Bryggeriene i streik

Så godt som all produksjon av øl og brus stopper i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Produksjon og utkjøring av øl, mineralvann og kildevann ved 12 bryggerier og kildevannsprodusenter over hele landet stanser i dag når 2560 bryggeriansatte går ut i streik.

Det er klart etter at meklingen mellom Næringsmiddelbedriftenes Landsforening (NBL) og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) ikke førte fram i natt.

Dersom streiken blir langvarig, vil øl- og mineralvanntørste nordmenn merke virkningene godt, ettersom streiken rammer bedrifter som representerer 96-97 prosent av øl- og mineralvannmarkedet, ifølge arbeidsgiversiden.

Lagre

Hvor fort det blir tomt for drikkevarer avhenger derfor av hvor godt butikker og utesteder har klart å fylle lagrene før streiken.

- Det kan ta alt fra en til to uker, sier nestleder i NNN Johnny Hagen til Dagbladet.no.

Også bevisste vanndrikkere vil kunne gå tørrere tider i møte ettersom flere store produsenter av kildevann er omfattet av streiken.

Meklingsmann Siri Berg Paulsen la etter klokken 1 i natt fram en skisse til løsning etter at NNN og NBL hadde meklet vel en time på overtid for å unngå konflikt.

Arbeidsgiversiden anbefalte meklingsmannens skisse til løsning, men arbeidstakerne kunne ikke godta innholdet, og dermed var konflikten et faktum.

For stor avstand

Forbundssekretær Eystein Gaare i NNN sier til NTB at meklingsmannens skisse ikke inneholdt akseptable forslag til løsning på det betente spørsmålet om bestemmelsene om innleie av arbeidskraft. NNN hevdet de krevde å få være med å bestemme når og i hvilket omfang det er nødvendig for bryggeribedriftene å leie inn arbeidskraft.

- Det ble for stor avstand. Våre forslag har hele tiden blitt avvist. Dette var så viktig for oss at vi ikke kunne fire på dette punktet, sier Gaare.

- Forlangte veto

Direktør Carl. E. Rønneberg i NBL sier til NTB at skissen meklingsmannen la fram var god og at de aksepterte denne. Han sier det var helt umulig for arbeidsgiversiden å gå med på kravet fra NNN i spørsmålet om innleie av arbeidskraft.

- De har forlangt en vetorett i vurderingen av når arbeidskraft skal innleies, det kunne ikke vi godta, sier Rønneberg.

- Dette stemmer ikke. Sent i går kveld la vi frem et forslag om at de tillitsvalgte og bedriftene kunne samarbeide om dette, sier nestleder i NNN Johnny Hagen til Dagbladet.no.

Følgende bryggerier er omfattet av streiken som trer i kraft fra onsdag morgen klokken 6:

Aass P. Ltz A/S, Coca-Cola Drikker, Eden Springs, Grans Bryggeri, Hansa Borg Bryggeri, Lerum Fabrikker A/S, Mack Distribusjon AS, Mack's Øl Bryggeri og Min.v.fabr., Olden Brevatn, Polytech Emballasje, Ringnes, Telemark Kildevann AS, Trio Bryggeri, Voss Production AS.

Enkelte små lokale bryggerier er ikke i streik. Blant annet Oscar Syltes Mineralvannfabrikk i Molde som er mest kjent for sin pærebrus og ananasbrus. Det kan også være mulig å få tak i importert øl og brus.

SNART TOMT: Blir bryggeristreiken langvarig må du snart slukke tørsten med vann fra springen.