DREPT: To menn gravlegges i Kandahar-provinsen. De var blant de 40 som ble drept under en selvmordsaksjon mot et bryllup onsdag kveld. Foto: REUTERS/Ahmad Nadeem
DREPT: To menn gravlegges i Kandahar-provinsen. De var blant de 40 som ble drept under en selvmordsaksjon mot et bryllup onsdag kveld. Foto: REUTERS/Ahmad NadeemVis mer

Bryllupsfest ble «verdens undergang»

Dagen etter at det ble feiret bryllup i Arghandab, samlet innbyggerne seg til begravelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Dagen etter at det ble feiret bryllup i Arghandab, samlet innbyggerne seg til begravelser.

Selvmordsaksjonen mot den afghanske bryllupsfesten kostet minst 40 mennesker livet, mens nesten dobbelt så mange ble såret.

400 mennesker hadde samlet seg i Arghandab, som ligger nord for Kandahar, for å delta i feiringen. Da tok en selvmordsbomber seg inn i teltet der de mannlige gjestene og brudgommen selv befant seg.

Brudgommen selv er blant de sårede, opplyser broren Mohammad Zanif.

- Støvet steg til himmels, og jeg så døde mennesker overalt. Kvinner og barn skrek. Det var som om det var verdens undergang, sier Aminullah, som selv ble såret i aksjonen.

Gjester fra politiet
Brudgommen er politimann, og mange av hans kolleger var blant gjestene.

Der var også medlemmer av en lokal milits som kjempet mot Taliban, ifølge slektninger. Dette kan være grunnen til at festen ble angrepet.

STORE SKADER: De fleste av ofrene for onsdagens selvmordsaksjon sør i Afghanistan er menn eller gutter. Selvmordsbomberen sprengte seg i lufta i teltet der brudgommen og de mannlige gjestene befant seg. Foto: AP/Allauddin Khan
STORE SKADER: De fleste av ofrene for onsdagens selvmordsaksjon sør i Afghanistan er menn eller gutter. Selvmordsbomberen sprengte seg i lufta i teltet der brudgommen og de mannlige gjestene befant seg. Foto: AP/Allauddin Khan Vis mer

Provinsmyndighetene opplyser at de frykter dødstallet vil øke ettersom flere er kritisk såret.

Offensiv
Utenlandske soldater forbereder en stor offensiv mot Taliban i Kandahar-provinsen de neste månedene. NATO-styrkene mener det er den fundamentalistiske bevegelsen som sto bak udåden.

- Denne ubarmhjertige volden mot det afghanske folket, mot det som skulle vært en feiring, viser hvilken kvalmende og tilfeldige taktikk Taliban benytter seg av, sier general Nick Parker, nestkommanderende for den NATO-ledede ISAF-styrken.

Avviser
Men Taliban selv avviser dette.

- Vi fordømmer en slik brutal handling, sa Taliban-talsmann Qari Yousuf Ahmadi.

Tidligere har militsen frasagt seg ansvar for angrep der sivile er blitt ofre.

Distriktet der selvmordsaksjonen fant sted, er et kjent tilholdssted for Taliban-opprørere. (©NTB)

NEKTER SKYLD: Taliban beskyldes for å stå bak, men avviser dette selv. Foto: REUTERS/SCANPIX
NEKTER SKYLD: Taliban beskyldes for å stå bak, men avviser dette selv. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer