hva som skjedde på innflyttingsfesten i Gabels gate.

- Det gjenstår mange avhør av vitner. Vi kan foreløpig ikke gå ut med detaljer, sier Abrahamsen.

DREPT: William Ellingsen ble drept etter at det ble avfyrt opp til 11 skudd i en bygård på Frogner i Oslo. Ellingsen ble for noen år siden frikjent for «Skrik»-tyveriet.
KRANGEL: Foranledningen til det brutale drapet på fasjonable Skillebekk i Oslo skal ha vært en kraftig krangel. 28-åringen var på innflyttingsfest i andre etasje. Det ble avfyrt opp til 11 skudd. Enkelte traff William Ellingsen i ryggen.
KJENTE KRIMINELLE: Det ble avdyrt en rekke skudd i, og utenfor, inngangsdøra til Gabels gate i Oslo. William Ellingsen (28) skal ha meklet i en krangel, der den drapssiktede 31-åringen deltok. Dagbladet kjenner til at flere kjente kriminelle var til stede på innflyttingsfesten.