Bryllupsbilder fra New York sjokkerer

Tusenvis samlet seg nylig til et gigantisk jødisk bryllup i Brooklyn, noe som får myndighetene til å rase.

CORONAPANDEMIEN: Her fester tusenvis under et bryllup i Brooklyn, New York. Reporter: Maja Walberg Klev / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

I midten av oktober besluttet delstaten New York å legge ned et forbud mot å avholde et enormt jødisk bryllup i Brooklyn, New York.

Årsaken var at en etterforskning av bryllupsplanleggingen viste at hele 10 000 personer var ventet å delta.

For å avverge bryllupet i ei tid da smittetallet i religiøse samfunn var økende, signerte New Yorks helsesjef en midlertidig lov som forbyr alle arrangementer av denne størrelsen.

Knappe tre uker seinere samlet en rivaliserende rabbiner tusenvis av mennesker til et annet bryllup i samme område. Et bryllup denne ledelsen angivelig har gått langt i å holde hemmelig fra myndighetene.

Samlet tusenvis

I videoen, som både New York Post og Jerusalem Post har fått tilgang til, ser man at tusenvis av personer er samlet tett i tett i Satmar Kiryas Joels synagoge-kompleks i Williamsburg, New York, den 13. november.

Her danses og synges det av full hals, uten tiltak som verken munnbind eller avstandsrestriksjoner.

På dette tidspunktet var ulike deler av Brooklyn i forskjellige corona-soner.

Uavhengig av sone, gjelder likevel reglementet om maks halv kapasitet ved religiøse sammenkomster og at man skal holde avstand til alle utenfor egen husstand, skriver Jerusalem Post.

SAMLET: Her er flere medlemmer av Satmar-samfunnet samlet under en feiring i Brooklyn i desember 2015. Foto: Darren Ornitz/ Reuters / NTB
SAMLET: Her er flere medlemmer av Satmar-samfunnet samlet under en feiring i Brooklyn i desember 2015. Foto: Darren Ornitz/ Reuters / NTB Vis mer

Denne synagogen skal, ifølge avisa, ha en makskapasitet på 7000 personer.

- Blank ignorering

Informasjonen tyder også på at ledelsen i samfunnet gjorde en iherdig innsats for å holde det enorme bryllupet skjult.

I en artikkel i samfunnets eget tidsskrift, Der Blatt, gjengitt av The New York Post, skal det i ettertid ha kommet fram hvordan man har jobbet for å unngå at informasjonen nådde myndighetene.

Blant annet skal alle invitasjoner og informasjon rundt bryllupet ha blitt gitt muntlig.

Da arrangementet i ettertid likevel er blitt kjent, har myndighetene ilagt arrangøren en bot på 15 000 dollar. Det tilsvarer omkring 134 000 kroner etter dagens kurs.

Under pressekonferansen søndag kveld, bekreftet guvernør Andrew Cuomo at han har hørt om hendelsen, og at han ville igangsette en undersøkelse.

- Hvis det stemmer at dette skjedde, var det en blank ignorering av loven. Det er ulovlig og det viser også mangel på respekt for befolkningen i New York, sa han.

Også borgermester Bill de Blasio har reagert kraftig.

- Det ser ut til å ha vært gjort en stor innsats for å skjule det, noe som er fullstendig uakseptabelt. De vil bli umiddelbart bøtelagt for 15 000 dollar, og det kan bli flere konsekvenser i tillegg, sa Blasio mandag, ifølge JP.

Også mandag ble det avholdt et større bryllup i samme synagoge, melder flere medier.

«Uberettiget angrep»

De to omtalte stor-bryllupene omhandler samme jødiske samfunn i New York, med som ledes av to brødre. Disse to, som begge er rabbinerne, har siden sin fars bortgang i 2006 vært bitre rivaler.

I oktober var det barnebarnet av den ene rabbineren som ble tvunget til å holde en digital løsning som følge av at planene ble kjent, og det skal ha vært dette som trigget hemmeligholdet når den andre rabbinerens barnebarn skulle gifte seg i november.

