Dagbladet erfarer:

Brygger til storm

Kriserammede KrF blir ikke enig med seg selv. I interne møter diskuteres veien videre, uten konkrete forslag. Samtidig posisjonerer nestlederkandidater seg på abortsaken, og det går mot nytt retningsvalg for partiet, få år etter valget mellom rød og blå side.

VEIVALG: KrF går mot en ny retningsstrid, etter det Dagbladet blir fortalt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VEIVALG: KrF går mot en ny retningsstrid, etter det Dagbladet blir fortalt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En rekke sentrale personer i partiet forteller Dagbladet om en identitetskrise og om krefter som drar i ulike retninger.

Mens noen trekker fram viktigheten av å bevare grunnfjellet og kjernevelgerne, snakker andre om å finne de nye KrF-velgerne.

I et sentralstyremøte i KrF nylig var dette tema. Det får Dagbladet bekreftet fra kilder i partiet.

Diskusjonen i det lukkede møtet dreier seg om hva slags identitet KrF ha. KrF sliter under sperregrensa og fikk 3,8 prosent i Dagbladets augustmåling. Det samme fikk de i stortingsvalget.

To spørsmål gjorde seg særlig gjeldende på møtet, erfarer Dagbladet: Hva slags saker skal KrF markere seg på? Og hva slags profil skal KrF ha i abortspørsmålet?

Hemmelig slagplan

I sakspapirene til sentralstyremøtet ble det gjort klart at KrF sliter med å skaffe seg sakseierskap til større saker.

Den hemmelige slagplanen som sentralstyret fikk se, la ikke fram noen plan på hvordan sakseierskapet kan breies ut.

Problembeskrivelsen slo derimot fast at partiet også måtte kapitalisere på sakseierskapet man allerede har på områder som abort.

Flere kilder i partiet påpeker at den interne analysen tydeliggjør spagaten og veivalget partiet står overfor: KrF anno 2022 ønsker å være et parti for de kristne og for folk flest, men lykkes ikke med noen av delene, hevdes det.

Nytt retningsvalg

Det går mot et nytt retningsvalg for KrF, få år etter at Knut Arild Hareide gikk av som partileder etter å ha forsøkt å lede partiet til rød side. Kjell Ingolf Ropstad overtok lederskapet, men gikk av etter avsløringer rundt misbruk av pendlerreglene på Stortinget.

SKJEBNELANDSMØTE: Knut Arild Hareide (i midten) måtte se slaget tapt for Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad under det skjebnesvangre landsmøtet i 2018. Foto: Vidar Ruud / NTB
SKJEBNELANDSMØTE: Knut Arild Hareide (i midten) måtte se slaget tapt for Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad under det skjebnesvangre landsmøtet i 2018. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Denne gang blir spørsmålet om KrF skal stå hardt på sin gamle profil, eller legge brakk og titte mot nye fronter. Det svenske søsterpartiet, ledet av populære Ebba Busch, nevnes av flere som en tydelig inspirasjon.

Busch går blant annet til valg på dagens svenske abortlov, med fri abort inntil uke 18 av svangerskapet.

- Viktig prosess

Dagbladet har bedt flere i partiet om en offisiell kommentar. Jorunn Gleditsch Lossius, landsstyremedlem og fylkesleder i Agder KrF, sier på generelt grunnlag:

- Det er en viktig prosess som ligger foran oss, der det er helt avgjørende at vi tar oss tid til å lytte til hverandre. Slik kan vi i fellesskap stake ut den beste kursen for partiet, sier Lossius.

AGDER-TOPP: Jorunn Gleditsch Lossius, landsstyremedlem og fylkesleder i Agder KrF. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
AGDER-TOPP: Jorunn Gleditsch Lossius, landsstyremedlem og fylkesleder i Agder KrF. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

KrF-nestleder Dag Inge Ulstein sier han ikke vil bidra til spekulasjoner og at han respekterer de intene prosessene i partiet.

- Det ligger en svært viktig jobb foran oss med å bevise at KrF er et relevant parti og et parti som tar kampen for de utsatte og sårbare. KrF vil alltid være en sterk forsvarer av menneskeverdet, sier Ulstein.

Brå avganger

I det siste har partiets toppstrateger forsvunnet en etter en.

Generalsekretær Geir Morten Nilsen, assisterende generalsekretær Elisabeth Løland og pressesjef Tove Welle Haugland varslet alle sin avgang i juli og august.

I vinter sluttet nestleder Ingelin Noresjø. Dagbladet kjenner ikke til om avgangene har en sammenheng med situasjonen i partiet.

NESTLEDER: Ingelin Noresjø (til høyre) tilhørte den rød Hareide-fløyen i retningsvalget. I vinter gikk hun av for å begynne i ny jobb. Foto: Javad Parsa / NTB
NESTLEDER: Ingelin Noresjø (til høyre) tilhørte den rød Hareide-fløyen i retningsvalget. I vinter gikk hun av for å begynne i ny jobb. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Alle har uttalt at det var tid for å gå videre. Både Løland og Haugland har overfor Vårt Land avvist at det lå en konflikt bak.

KrF har for få år siden stått i en retningsstrid om hvorvidt man skulle gå i rød eller blå retning, og søke samarbeid med venstresiden eller ikke. Men det som skjer nå, handler ikke om retningsstriden, får Dagbladet opplyst.

Abortstrid

Det er uenighet om hvordan KrF skal kommunisere rundt abortspørsmål, erfarer Dagbladet.

FIRE BORGERLIGE: KrF-leder Olaug Bollestad under årets partilederdebatt i Arendal. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
FIRE BORGERLIGE: KrF-leder Olaug Bollestad under årets partilederdebatt i Arendal. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Flere sentrale kilder i partiet snakker om at det fins to grupper: Den nye vinen, som vil åpne opp partiet og ikke vil ta i abortdiskusjonen nå fordi det er feil timing.

En kommende nestlederkamp i partiet vil trolig knytte seg til spørsmålet om dagens abortlov bør fredes eller ei.

Samtidig rapporteres det at noen færre, men høylytte stemmer i partiet, står fast på at kampen for å innskrenke abortretten er en del av partiets sjel.

- Ikke mange nok


Temaet har ridd partiet som en mare i flere tiår. For bare ett år siden tok daværende KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad til orde for et nytt og strammere abortlovverk.

Da Olaug Bollestad måtte svare for sitt standpunkt som ny leder, endte hun på mellomstandpunktet å ville beholde dagens abortlov.

Bollestad svarer ikke selv på Dagbladets spørsmål om hva som er hennes standpunkt om abort og retningsvalg nå.

TALER FOR PARTIET: Nestleder Dag Inge Ulstein. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TALER FOR PARTIET: Nestleder Dag Inge Ulstein. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Påstander her vil være spekulasjon på de debattene, jeg vil ikke bidra til slike spekulasjoner, men på generelt grunnlag vil jeg allikevel si at KrF gjorde et stortingsvalg som resulterte i at vi havnet under sperregrensen og at vi selvsagt jobber med spørsmål om hvordan vi skal bevise vår relevans i norsk politikk spesielt på saker folk er opptatt av som familiepolitikk og eldreomsorg, skriver nestleder Dag Inge Ulstein i en e-post.


Han sier det alltid er leit når dyktige ansatte slutter, men at han har respekt for beslutningen.

- Mange stemmer på KrF fordi vi har god familiepolitikk, men ikke mange nok, sier han.

KRF-EXIT: KrF velger å forlate byrådet i Bergen. Det gjør jobben til byrådslederen enda vanskeligere, tror politisk journalist i Dagbladet Kjetil Kjær Andersland. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer