Brygger kaffe for 650 millioner kroner

Joh. Johannson Kaffes nye kaffeforedlings­anlegg i Vestby blir mer enn dobbelt så dyrt som ­opprinnelige estimert.

Bygger 9.400 kvadratmeter - kan bli større: - Vi har muligheten til å øke kapasiteten med 50 prosent, sier adm. direktør Esen Gjerde i Joh. Johannson Kaffe. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
Bygger 9.400 kvadratmeter - kan bli større: - Vi har muligheten til å øke kapasiteten med 50 prosent, sier adm. direktør Esen Gjerde i Joh. Johannson Kaffe. Foto: Eivind Yggeseth / FinansavisenVis mer

Finansavisen: I 61 år har Joh. Johannson Kaffe produsert Ali Kaffe, Evergood og andre kaffemerker ved sitt anlegg på Filipstad i Oslo sentrum.

Til neste år er det over. Filipstad skal brukes til byutvikling, og i september 2020 begynner den norske kaffeaktøren derfor å brenne kaffe ved sitt flunkende nye anlegg i Vestby.

– Det er en stor investering. Vi satser mellom 625 og 650 millioner kroner på vårt nye anlegg, sier adm. direktør Espen Gjerde i Joh Johannson Kaffe.

– Ifølge de opprinnelige planene var det snakk om en investering på mellom 200 og 300 millioner?

– Ja, for vår erfaring med å bygge kaffeforedlingsanlegg er jo ikke stor. Vi var veldig forsiktige i våre første anslag, og senere besluttet vi å ikke ta med produksjonsutstyr fra Filipstad. Ved å ha to produksjonssteder i overgangsfasen reduserer vi risikoen overfor markedet. I tillegg tok miljødimensjonen noen titalls millioner, innrømmer Gjerde.

– Vi har foretatt en investering for fremtiden; både miljømessig og produksjonsteknisk, supplerer markedsdirektør i Joh. Johannson Kaffe, Ted Allergoth.

Miljøvennlig bygg

Ifølge Gjerde og Allergoth er Joh. Johannson Kaffe nemlig i ferd med å bygge det som blir verdens mest miljøvennlige kaffeforedlingsanlegg. Det bygges i heltre, alt stål er resirkulert og ytterveggene skal kles med solcellepaneler, i tillegg til at taket klargjøres for at det kan monteres solceller også der. Rundt tomten bores det energibrønner, og det bygges et energisenter som skal gjenvinne all energi som benyttes i kaffeforedlingsprosessen.

– Her i Vestby kommer vi til å redusere CO2-utslippet med 85 prosent i forhold til ved anlegget på Filipstad. Vårt nye anlegg vil ha klimanøytral drift. Blant annet vil overskuddsvarmen fra kaffebrenningen være med på å varme opp bygget, sier Gjerde.

– Mens vi bruker propan ved vårt nåværende anlegg vil vi her gå over til biogass, fortsetter han mens han viser rundt i den enorme trebygningen, som faktisk er mindre enn det nåværende anlegget.

– På Filipstad har vi 12.000 kvadratmeter; her blir det 9.400 kvadratmeter. Den mest miljøvennlige kvadratmeteren er den vi ikke bygger, sier Gjerde.

Mer automatisert

Det er AF Gruppen som setter opp bygget. Innvendig er det et italiensk selskap som leverer pakkemaskinene, norske Ito leverer transportbåndene mens sveitsiske Bühler leverer de to enorme brennerne, kvernene og siloene.

– Vi går over fra ett skift i dag til tre skift når vi starter opp her. I tillegg blir mange av dagens manuelle operasjoner automatisert, sier Gjerde.

– Hvis vi skal klare å konkurrere med de store, internasjonale kaffeaktørene må vi være produksjonsmessig på topp, supplerer Allergoth.

Han sikter til Nestlé (Nescafé, Nespresso, Zoégas) og Jacob Douwe Egberts (JDE) som eier Kaffehuset Friele, og som produserer kaffe både for Friele og Coop i Norge.

Joh. Johannson Kaffe produserer 12.000 tonn kaffe på årsbasis, og omsatte i fjor for cirka 950 millioner kroner. Selskapet har en markedsandel på 44 prosent i dagligvarehandelen og totalt sett 35 prosent av det norske kaffemarkedet. I tillegg til Ali Kaffe og Evergood står Joh. Johannson Kaffe bak merkevarene Jacobs, Farmer’s Coffee, Green World, Intenso og Cirkle. Fra september 2020 starter produksjonen av disse kaffemerkene i Vestby.

– Dere er såpass store at det vel er liten sjanse for å vokse voldsomt fremover?

– Det har du rett i, men i Vestby har vi mulighet for å øke kapasiteten med 50 prosent ved å flytte en yttervegg. Dette kan skje uten at vi må stoppe produksjonen, sier Gjerde.

Flere økonomisaker:

Har 600 millioner i gevinst på tre selskaper

Gravide-app tar av i Sverige