Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bryllupsfeber i Amsterdam

Kongelige fra hele verden gjør seg klar til bryllupsfeiring i Nederland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongelige fra hele verden var på plass da den tre dager lange bryllupsfeiringen for Nederlands kronprins Willem-Alexander og Maxima Zorreguieta ble innledet med stort slottsball. Antrekket var smoking og lange kjoler.

Kveldens vertinne, dronning Beatrix, feiret samtidig sin 64. fødselsdag. Blant gratulantene var vår egen dronning Sonja med barn og svigerbarn. Kronprinsesse Mette-Marit hadde valgt sjokoladebrun stroppløs kjole med sjal og strutsefjær, mens prinsesse Märtha Louise, som denne kvelden ble titulert kongelig høyhet for siste gang, var i varm rosa kjole med brunt sjal. Dronning Sonja, som kom sammen med Spanias dronning Sofia, hadde valgt en grå og rosa blondekjole med svart pelscape over.

Fin flytur

De fem medlemmene av kongefamilien, inkludert Ari Behn, kom til Amsterdam med fly like før klokka 14 torsdag. Kongen kommer først etter statsråd fredag.

Flyturen til Nederland gikk bra, også for den flyredde kronprinsessen. Ved ankomsten ble dronningen tilbudt rullende transport på grunn av fortsatt vond fot etter operasjonen sist høst. Resten av familien, med pressefolk og andre flypassasjerer på slep, trasket den lange veien til ankomsthallen.

En adjutant fra det nederlandske hoffet var på plass for å ønske de norske gjestene velkommen, og prinsesse Märtha Louise pratet ivrig med ham på nederlandsk, et språk hun behersker godt etter flere års opphold i landet.

Sammen med resten av de kongelige gjestene er den norske kongefamilien innlosjert på fasjonable hotell Amstel under oppholdet i Amsterdam.

Enorm sikkerhet

Sikkerhetsoppbudet rundt det kongelige bryllupet mellom Nederlands kronprins Willem-Alexander og argentinskfødte Maxima Zorreguieta er enormt. Rundt alle bygningene der festlighetene skal foregå, er det bokstavelig talt satt opp en jernring av gjerder for å holde folk unna.

På grunn av sikkerheten er det ikke mange glimtene publikum får se av de kongelige gjestene, men så har det vel heller aldri vært så mange celebriteter fra hele verden samlet på ett sted noen gang.

Tre konger og en eks-konge, sju dronninger, to storhertugpar og ni tronarvinger er blant gjestene i tillegg til et stort antall prinser og prinsesser, grever, grevinner og andre fyrstelige fra en lang rekke land. Utenom Europa er det kongelige gjester fra Japan, Marokko og en stor delegasjon fra Jordan. Med på festen er også FNs generalsekretær Kofi Annan som ankom torsdag ettermiddag.

Slottsballet torsdag kveld regnes som privat, og bare få offisielle gjester var invitert. Fredag er det offisiell feiring for brudeparet med lunsjkonsert om formiddagen og overlevering av folkegave om kvelden, og lørdag formiddag blir paret viet - borgerlig og kirkelig.

(NTB)

<B>FESTENS DRONNING: Prinsesse Madeleine stråler i Nederland.
<B>I BRYLLUP IGJEN: Kronprins Haakon og Mette-Marit deltar i feiringen av kronprins Willem-Alexander og hans tilkommende av Argentina.
<B>MÄRTHA OG ARI: Om noen måneder er det deres tur. I kveld var prinsesse Märtha Louise og hennes forlovede, Ari Behn, på plass i Amsterdam.
<B>PRINSESSE VICTORIA: Svenske prinsesse Victoria ankommer middagen i Amsterdam.
<B>PRINS PAVLOS: Prins Pavlos og prinsesse Marie Chantal ankommer Palasset i Amsterdam.
<B>CAROLINE PÅ PLASS: Prinsesse Caroline og hennes mann, prins Ernst August.
Hele Norges coronakart