- Bryn holdt tett om Kollen-rapport

Ble orientert om gigantsprekk 1. juli, men sa ingenting til sjefene sine.

HARD JOBBING:  Det jobbes nå på spreng for å får denm nye Holmennkollbakken ferdig innen prøve VM neste vinter. 
Foto: Jon-Michael Josefsen / SCANPIX
HARD JOBBING: Det jobbes nå på spreng for å får denm nye Holmennkollbakken ferdig innen prøve VM neste vinter. Foto: Jon-Michael Josefsen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byråd Anette Wiig Bryn (Frp) ble allerede 1. juli orientert om den sterkt kritiske rapporten rundt utbyggingen av Holmenkollen. Men byrådsleder Erling Lae fikk ikke vite om kostnadssprekken på 600 millioner kroner før mandag, skriver Dagens Næringsliv.

Ledelsen av ombyggingen fikk klar beskjed om at hensynet til å få bakken klar til Prøve-VM var viktigere enn hensynet til kostnader. Det går fram av en rapport som konsulentfirmaet Metier har laget på oppdrag fra Oslo kommune.


Ifølge rapporten mener prosjektledelsen at Bryn har forsinket utbyggingen og bidratt til økte kostnader i sin iver etter å kutte kostnader underveis, ifølge avisen.


Hun ble gjort kjent med kostnadssprekken 1. juli.


Orientert fredag

- Først fredag i forrige uke visste jeg at det forelå et utkast til en rapport. Rapporten forelå mandag morgen: Jeg ble orientert om innholdet klokken 10, sier Lae til Dagens Nærinsliv.


Han sier han ikke ble orientert etter at byrådsavdelingen hadde fått presentert innholdet i rapporten 1. juli, og at han ikke vet hvorfor.


Men Metier hadde fått beskjed om ikke å utarbeide og oversende den endelige rapporten, selv om arbeidet var ferdig. Rapportens ansvarlige Øyvinn Høie forklarer at byrådet ikke ville ha rapporten før det forelå resultater av tiltakene som Metier foreslo.


- Vi har tatt det politiske ansvar på så dramatisk vis som det går an, ved at Bryn, med min støtte, har besluttet å gå av, sier Lae.


Krever åpen høring
Knut Even Lindsjørn, SVs gruppeleder i Oslo bystyret og leder av kultur- og utdanningskomiteen, forlanger åpen høring innen 14 dager om Holmenkoll-sprekken.
- En åpen høring i bystyret vil avdekke omfanget og årsakene til den massive skandalen, sier han til Dagbladet.

Her er noen av spørsmålene han vil ha svar på:

- Allerede i november 2007 — for halvannet år siden — var byrådsleder Erling Lae klar over mange av de problemene som nå avdekkes. Hvilke tiltak ble iverksatt den gangen? Hvorfor har han ikke grepet inn før?

Svak evne
Lindsjørn mener byrådslederen har vist en enestående svak evne til å plukke byråder.
- Eksemplene på svak styringsevne og gjennomføringsevne er mange. Og hver gang det har stormet, har Erling Lae unndratt seg ansvaret. Byråd etter byråd har forsvunnet ut bakdøra de siste tre åra.

Fem gikk av
• Helse- og velferdsbyråd Margaret Eckbo (Frp) gikk av i januar 2006 etter at det ble avdekket store mangler i Oslos barnevern.
• Byutviklingsbyråd Grete Horntvedt (H) gikk av i september 2006 etter avsløringene om korrupsjon i undervisningsbygg.
• Finansbyråd André Støylen (H) gikk av i desember 2007 like før IKT-skandalen ble kjent. Da gikk det 350 millioner mer enn planlagt.
• Miljø- og samferdselsbyråd Peter N. Myhre (Frp) gikk av i februar 2009 før billettskandalen med Flexus, som kostet 200 millioner ekstra, kom til behandling i bystyret.
• For to dager siden gikk nærings- og idrettsbyråd Anette Wiig Bryn (Frp) av etter Holmenkoll-skandalen.

Glipp kan velte VM
Bare en liten glipp kan ødelegge for VM i 2011. Kappløpet mot tida kan gjøre at skiparken blir enda dyrere enn 1, 8 milliarder kroner.

- Nå tåler vi ikke flere endringer. Det har vi ikke tid til, sier Erling Lae til Dagbladet.

- Klarer dere å bli ferdige?

- Vi skal klare å holde Prøve-VM, men vi er litt usikre på om det blir på Holmenkollen, men byråd Jøran Kallmyr (Frp)  jobber ut fra at det må vi klare, sier Lae.

Skal det gå må alt klaffe.

- Min oppgave nå er å berge prosjektet, og jeg tør ikke garantere. Alt må klaffe for at vi skal rekke dette, men jeg har god tro. Det må jeg ha, sier Kallmyr, som har tatt over som byråd for næring og idrett etter Wiik Bryn.

Flere krisetiltak er iverksatt. Blant annet er en avtale om døgnkontinuerlig produkusjon på stålfabrikken i Polen. Dessuten vurderer byadministrasjonen å innføre førtidsbonus for selskapene i det nye anlegget.

KJENTE TIL SPREKK:   Kultur-og kirkeminister Trond Giske og kulturbyråd  Anette Wiig Bryn sammen foran Holmenkollbakken da avtalen Holmenkollenutbygging var på plass i 2006. Byråden skal ha vært kjent med den enorme kostnadsoverskridelsen allerede 1. juli, men ventet med å orientere sine overordnede. Arkivfoto: Scanpix
KJENTE TIL SPREKK: Kultur-og kirkeminister Trond Giske og kulturbyråd Anette Wiig Bryn sammen foran Holmenkollbakken da avtalen Holmenkollenutbygging var på plass i 2006. Byråden skal ha vært kjent med den enorme kostnadsoverskridelsen allerede 1. juli, men ventet med å orientere sine overordnede. Arkivfoto: Scanpix Vis mer