Satmar-hasidismen

  • Den hasidiske gruppa Satmar, stammer opprinnelig fra byen Szatmárnémeti, Ungarn, hvor den ble grunnlagt av rabbineren Yo’el Teitelbaum i 1928. (I dag heter byen Satu Mare og befinner seg i dagens Romania).
  • Satmar ble gjenopprettet i New York etter andre verdenskrig og er i dag en av de største gruppene innen denne ultraortodokse retningen av jødedommen.
  • Tilhengerne tar avstand fra alle politiske institusjoner, spesielt sionismen og staten Israel.
  • Satmar har også samfunn i Los Angeles, Montreal, Antwerpen, London, Buenos Aires og Jerusalem.
  • Ifølge Jerusalem Post ble samfunnet i Williamsburg, Brooklyn, delt i to i 2006 og uenighetene har tidvis resultert i voldelige sammenstøt.
  • De to gruppene av dette samfunnet i Brooklyn, er ifølge Jerusalem Post det største og rikeste av sitt slag i verden. Før samfunnet ble delt i to, ble det antatt at samfunnet hadde mer enn én milliard dollar i eiendeler, skriver avisa.

Kilder: YIVO institute for Jewish Reaserach, Store Norske Leksikon og Jerusalem Post

Etter at helsesjefen la ned et forbud mot å gjennomføre det planlagte bryllupet i oktober, reagerte for øvrig den «avslørte» synagogen på statens håndtering om informasjonen rundt bryllupet deres.

Ifølge CNN hevdet de at det ikke lenger var planlagt å gjennomføre et bryllup av denne størrelsen, gitt smittesituasjonen, og kalte det hele er «uberettiget angrep».

Borgermester i New York, Bill de Blasio, uttrykte den gang at han var glad for beslutningen, men bekreftet til pressen at politiet ville ha en reserveplan klar for arrangementet.

KONTROLLERT: Under bryllupet 19. oktober, kontrollerte politiet at antall gjester ikke oversteg det som var tillatt. Foto: Andrew Kelly / Reuters / NTB
KONTROLLERT: Under bryllupet 19. oktober, kontrollerte politiet at antall gjester ikke oversteg det som var tillatt. Foto: Andrew Kelly / Reuters / NTB Vis mer

Tidligere samme måned hadde guvernør Andrew Cuomo strammet inn reglementet for religiøse sammenkomster, etter at flere religiøse samfunn hadde sett en økning i smittetilfeller.

Blant disse var flere av de store ortodokse jødiske samfunnene i Brooklyn.

Reglene møtte sterk motstand fra flere av samfunnene, som både tok Cuomos coronareglement til retten og holdt demonstrasjoner, skrev CNN.

- Giftig kombinasjon

De nye opplysningene kommer på et tidspunkt da smittetallet igjen er økende i New York.

DEMONSTRERER: Flere innenfor de jødiske samfunnene i Brooklyn demonstrerte mot guvernør Andrew Cuomos nye restriksjoner i begynnelsen av oktober. Foto: John Minchillo/ AP / NTB
DEMONSTRERER: Flere innenfor de jødiske samfunnene i Brooklyn demonstrerte mot guvernør Andrew Cuomos nye restriksjoner i begynnelsen av oktober. Foto: John Minchillo/ AP / NTB Vis mer

Under en pressekonferanse mandag advarte Cuomo om at New York raskt kan havne på samme sted som i vår og advarte om at ingen vaksine vil komme tidsnok til å stoppe utviklinga byen nå ser.

Med dagens smitteutvikling tyder tallene på at delstaten kan få over 6000 daglige sykehusinnleggelser om tre uker. Det er uten effekten det fryktes at høytidene vil ha på smittetallene, ble det opplyst om på pressekonferansen.

- Vi er i en situasjon med en dårlig synergi nå, sa Cuomo.

Han dro blant annet fram covid-19-trøtthet, kombinert med at flere høytider er rett rundt hjørnet.

- Dette er en giftig kombinasjon, advarte guvernøren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer