850 BEKREFTET DØDE:  Dødstallene etter jordskjelvet i Nepal stiger og vil etter alt å dømme forsette å stige når redningsmannskapene kommer fram til byer i nærheten av hovedstaden Katmandu. Foto:  AFP PHOTO / PRAKASH MATHEMA
850 BEKREFTET DØDE: Dødstallene etter jordskjelvet i Nepal stiger og vil etter alt å dømme forsette å stige når redningsmannskapene kommer fram til byer i nærheten av hovedstaden Katmandu. Foto: AFP PHOTO / PRAKASH MATHEMAVis mer

Brutt forbindelse til store byer i jordskjelvområdet

Over 1400 bekreftet døde - der redningsmannskap i Nepal kommer fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politimyndighetene i Nepal bekreftet ifølge NTB ved 17-tiden at antallet bekreftede døde har kommet over 1400.

Ifølge The Times of India skal dette tallet ha steget til 1500 antall døde.

Dødstallene har blitt høyere hele ettermiddagen, men det var ventet at de ville stige langt mer etter hvert som redningsmannskapene kom til.

Mange rammet Seismolog Reynir Bödvarsson ved Uppsala universitet sier skjelvet kan få store konsekvenser siden det var så kraftig.

Han understreker at det finnes mange byer med over 100 000 innbyggere i området som er rammet av skjelvet - i tillegg til hovedstaden Katmandu med rundt en million innbyggere.

Det vil ta lang tid å få oversikt over omfanget av naturkatastrofen. Hovedstaden Katmandu er hardt rammet.

Mobilnettet i de rammede områdene er brutt sammen, og det er også vanskelig å få tatt seg fram til de mange avsidesliggende landsbyene som også er rammet av skjelvet.

Internasjonale hjelpeorganisasjoner sier situasjonen er kaotisk, og det vil være vanskelig å få nødhjelp raskt ut til folk.

Verste på 81 år Lørdagens skjelv hadde en styrke på 7,9 og er det kraftigste som har rammet landet på 81 år.

- Og i et område som dette, kan et skjelv på 7,9 gjøre stor skade, sier Seismolog Reynir Bödvarsson til det svenske nyhetsbyrået TT.

Jordskjelvet varte i flere minutter, og skrekkslagne mennesker løp ut på gatene da husene begynte å svaie.

Skjelvet var så kraftig at rystelsene kunne merkes i New Delhi og flere andre byer i nord nabolandene India og Bangladesh, der bygninger ble evakuert. Ifølge The Times of India skal 20 land ha merket skjelvets krefter.

Gamlebyen i Kathmandu skal være sterkt rammet av skjelvet. Flere templer skal være ruinert, og flere deler av byen blir beskrevet som å være totalt ødelagt, ifølge NTB.

- Store ødeleggelser
Flere nordmenn oppholdt seg i omårdet da skjelvet inntraff. En av dem var Hårek Sande Jansen som var i Nepal med Seljord Folkehøyskole. Han sier til Dagbladet at han er i god behold, men at det var dramatisk.

 LETER I RUINENE:  Folk leter etter savnede i ruinene på Durbar Square i Kathmandu. Foto: Niranjan Shrestha, AP/NTB Scanpix.
LETER I RUINENE: Folk leter etter savnede i ruinene på Durbar Square i Kathmandu. Foto: Niranjan Shrestha, AP/NTB Scanpix. Vis mer

- Vi var i en slags sal der vi var på et foredrag ikke så langt unna hotellet. Det begynte å rise så vi skjønte raskt hva det var som skjedde - at vi bare måtte komme oss ut. Det gjorde vi rimelig fort, og heldigvis raste ikke bygget sammen.

Jansen forteller videre at det ikke var veldig store ødeleggelser i området der de befant seg da skjelvet inntraff, men at det i nærheten av hotellet er flere hus som har rast sammen. Han er nå tilbake i hotellobbyen etter å ha oppholdt seg under åpen himmel på en tennisbane i seks timer.

De fikk raskt beskjed om at det hadde gått bra med alle de andre elevene fra folkehøyskolen, og etter planen skal gruppa reise hjem på torsdag.

(NTB/Dagbladet).