- Brutalt og hjerterått å sende ut Neda (12)

Barneombudet reagerer.

- BARNA FØRST: Barneombud Anne Lindboe mener alle barn har rett til å våkne i samme seng som de la seg i. Foto: Jørn H. Moen
- BARNA FØRST: Barneombud Anne Lindboe mener alle barn har rett til å våkne i samme seng som de la seg i. Foto: Jørn H. MoenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barneombud Anne Lindboe er sterkt kritisk til at myndighetene ikke lot barnas beste veie tyngst da de tok beslutningen om å sende tolvårige Neda og hennes familie ut av landet.

De fire barna ble sammen med sine foreldre hentet på Dale asylmottak i Sandnes i forrige uke. Da de kom til Norge oppga foreldrene at de var palestinere fra Irak, mens norske myndigheter har slått fast at de er fra Jordan.

- Det er brutalt og hjerterått, uansett hva foreldrene har gjort og ikke har gjort. Jeg synes det her er lagt for liten vekt på hva som er til barns beste, og på deres tilknytning til Norge. Dette er en forferdelig streng avgjørelse, sier Lindboe til Stavanger Aftenblad.

Familien har flere ganger fått avslått sin asylsøknad. Linboe er kritisk til både utkastelsen og det at familien ble hentet midt på natta for å sendes med fly til Jordan.

- Det er en menneskerett for alle barn som legger seg om kvelden, å vite at de våkner i samme seng om morgenen, sier Lindboe.

Nedas familie har bodd i Norge i ti år.

- Det kan vanskelig bli noe mer tilknytning enn i denne saken. Da synes jeg det kanskje blir mer redelig av politikerne å si at de i tilfeller der foreldrene har oppgitt falsk identifikasjon, aldri vil legge vekt på barns tilknytning, sier Lindboe.

(NTB)