Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brynerussen oppfordrer til å filme sex-samtykke

Det mener Dixi Ressurssenter mot voldtekt kanskje er litt for mye innstramming av knutereglene.

RUSSEKNUTER: Årets russ har bestemt seg for å stramme inn knutereglene litt. Brynerussen oppfordrer til å filme sex-samtykke. Her fra russefeiringen i 2009. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
RUSSEKNUTER: Årets russ har bestemt seg for å stramme inn knutereglene litt. Brynerussen oppfordrer til å filme sex-samtykke. Her fra russefeiringen i 2009. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Brynerussens knutelov heter det at knuter som innebærer seksuell kontakt, krever samtykke som må dokumenteres på film.

«Knuter av seksuell natur må med samtykke fra alle parter dokumenteres med videobevis FØR seansen foregår. Det er ikke gyldig dersom en eller flere parter er overstadig beruset», heter det i knuteloven, skriver Rogalands Avis.

- For at begge parter skal vite at det er greit å ha sex, ber vi dem om å filme at de samtykker til seansen.

- Også for russestyret er det bra å få en bekreftelse på at knutene skjer frivillig. Vi vil ikke at dumme ting skal skje, sier Selma Ree, russepresident for Brynerussen, til avisen.

Ris og ros

Dixi Ressurssenter mot voldtekt roser russen for innsatsen, men:

- Å filme samtykke til sex, er å dra forebyggingen litt langt. Hele poenget med samtykke er at man kommuniserer med hverandre, sjekker med hverandre underveis og får et språk for hva man har lyst til og ikke, sier pressekontakt Tina Skotnes til RA.

Skotnes sier at en video ikke vil bevise noe.

- For hva om den ene parten ombestemmer seg underveis? Det skal alltid være mulig og greit å ombestemme seg når som helst under den seksuelle kontakten, sier hun.

Russepresident Ree sier at DIXIs innvendinger gjør at de vil se på knuteloven på ny.

Tar tak

Hvert år kritiseres russen heftig for både drøye sanger, og tilsvarende russeknuter. Men i år har det vært snakk om at metoo-bevegelsen har fått russen selv til å stramme inn litt.

Tidligere i år meldte nemlig NRK at nærmere hundre knutetregler har blitt til åtti for russen i Vestfold. Årets knuteregler skal altså ikke oppfordre til seksuell kontakt eller berøring med mindreårige eller lærere. Det har hovedstyret for russen i fylket bestemt.

Visepresident i russestyret ved Greveskogen videregående skole, Caroline Thomessen, forteller at det har vært spesielt viktig å fjerne knuter som har dreid seg om å utføre handlinger mot, eller med førsteklassinger.

- Det er jo saker hvert år om voldtekter og seksuell trakassering uansett, og så har det kommet fram mye mer nå med Metoo-kampanjen, og da ønsker vi å forhindre at det skjer i år også, sier hun.

Kripos bekymret

I fjor opplyste Kripos om at de har sett spesielt én tendens etter russefeiringen i 2016. I gjennomgangen av anmeldelser av voldtekter, fant de at gjerningspersonen i flere saker henviste til det å ta kongla.

Kongla er en russeknute som innebærer å ha sex utendørs. Da Dagbladet snakket med Kripos i fjor virket de bekymret.

- Vi synes noen av knutereglene går altfor langt i å legitimere seksuelt agressiv atferd, sa Ann Kristin Grosberghaugen, leder av Voldtektsseksjonen hos Kripos.

Hun fortalte at de på det tidspunktet hadde vært i flere møter med Russens Hovedstyre, der blant annet knuteregler hadde stått på agendaen.

- Det har vært nyttige møter hvor vi opplever at russen tar bekymringene våre på alvor. De har selv tatt initiativ til å se på noen av knutereglene, sier Grosberghaugen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!