Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Bryllupsfølge satt i karantene i Oppdal

Rundt 70 personer er satt i coronakarantene etter et bryllupsselskap i Oppdal. Flere av gjestene er fra Nord-Italia. To viser symptomer.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Rundt 70 personer er satt i karantene i Oppdal i Trøndelag etter at to italienere og én australier har utvist symptomer på coronaviruset, forteller kommuneoverlege Kirsten Vikan Opdahl til Dagbladet.

De tre skal testes så fort som mulig.

Det var lokalavisa OPP som meldte om saken først.

SVARER: Lege Harald Meling Dobloug svarer på lesernes spørsmål om coronaviruset. Vis mer

Bryllup lørdag

Alle som er og vil bli satt i karantene har hatt befatning med et bryllup som fant sted i Oppdal lørdag. Til bryllupet kom det gjester fra både Italia, England, Tyskland og Australia.

Gjestene fra Italia, i alt åtte personer, kommer fra en region med vedvarende coronasmitte, ifølge ordfører Geir Arild Espnes.

Derfor er nå hele bryllupsfølget, flere ansatte ved hotellet der bryllupet ble avholdt og presten som viet brudeparet satt i karantene.

Han forteller at alle som har vært i kontakt med bryllupsgjestene også skal settes i karantene. Dette inkluderer blant annet musikerne som spilte i bryllupet, ifølge ordføreren

En rekke personer i kommunen jobber nå på spreng med å spore opp andre som skal settes i karantene.

STENGER: Italienske myndigheter setter i verk drastiske tiltak for å bremse coronaepidemien. - Vi vil anvende strengere og mer restriktive regler for disse områdene i landet, sier Italias statsminister Giuseppe Conte. Video: CNN Vis mer

Visste om italienerne

Oppdal-ordføreren forteller at kommunen har visst om at det skulle komme gjester fra Italia til bryllupet, men at regionen de kommer fra ikke ble regnet som et område med vedvarende spredning før på fredag.

De italienske gjestene er fra Trieste, som inntil fredag ikke var omfattet av FHIs liste over områder med vedvarende smittet.

Likefullt tok kommunen kontakt med arrangørene av bryllupet kort tid etter at de ble gjort kjent med opplysningene. I ei drøy uke har kommunen hatt dialog med arrangørene, ifølge kommuneoverlege Kristen Vikan Opdahl.

- Vi tok kontakt med hensyn til smittevernet, og anbefalte at hvis noen av gjestene fra Trieste hadde symptomer, så burde de ikke komme. Så vidt oss bekjent har gjestene vært symptomfri helt fram til i dag, sier kommuneoverlegen.

De fleste av gjestene holdes i karantene på hotellet der bryllupet ble avholdt lørdag, mens personer som er bosatt i nærområdet får reise hjem ved bruk av egen bil.

Det er bare gjester med tilknytning til bryllupet som har bodd på hotellet i helgen, ifølge ordføreren.

Stor legekonferanse avlyst

Siden lørdag 29. februar har det også blitt avholdt en stor legekonferanse på Oppdal, der rundt 600 allmennpraktiserende leger, samt 70 til 80 foredragsholdere er innom.

Etter at beskjeden om mulig coronasmitte blant bryllupsgjestene i bygda kom, fikk Oppdalsuka pålegg av smittevernoverlegen å avlyse resten av arrangementet, som skulle vart til neste fredag.

- Nå er vi føre var, og har valgt å følge pålegget fra smittevernoverlegen, sier Ingrid Grøtte Johansson, sekretær for Oppdalsuka til Dagbladet.

- Det er bare allmennpraktiserende leger her, og alle har fått beskjed på forhånd om at de ikke skal komme om de er syke. Det er er det da noen som ikke har gjort, og vi har også et par foredragsholdere som ikke har kommet, sier hun.

Hun understreker at ingen av deltakerne på konferansen har symptomer, og konferansen har også blitt avholdt på et annet hotell enn der bryllupet ble avholdt.

Kommuneoverlege Opdahl anbefalte at fastelegekonferansen Oppdalsuka ble avlyst.

- Det gjorde vi for å hindre videre smittefare og unngå å risikere at fastleger blir satt i karantene og unngå at fastleger smitter sine pasienter, sier Opdahl.

Italia hardt rammet

Italia er det hardest rammede landet i Europa med nesten 6000 smittede og 233 dødsfall.

Rundt to tredeler av smittetilfellene i Norge kan spores tilbake til Italia. Så langt er 147 personer bekreftet smittet her til lands.

15 millioner mennesker i Milano, Venezia og andre områder i Nord-Italia er satt i karantene i én måned for å stanse ytterligere spredning av koronaviruset.

Statsminister Giuseppe Conte kunngjorde natt til søndag det drastiske tiltaket og varslet at karantenen ville tre i kraft i løpet av få timer og vare til 3. april.

Tiltaket er det strengeste i verden siden Kina sperret av hele Hubei-provinsen med storbyen Wuhan for å stanse spredningen av viruset. En firedel av Italias befolkning blir berørt.

Dagbladet oppdaterer saken.

Hele Norges coronakart