ALVORLIG: På kort tid har Moss kommune gått fra ingen coronatilfeller, til 21. Video: NTB Scanpix Vis mer

Coronautbrudd i Moss

Bryllupsfest knyttes til utbrudd: - Pissredde

Et bryllupsfest for kvinner i Sarpsborg knyttes til 16 av smittetilfellene i Moss. Nå forteller et familiemedlem om selskapet.

Publisert

Rettelse: I denne saken sto det opprinnelig at bryllupsfesten fant sted i Fredrikstad. Det stemmer ikke. Selskapet fant sted i Sarpsborg.

Tirsdag ble det kjent at tre nye smittetilfeller er registrert i Moss.

Totalt antar kommunen at 16 tilfeller av smitte – de tre nye tilfellene inkludert – kan spores tilbake til et privat selskap i en annen kommune.

- Det er ikke slik at alle disse 16 har vært til stede i samme selskap, presiserer Moss kommune i en pressemelding.

Et medlem av familien som sto bak selskapet – et bryllupsarrangement i Sarpsborg – forteller nå Dagbladet det han har hørt.

Mannen ønsker å være anonym av hensyn til familien.

- Ble pissredde

Selve bryllupet fant sted nå på søndag, men det aktuelle selskapet knyttet til smitteutbruddet ble arrangert 19. juli, og var en slags «førfest» utelukkende for kvinner, ifølge mannen.

Familiemedlemmet forteller at det kom en kvinnedelegasjon fra Moss i selskapet 19. juli.

- Mange fra forskjellige kommuner var der. Dagen etter fikk vi vite at noen i bekjentskapskretsen til en av festdeltakerne fra Moss hadde corona. Hva som skjedde i Moss og hvordan de ble smittet vet ikke vi, sier familiemedlemmet til Dagbladet.

ALVORLIG: Moss kommune står overfor et lokalt utbrudd av corona, sa ordfører Hanne Tollerud mandag. Hun beskrev situasjonen som alvorlig. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
ALVORLIG: Moss kommune står overfor et lokalt utbrudd av corona, sa ordfører Hanne Tollerud mandag. Hun beskrev situasjonen som alvorlig. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Da spredte bekymringen seg.

- Alle i Fredrikstad ble pissredde og begynte å teste seg. Heldigvis ble svaret negativt, forteller mannen.

Store deler av familien hans har blitt testet for coronavirus.

«Pasient null»

13 personer fra Fredrikstad med tilknytning til selskapet er testet for coronavirus. 12 av dem har testet negativt, én prøve er fortsatt til undersøkelse, opplyser kommuneoverlege Sofie Danielsen overfor Dagbladet.

Samtidig har 16 personer i Moss testet positivt for covid-19.

Overfor VG sier kommuneoverlege Kristian Krogshus at tre mossinger som var til stede i selskapet regnes som «pasient null».

Kommunen vet foreløpig ikke hvor disse tre har blitt smittet.

Moss-ordfører Hanne Tollerud sier til Dagbladet at kommunen jobber på spreng med smittesporing.

- Er det personer som ikke var i selskapet som er smittet?

- Det er jo en konsekvens av dette. Det er det vi snakker om når vi sier nærkontakter. Det er noen som har vært deltakere i selskapet, og så spres smitte derfra. Det er en stor del av arbeidet nå. Kommuneoverlegen jobber på spreng med smittesporingsteamet, sier Tollerud.

«Pasient null»

  • Den første personen som blir oppdaget med en viss sykdom, og som leder til at det blir funnet flere personer med den samme sykdommen i en befolkning.
  • Det er viktig å være oppmerksom på at den første pasienten som blir funnet, ikke nødvendigvis er den første personen som har denne sykdommen i den aktuelle befolkningen.

Kilde: Store norske leksikon

Har snakket med politiet

Familiemedlemmet Dagbladet har snakket med forteller at familien var opptatte av smittevern i gjennomføringen av arrangementet.

- Alle brukte antibac, vi hadde antibac på døra ved inngangen. Vi tenkte sikkerhet, sier mannen.

Så vidt han kjenner til, var ingen smittede til stede i selve bryllupet på søndag.

Mannen forteller at familien har vært i kontakt med både politiet og Moss kommune, og delt opplysninger om selskapet med dem.

- Vi har tatt de pratene vi skal ha tatt, og bekreftet ting og tang. Nå lar vi det ligge, og håper på det beste framover.

GRØNN: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell sier at den svenske hovedstaden Stockholm allerede neste uke kan ha lave nok smittetall til å bli merket som «grønn». Video: NTB Vis mer

Tre smitteklynger

Moss er den eneste kommunen i landet som har hatt stigende smittetall de siste to ukene. Det viser en oversikt fra Dinside.

Smittede som kobles til bryllupsselskapet tilhører en av tre ulike smitteklynger i Moss.

Det ble kjent under en pressekonferanse mandag, der ordfører Hanne Tollerud og kommuneoverlege Kristian Krogshus redegjorde for smitteøkningen i kommunen.

De to andre klyngene – totalt åtte personer – kan knyttes til utenlandsreiser til «grønne» land: Danmark, Tyskland og Finland.

- Krevende arbeid

Helsedirektoratet ser alvorlig på coronautbruddet i Moss.

- Det er mange involverte og flere smittekilder. Dermed blir det et krevende arbeid å få kontroll over utbruddet, sier fagdirektør Karin Straume til Dagbladet.

- Dette utbruddet viser tydelig at vi ikke kan slappe av på smitteverntiltakene.

- Er Helsedirektoratet urolige for at nordmenn senker skuldrene for mye i sommer? Kan det føre til en oppblomstring av smitte i Norge?

- Ja, vi vet hvor lett det er å senke skuldrene når vi har ferie og kommer i mer avslappede omgivelser. Spesielt er vi bekymret for at de unge voksne, som selv oftest bare får milde symptomer, later til å være mest avslappet i forhold til smitteverntiltakene.

SMITTET: Karim Salmen legger ut videoer på TikTok, der han viser hvordan det er å være smittet av coronaviruset. Foto/video: TikTok / Instagram /@karimesalmen Vis mer

Venter flere lokale utbrudd

Hanne-Merete Eriksen-Volle, fungerende leder for utbruddsgruppa ved Folkehelseinstituttet (FHI), sier at denne typen lokale utbrudd er som forventet.

Ifølge Eriksen-Volle er Moss-utbruddet neppe det siste vi får se i Norge.

- Vi skjønner at det kan være lett å senke skuldrene når smittenivået er så lavt som det er i Norge, men vi synes folk flest stort sett fortsatt er flinke til å følge smittevernrådene. Likevel regner vi med fortsatt oppblomstring av lokale utbrudd, blant annet på grunn av smitte i utlandet, skriver hun i en epost til Dagbladet.

Både Eriksen-Volle i FHI og Straume i Helsedirektoratet roser måten Moss kommune har håndtert utbruddet på så langt.

- Alle utbruddene vi har sett så langt har for øvrig blitt håndtert godt lokalt og blitt stoppet. Det viser at vi per nå har gode verktøy for å håndtere dette, sier Eriksen-Volle.

Slik forebygger du smitte

  • Unngå å hoste eller nyse direkte på andre.
  • Hold minst en meters avstand til andre.
  • Hoste inn i et papirlommetørkle som du kaster. Deretter må du vaske deg på hendene.
  • Hvis du ikke har et papirlommetørkle, bør du hoste i albukroken slik at du ikke sprer dråper ut i lufta.
  • Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk.
  • Du kan også bruke et desinfeksjonsmiddel som inneholder alkohol, hvis du ikke har såpe og vann tilgjengelig.
  • Finn alternativer til håndhilsing og klemming.

Kilde: helsenorge.no

Rask reaksjon er avgjørende

Dagbladet har sendt Helse- og omsorgsdepartementet flere spørsmål om håndteringen av coronautbruddet i Moss kommune.

Departementet svarer følgende i en epost:

«Det er den enkelte kommune som har et ansvar for å forebygge smitte og forhindre at smitte sprer seg ved lokale utbrudd. Det er kommunene selv som har best kjennskap til hvordan arbeidet bør gjøres lokalt.

Å agere raskt ved et lokalt utbrudd er avgjørende for å få hindre at smitten sprer seg. Her har kommunene de beste forutsetningene. Kommunen kan også be Folkehelseinstituttet om råd og bistand til å bekjempe og forebygge smitte.»

Faren er at vi gir «f»

I en spørreundersøkelse Dagbladet tok opp rett før fellesferien er nordmenns store frykt at coronaviruset skal gjøre et comeback til høsten.

Med svært lave smittetall i Norge er faren nå er at vi gir «f» og går lei av å følge smittevernreglene, sier Steinar Westin, professor i sosialmedisin ved NTNU til Dagbladet.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) håper folk omsetter bekymringen til fornuftig atferd:

- Altså at de holder seg hjemme hvis de blir syke, at de så langt de klarer holder avstand til andre, og at de vasker hendene hyppig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer